Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επιλεκτικές τοποθετήσεις κρατούν την αγορά στις 830 μονάδες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επιλεκτικές τοποθετήσεις κρατούν την αγορά στις 830 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Αυξάνονται και πάλι οι ανησυχίες των επενδυτών. Τα κρούσματα αυξάνονται, οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς και διατηρούνται ή και αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα. Οι επενδυτές ανησυχούν πως η επιστροφή στην κανονικότητα δε θα έρθει μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Αν η πορεία αυτή διατηρηθεί τότε ίσως χαθεί και μέρος από το δεύτερο τρίμηνο. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αρκετές μετοχές του ΧΑ. Για παράδειγμα τις εταιρείες με δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο ή στον τουρισμό.

Οι ξένες αγορές άνοιξαν με σημαντικές απώλειες, αλλά λίγο αργότερα τις περιόρισαν. Στο ΧΑ στο επίκεντρο θα βρεθεί η μετοχή της Alpha Bank αλλά και της Fourlis. Περιμένουμε καλή πορεία από την Τιτάν μετά και το αισιόδοξο μήνυμα της διοίκησης. Το άνοιγμα του Γ.Δ. είναι σταθεροποιητικό και ανάλογη είναι η πορεία των βασικών μετοχών που τον διαμορφώνουν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank και θα τραβήξει τα βλέμματα. Ωστόσο, η Πειραιώς και πάλι είναι στο επίκεντρο, λόγω των πληροφοριών που υπάρχουν αναφορικά με την αύξηση. Ακόμα δεν έχει βέβαια ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή.

Εμείς δε θα σχολιάσουμε τι λέει τώρα η αντιπολίτευση και τι έκανε όταν ήταν Κυβέρνηση, αλλά τι πρέπει να κάνει η σημερινή. Το ότι μπορεί οι προηγούμενοι να τα έκαναν λάθος, δε σημαίνει πως πρέπει να κάνουν τα ίδια λάθη και οι σημερινοί. Προφανώς, δεν ψηφίστηκαν γι΄αυτό τον λόγο. Οι μικροεπενδυτές πρέπει να προστατευθούν. Έχουν βάλει πλάτη με πολλούς τρόπους εδώ και πολλά χρόνια.

Γι΄αυτό είμαστε υπέρ με όποιον προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντά τους και θέλουμε οι εποπτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι μόνο η αναστολή διαπραγμάτευσης το «εργαλείο». Ο κανονισμός λειτουργίας της αγοράς αναφέρει πολλά ακόμα. Μικρές απώλειες για τις συστημικές πλην Πειραιώς και 0,36% για τον τραπεζικό δείκτη.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Το συμβόλαιο Ιουνίου άνοιξε με άνοδο 8% και όγκο 1.500 ΣΜΕ. Η τιμή στα 0,3660 ευρώ. Στα 0,50 ευρώ ήταν στην προσυνεδρίαση το εκτιμώμενο άνοιγμα της μετοχής. Εκεί περίπου άνοιξε η μετοχή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι συγκρούσεις μεταξύ μετόχων συνεχίζονται και βέβαια, αυτό βλάπτει τη μετοχή. Δεν παίρνουμε θέση στο ποιος έχει δίκιο ή τι έχει γίνει, αλλά θεωρούμε πως όλα αυτά δε βοηθούν.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Υπάρχουν νέες ανησυχίες, για την ημερομηνία του ανοίγματος. Η στήλη εξακολουθεί να πιστεύει πως φέτος θα είναι μία σημαντικά καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη, αλλά χρονικά θα πάει πίσω. Περιμένουμε δηλαδή αφίξεις καλές, από μέσα Ιουλίου και μετά. Δεύτερη χρονιά χωρίς διακοπές δεν είναι εύκολο.

ΤΙΤΑΝ: Η διοίκηση είναι αισιόδοξη για φέτος και αυτό που αξίζει να σημειώσουμε και είπε και η ίδια, είναι πως, τα αποτελέσματα του 2020 δείχνουν πως ο κλάδος άντεξε και μάλιστα η «προσαρμοστικότητα» αποδίδει. Στο ταμπλό δε νομίζουμε πως έχει αποτυπωθεί αυτό και η μετοχή υστερεί.

FOURLIS: Δεν είναι καλά τα αποτελέσματα ειδικά στην τελική γραμμή. Οι αναλυτές περίμεναν σημαντικά μικρότερες ζημιές. Σε καλά επίπεδα ο καθαρός δανεισμός. Το πρώτο τρίμηνο όπως φαίνεται έχει χαθεί και το ζητούμενο είναι να μη χαθεί το δεύτερο.

ΟΛΘ: Σχετικά γρήγορα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συναλλαγή και ο όμιλος Σαββίδη, γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος του λιμανιού. Θέλουμε να μάθουμε το τίμημα της συναλλαγής και αν φυσικά αυτή η ενίσχυση του ποσοστού οδηγεί σε δημόσια πρόταση.

ΟΛΠ: Με 127 κομμάτια τον άνοιξαν στα 20,70 ευρώ και στο -5,05%. Αμέσως οι αγοραστές βγήκαν υψηλότερα και πάνω από τα 21 ευρώ. Η μετοχή οδηγήθηκε σε δημοπρασία.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Άρχισαν οι αναλυτές να τον κοιτάνε πιο προσεκτικά και να ανεβάζουν τις τιμές στόχους. Λογικό… Μένει να δούμε το ταμπλό να δίνει στον όμιλο την τιμή που του αξίζει. Στα 13,39 ευρώ στο άνοιγμα.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Συνεχίζει ανοδικά και πλέον η αποτίμηση είναι στα 906 εκατ. ευρώ. Μετοχή για υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά λόγω διασποράς δεν μπορεί να μπει στον FTSE 25. Το placement υπάρχει ως πληροφορία και λογικά θα γίνει κάποια στιγμή. Όταν γίνει θα μπορέσει να βάλει υποψηφιότητα με αξιώσεις.

AEGEAN: Η μετοχή άνοιξε στα 5,05 ευρώ και στα 5,10 ευρώ πουλάνε 40 χιλ. τεμάχια. Στις 14 χιλ. τεμάχια ο όγκος στα πρώτα 10 λεπτά.

MOTOR OIL: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του ομολόγου και είναι στις 100,20 μονάδες βάσης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης