Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Τεστάρει τις 930 μονάδες αλλά κατοχυρώνονται και βραχυπρόθεσμα κέρδη

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Τεστάρει τις 930 μονάδες αλλά κατοχυρώνονται και βραχυπρόθεσμα κέρδη
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Υπάρχει αισιοδοξία και όσοι διακατέχονται από θετικά συναισθήματα βλέπουν τις 1.000 μονάδες. Όσοι είναι κάπως απαισιόδοξοι, πάλι έχουν μετοχές και βλέπουν υψηλότερα, αλλά έχουν και τις ανησυχίες τους. Δηλαδή όπως το καταλαβαίνουμε είναι έτοιμοι στο πρώτο «παρατράγουδο» να προβούν σε ρευστοποιήσεις.

Η στήλη είναι με την άποψη πως πρέπει να υπάρχει ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια και πως πηγαίνουμε με το κύμα. Κάποιες βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις θεωρούμε πως έχουν ενδιαφέρον και βλέπουμε εδώ και καιρό πως δίνουν υπεραξία. Δε χρειάζεται κυνήγι και χρειάζεται μία προσοχή σε αυτές που δεν έχουν καλή εμπορευσιμότητα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ήπια ανοδικά προς τις 930 μονάδες και με σχετικά χαμηλές συναλλαγές. Καλή εικόνα από Lamda και Motor Oil. Ήπια ανοδικά η Εθνική και σταθεροποιητικά ή οριακά πτωτικά Eurobank και Alpha Bank. Δείχνει διαθέσεις και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που στο τέλος της εβδομάδας μπαίνει στον FTSE 25.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Είναι κάποιες φορές που βγαίνει το σχέδιο για stock option και τότε λες, εντάξει είναι κοντά στην τιμή με έκπτωση άντε σημαντική. Εδώ είχε βγει όταν η τιμή ήταν στα 4 ευρώ και θα δινόταν στα 2 ευρώ. Βέβαια σήμερα που δόθηκαν οι μετοχές στα στελέχη η τιμή στο ταμπλό είναι 10 ευρώ και φαίνεται τεράστια η διαφορά. Βέβαια, υπάρχει και χρονικό όριο διακράτησης. Στα 10,08 ευρώ η μετοχή στο άνοιγμα. 

ΕΧΑΕ: Την κοιτάμε εδώ και λίγες μέρες γιατί πάει να κάνει την ανοδική διαφυγή. Πιστεύουμε πως μπορεί και πρέπει με δεδομένο το κλίμα στο ΧΑ. Στα 4,3450 ευρώ στο άνοιγμα αλλά με ελάχιστα κομμάτια.

ΜΠΗΤΡΟΣ (απάντηση): Αυτό που έγραψε η στήλη στο σχόλιο της περασμένης Παρασκευής, είναι μία σύγκριση για το όφελος της ΣΙΔΜΑ από την αναδιάρθρωση και τι θα μπορούσαμε να δούμε στην Μπήτρος η οποία θα έχει και κούρεμα. Η ΣΙΔΜΑ στο τέλος του 2020 είχε αρνητική καθαρή θέση 13,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Στο εξάμηνο εκτιμά η διοίκηση πως γυρνάει θετική. Δεν είπε ύψος, αλλά αν υποθέσουμε ένα οριακό και μία μικρή κερδοφορία τότε το όφελος από τα δάνεια είναι τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ. Από την αναδιάρθρωση. Είχα βραχυπρόθεσμα δάνεια 106 εκατ. ευρώ περίπου.

Η Μπήτρος στο τέλος του 2020 είχε βραχυπρόθεσμα δάνεια 116 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια 61,6 εκατ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για «βαθύ κούρεμα» τότε μπορεί να δούμε σημαντική βελτίωση στα ίδια. Θα μας πείτε, τι έχει μείνει στη Μπήτρος για να αξίζει και να μπορεί να υπάρξει υπεραξία στους μετόχους. Πράγματι, δεν έχει πολλά. Βλέπουμε όμως μία τάση από εισηγμένες να τυπώνουν μετοχές και να βάζουν άλλες εταιρείες κάτω από την ομπρέλα τους. Παράδειγμα η Intrakat και η Ideal.

Γιατί να μην το κάνει και η Μπήτρος; Τώρα έχει αποτίμηση 6 εκατ. ευρώ και τιμή 0,38 ευρώ. Η ΣΙΔΜΑ είναι 14,5 εκατ. ευρώ με τιμή 18,2 εκατ. ευρώ. Η μία όμως έκανε τζίρο 7 εκατ. ευρώ και η άλλη 133 εκατ. ευρώ. Δικαιολογείται δηλαδή η διαφορά στην αποτίμηση και ίσως και να είναι «αδικημένη» η ΣΙΔΜΑ παρά το ράλι. Από την άλλη η Μπήτρος έχει περιουσιακά στοιχεία (μη κυκλοφορούντα), υψηλότερα από τη ΣΙΔΜΑ.

Θέλουμε κάτι εντυπωσιακό από τη Μπήτρος ή ένα τέτοιο κούρεμα που θα έκανε το ενεργητικό και τα ίδια κεφάλαια να έχουν δυνατό προβάδισμα έναντι των υποχρεώσεων. Τα παραπάνω, δείτε τα ως τροφή για σκέψη και όχι ως επενδυτική συμβουλή, καθώς η στήλη έχει θέμα με τα ίδια κεφάλαια και σπάνια επιλέγει μετοχές με αρνητικά ίδια, εκτός και αν δει τρομερή ανάκαμψη σε τζίρο και κέρδη.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (απάντηση): Δεν μπορούμε να σας πούμε τι να κάνετε και πόσο μάλλον να πουλήσετε μία μετοχή για να πάρετε μία άλλη. Θα ξαναγράψουμε αυτό που είχαμε γράψει πιο παλιά με αφορμή εκθέσεις που έδιναν δίκαιη τιμή τα 13 ευρώ για τη ΔΕΗ με βάση το net debt/EBITDA. Είχαμε γράψει τότε πως αν η δίκαιη τιμή είναι αυτή, τότε η Μυτιληναίος που έχει το μισό δείκτη net debt/EBITDA θα πρέπει να πάει στα 19 ευρώ.

Στο διάστημα που πέρασε από τότε βγήκαν εκθέσεις για τη Μυτιληναίος, με τιμή στόχο, κοντά ή και υψηλότερα από αυτό που γράψαμε εμείς και βέβαια η μετοχή θα λέγαμε πως έκλεισε ένα μεγάλο μέρος από την ψαλίδα. Η Μυτιληναίος είναι στις επιλογές μας και παραμένει αλλά κοιτάμε και το μηνιαίο διάγραμμα όπου βλέπουμε να έχει φτάσει στα υψηλά του 2007 αλλά και του 1999. Μία τριπλή κορυφή σχηματίζεται. Θα μας πείτε, τι σχέση έχει ο σημερινός ΜΥΤΙΛ με αυτόν 10 ή 20 χρόνια πριν. Εμείς αναφερόμαστε στο διάγραμμα. Αν το σπάσει ανοίγουν άλλοι δρόμοι.
ΜΥΤΙΛ_1.jpg
ΕΛΤΟΝ (απάντηση): Και εδώ ισχύουν τα παραπάνω, ήτοι δε μπορούμε να σας πούμε να αγοράσετε τη συγκεκριμένη και να πουλήσετε άλλη ή να μειώσετε ρευστότητα κτλ. Είναι στις επιλογές μας η μετοχή, είναι αγαπημένη μετοχή και την παρακολουθούμε πολλά χρόνια και θέλουμε να τη δούμε να φύγει πάνω από τα 1,93 ευρώ.

Έχουμε να κάνουμε με μία εισηγμένη που παίζει με αποτίμηση κάτω από τα ίδια κεφάλαια και είχε στη χρήση 2020 εξαιρετικές ταμειακές ροές με αποτέλεσμα πλέον να έχει πολύ χαμηλή μόχλευση. Μόνο οι απαιτήσεις πλέον από πελάτες καλύπτουν όλες τις υποχρεώσεις και υπήρχαν και αποθέματα 21,8 εκατ. ευρώ. Αν συνεχίσει έτσι θα μπορούσαμε να δούμε και εξαγορές από την εταιρεία για ανάπτυξη. Με όρεξη το ξεκίνημα της μετοχής και με 4 χιλ. τεμάχια άνοιξε στο +4,5% και στα 1,8550 ευρώ.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Με καλό όγκο και η συγκεκριμένη διατηρείται πάνω από τα 2 ευρώ.

ΜΑΘΙΟΣ: Σε προ covid επίπεδα η μετοχή.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Δυνατό παιχνίδι από τους long και τα έχουν καταφέρει μια χαρά στις τελευταίες συνεδριάσεις. Σε επίπεδα Σεπτεμβρίου 2019 η μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης