Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αναγνωριστικές κινήσεις με το βλέμμα στις ξένες αγορές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αναγνωριστικές κινήσεις με το βλέμμα στις ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΕΣ: Ανοδικό άνοιγμα περίμεναν οι αναλυτές στις αγορές του εξωτερικού και καλή επενδυτική ψυχολογία, αλλά λίγο μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών βλέπουμε ήπιες απώλειες αλλά με τάσεις να γυρίσουν ανοδικά.

Το ΧΑ άνοιξε με ήπια άνοδο αλλά και χαμηλό τζίρο. Ξεχωρίζει η Aegean, το βλέμμα είναι στη Jumbo και στα 14,70 ευρώ όπως και στην ΕΧΑΕ που απομακρύνθηκε από τα 4,30 ευρώ καθώς διόρθωσε την Παρασκευή. Καλή εικόνα από Εθνική Τράπεζα, ενώ προσπαθούν και οι άλλες συστημικές. Αρκετή μεταβλητότητα εντοπίζεται στην Alpha Bank, προφανώς λόγω της επικείμενης ΑΜΚ.

FTSE 25: Ξεχωρίζει σήμερα η είσοδος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και η έξοδος της Fourlis. Δεν είδαμε στην αναδιάρθρωση κάτι παράξενο. Ήπια ανοδική η ΕΛΧΑ, στο +1,35% και στα 4,49 ευρώ η Φουρλής, η οποία πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγει από την εν λόγω περιοχή.

AEGEAN: Εντολή αγοράς στα 5,82 ευρώ ύψους 59 χιλ. τεμαχίων στην προσυνεδρίαση οδήγησε τη μετοχή στο άνοιγμα στα 4,78 ευρώ και στο +6,25%. Δεν αποκλείουμε να είναι κάποια «ουρά» του rebalancing η εντολή. Οι επόμενες πράξεις έγιναν λίγο χαμηλότερα και στα 5,62 ευρώ με άνοδο 3,31%.

ΕΧΑΕ: Λόγω του rebalancing υποχώρησε σημαντικά την περασμένη Παρασκευή. Σήμερα άνοιξε υψηλότερα με μικρό όγκο.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Η πρόσφατη διόρθωση δίνει την ευκαιρία στα χαρτοφυλάκια με ρευστότητα και σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν καλές να τοποθετηθούν. Αυτός είναι και ο σκοπός της δημιουργίας ρευστότητας στις ανοδικές συνεδριάσεις και όπου φυσικά υπάρχουν αξιόλογα κέρδη.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Προσοχή αυτές τις ημέρας καθώς θα έχουμε αρκετές αποκοπές και κάποιες αφορούν βαριά χαρτιά. Άρα ίσως επηρεάσουν την πορεία των δεικτών. Βλέπουμε ένα discount στο συμβόλαιο Ιουλίου του FTSE 25. Τα μερίσματα είναι η πληρωμή των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Και χωρίς τις έκτακτες ζημιές θα είχε πάλι ζημιές 4,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Με τις έκτακτες που έχουν να κάνουν με την κακοκαιρία στις ΗΠΑ, έχουμε ζημιές 40,9 εκατ. ευρώ και EBITDA 79,2 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε κάπως φτωχά τα αποτελέσματα. Υποχωρεί η μετοχή λίγο στο ξεκίνημα με χαμηλό όγκο.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Σήμερα οι μετοχές διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,0475 ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Στις 24/6 θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους το οποίο καθαρό ανέρχεται στα 0,342 ευρώ ανά μετοχή. Η στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα και στην προσπάθεια που κάνει για νέα ιστορικά. Με τιμή κοντά στα 16 ευρώ δεν έχουμε κανένα παράπονο αφού για φέτος την έχουμε στις επιλογές μας από τα 11,71 ευρώ.

Θα μπορούσαμε και να την αφαιρέσουμε και να κλειδώσουμε την άνοδο στο «εικονικό» μας χαρτοφυλάκιο. Όμως θεωρούμε πως ο όμιλος μετεξελίσσεται και θα δούμε μεγάλη βελτίωση τα επόμενα χρόνια. Επομένως προς το παρόν, την κρατάμε. 

QUEST: Αύριο κόβει η συγκεκριμένη 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα κατοχυρώνουν δικαίωμα οι κάτοχοι μετοχών.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Μετά το «τίναγμα» της περασμένης Παρασκευής και τη μεγάλη διόρθωση σε επιλεγμένα χαρτιά, θέλουμε να δούμε σήμερα τη συμπεριφορά τους και κυρίως αν θα εμφανιστούν ξανά αγοραστές. Γιατί σε αρκετά είδαμε τους αγοραστές να «εξαφανίζονται» και να διορθώνουν βαριά με μικρό όγκο κάποια μικρά.

CENTRIC: Συνεχίζει υψηλότερα και είναι στο +4,1% και στα 0,3290 ευρώ. Η αποτίμηση στα 33 εκατ. ευρώ που μας φαίνεται δίκαιη, εκτός και αν υπάρχει κάτι το οποίο δε γνωρίζει η στήλη.

ΤΑΚΤΙΚΗ (απάντηση): Επειδή μας ρωτάτε αρκετοί, τι να κάνετε με τη μία ή την άλλη μετοχή, ξαναγράφουμε πως δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Εμείς αναλύουμε αυτά που βλέπουμε και γράφουμε για μετοχές που πιστεύουμε πως αξίζουν να τις κοιτάμε. Τις επιλογές στο χαρτοφυλάκιό σας και στα πραγματικά σας λεφτά και όχι στο εικονικό που έχουμε εμείς τις διαμορφώνετε εσείς και καλό θα είναι να συμβουλεύεστε τους ειδικούς. Εμείς σας δίνουμε τροφή για σκέψη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προτείνουμε αγορές ή πωλήσεις μετοχών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης