Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με τραπεζικές βοήθειες πάνω από τις 910 μονάδες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με τραπεζικές βοήθειες πάνω από τις 910 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ήπιες απώλειες καταγράφουν λίγο μετά το άνοιγμα οι αγορές της Ευρώπης και ανοδικά κινείται το ΧΑ. Η Alpha Bank ξεχωρίζει λόγω των προσδοκιών των επενδυτών για την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Καλή εικόνα και από τις άλλες συστημικές. Χαμηλός ο τζίρος και πάλι.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Γίνεται αρκετός λόγος για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων. Όπως και σε πολλά πράγματα στη ζωή, έτσι και στις αγορές δε συμφωνούν όλοι με όλους. Αν γινόταν αυτό δε θα υπήρχε λόγος να υπάρχουν αγορές. Άλλοι βλέπουν p/e, άλλοι προοπτικές, άλλοι βάζουν υψηλότερα το δίκαιο p/e, και πάει λέγοντας.

Η στήλη προτιμά τα χαμηλά p/e. Δε κοιτάζει τι θα κάνει το 2023 για παράδειγμα μία εισηγμένη, ειδικά σε μία τέτοια περίοδο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το Σεπτέμβριο, θα ξέρουμε τι θα γίνει σε δύο ή τρίτα ή τέσσερα χρόνια; Κοιτάμε τα κέρδη του 2020, αξιολογούμε και τις εκτιμήσεις που έχουν δώσει οι διοικήσεις, με κάποιες να έχουν δώσει μία τάση για το εξάμηνο και βάσει αυτών προχωράμε. Δηλαδή, κάνουμε μία υπόθεση για βελτίωση των κερδών και βγάζουμε ένα εκτιμώμενο p/e για το 2021.

Άλλοι κοιτάνε τις πωλήσεις ή τα EBITDA. Για εμάς η τελική γραμμή, δηλαδή, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, είναι αυτά που πληρώνουν το μέτοχο. Επίσης είναι και άλλα που μετράμε, όπως ακίνητη περιουσία, διοίκηση, παρελθόν κτλ. Η αλήθεια είναι πως βλέπουμε «φουσκωμένες» αποτιμήσεις και μία αισιοδοξία για κάποιες εισηγμένες που δεν τη δικαιολογούμε. Από την άλλη εντοπίζουμε και φθηνές μετοχές και έτσι τα σχόλιά μας επικεντρώνονται σε αυτές. Κοιτάμε διορθώσεις, αναζητάμε στηρίξεις και προχωράμε.

Αλλά για να μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάκτυλό μας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν αυτοί που κάνουν κουμάντο στη μετοχή. Αν έχουν τα λεφτά και θέλουν να την πάνε ψηλά, θα την πάνε. Ειδικά σε κάποιες μικρές, φτιάχνεις και ένα στόρι και ανεβαίνει πιο εύκολα σε σύγκριση με κάποια βαριά που έχουν αυξημένη διασπορά και ξένους μετόχους.

ALPHA BANK: Πλησιάζει η ώρα της αύξησης κεφαλαίου και θέλουμε τιμή διάθεσης κοντά στο 1 ευρώ. Αντλεί ρευστότητα από την αγορά και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, λόγω της επικείμενης αύξησης. Στα 1,15 ευρώ και στο +3% με τις προσδοκίες να αποτυπώνουν μία τιμή διάθεσης στο 1 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Με χαμηλότερο συνολικό αριθμό πλέον η εισηγμένη, μετά την ακύρωση του 5% του συνόλου που κατείχε η εταιρεία (ίδιες μετοχές). Στα 17 ευρώ στο ξεκίνημα και με αποτίμηση 1,33 δισ. ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Σήμερα κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή, οι κάτοχοι μετοχών. Ήπια ανοδικά η μετοχή στο ξεκίνημα.

QUEST: Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,30 ευρώ σήμερα οι μετοχές.

SPACE: Τα υψηλά της δοκιμάζει η μετοχή και με όγκο 25 χιλ. τεμάχια στα πρώτα λεπτά είναι στα 8 ευρώ.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Καλύφθηκε πλήρως η αύξηση κεφαλαίου και νομίζουμε πως δεν είναι έκπληξη, γιατί οι βασικοί μέτοχοι είχαν ήδη βάλει κεφάλαια στην εταιρεία, αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που τη στηρίζουν. Περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθούν τα ποσοστά των βασικών μετόχων, γιατί υπάρχει η πληροφορία πως κάποιοι παλιοί θέλουν να αποχωρήσουν. Νομίζουμε πως θα είναι βελούδινο το διαζύγιο.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Η Ελένη Κορδέλλου, έβαλε αρκετά θέματα στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης πάλι. Υποχωρεί με χαμηλό όγκο η μετοχή.

ΙΛΥΔΑ: Η συμπεριφορά της χθες και το μαζεματάκι που είδαμε μας κάνει να την παρακολουθούμε σήμερα. Ίσως δώσει καλή αντίδραση αν οι πωλητές τέλειωσαν.

AVE: Έχουμε ξαναγράψει πως και μόνο από τις τόσες κινήσεις των μετόχων να «ισιώσουν» την εταιρεία, μας χαροποιεί να τη βλέπουμε να πηγαίνει υψηλότερα. Όμως με βάση τα μεγέθη δε μπορούμε να πούμε πως είναι φθηνή. Είναι να μπουν και άλλες μετοχές. Από την άλλη η χαμηλή διασπορά και η διάθεση των βασικών μετόχων να δώσουν μελλοντικά μετοχές, ίσως τραβάει κάποιο ενδιαφέρον.

Αν μειωθούν τα δάνεια, τότε μπορεί να αλλάξει κάπως και ο ισολογισμός προς το καλύτερο. Νομίζουμε πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αυτό είναι το στόρι της μετοχής και η αιτία της ανόδου. Ο δανεισμός ήταν στο τέλος του 2020 στα 58,2 εκατ. ευρώ και ο καθαρός στα 52,5 εκατ. ευρώ.

CENTRIC: Δοκιμάζει και πάλι τα 0,34 ευρώ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Για να δούμε πόσο θα «ανοίξει» η μετοχή μετά τη διάσπαση. Στα 2,15 ευρώ στο άνοιγμα με χαμηλό όγκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης