Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μόνο η Alpha Bank δεν ήταν αρκετή – Ποιες μετοχές πίεσαν την αγορά

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μόνο η Alpha Bank δεν ήταν αρκετή – Ποιες μετοχές πίεσαν την αγορά
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Πάλι μόνη της έπαιζε η Alpha Bank. Τεράστιος όγκος. Αν είχαμε ένα-δυο καλές ακόμα μετοχές θα βλέπαμε τρομερό τζίρο στη σημερινή συνεδρίαση. Όχι δηλαδή ότι τα 110 εκατ. ευρώ που είδαμε σήμερα ήταν λίγα. Στα ύψη η μεταβλητότητα, κυρίως από την πορεία άλλων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Προς το τέλος πιέστηκαν, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Viohalco και μερικές ακόμα με αποτέλεσμα όχι μόνο να χαθεί όλη η άνοδος αλλά να γυρίσει και πτωτικός ο γενικός δείκτης. Οριακά χαμηλότερα τελικά το κλείσιμο.

Φαίνεται, πως εκεί στις 885 μονάδες βρήκε καλή αντίσταση και γύρισε πίσω. Έχασε και τις 880 μονάδες και έκλεισε σχεδόν 4 μονάδες πάνω από τις 870. Εξαιρετική η Alpha Bank, οι δημοπρασίες ωφέλησαν ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ και καλή πορεία από τη Eurobank. Απογοήτευση για ΕΥΔΑΠ και ΕΛΠΕ.

Θα χρειαστεί και η αυριανή συνεδρίαση λίγη παραπάνω προσοχή. Δεν είναι μόνο τα κομμάτια που μπαίνουν στην Alpha Bank και η είσοδός της στον MSCI στο κλείσιμο ουσιαστικά. Είναι και η αποκοπή του μερίσματος του ΟΠΑΠ, που ενδέχεται να φέρει κάποιες πιέσεις συνολικά στους δείκτες. Λίγο πάνω από το 4% είναι η μερισματική απόδοση.

ALPHA BANK: Τουλάχιστον εντυπωσιακή! Έκανε η αγορά όγκο 76,3 εκατ. τεμάχια και αυτή έκανε τα 63,7 εκατ. τεμάχια. Ο τζίρος όλης της αγοράς ήταν 110 εκατ. ευρώ και ο δικός της 72,5 εκατ. ευρώ. Πήγε μέχρι τα 1,1595 ευρώ και έκλεισε στα 1,1260 ευρώ με άνοδο 3,68%. Και να ήθελες να κοιτάξεις άλλη μετοχή σήμερα, δε μπορούσες. Μόνο αυτή περνούσε από την κορδέλα…

ΕΧΑΕ: Το κλείσιμό της στα 4,08 ευρώ και στο +2,90% δεν αποτυπώνει την πραγματική της εικόνα σήμερα, η οποία ήταν απογοητευτική. Αντί να έχει αγοραστές, τώρα που οι μετοχές στον MSCI Greece Standard, αυξάνονται και θα έχει εισροές το ΧΑ, αυτή είχε πωλητές. Στις τελικές δημοπρασίες κάποιος σάρωσε την προσφορά και την έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Διαφορετικά θα έκλεισε κάτω από τα 4 ευρώ. Κάποιοι θα πρέπει να προβληματιστούν και να κοιτάξουν λίγο το «μαγαζί» τους. Έφτασε πάτο δεν το βλέπουν;

ΟΠΑΠ: Στις δημοπρασίες και αυτός πήγε υψηλό ημέρας. Στα 12,68 ευρώ και στο +1,77%. Μάλλον κάποιοι δε θέλουν αύριο με την αποκοπή να χαθούν τα 12 ευρώ. Στα 0,55 ευρώ το μέρισμα που αύριο δε θα διαπραγματεύεται.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισαν όλες οι συστημικές με αποτέλεσμα να επηρεάσουν την αγορά. Η Πειραιώς η μόνη πτωτική.

ΕΥΔΑΠ: Δε πρέπει να υποχωρήσει άλλο. Μην αρχίσουμε πάλι τα ίδια. Στα 7,90 ευρώ και στο -2,35% με όγκο 44 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΠΕ: Νέες σημαντικές απώλειες και πάλι κάτω από τα 6 ευρώ.

JUMBO: Στο -1,41% ευθύνεται και αυτή για το γύρισμα της αγοράς. Στα 14 ευρώ το κλείσιμο.

PRODEA (απάντηση): Στη στήλη δεν αρέσουν οι επιστροφές κεφαλαίου, όταν σηκώνουν δανεισμό. Εδώ έχουμε επιστροφή κεφαλαίου και έκδοση ομολογιακού δανείου. Βέβαια, σχεδόν όλη η εισηγμένη έχει ένα μέτοχο, οπότε αυτός έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι. Θα θέλαμε διασπορά, ώστε να πάρει και αυτή τη θέση που της αξίζει.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Διαγραμματικά εξακολουθεί να μας αρέσει και δείχνει πως μπορεί να πάει σημαντικά υψηλότερα. Σήμερα βγήκαν καλοί αγοραστές στα 2 ευρώ. Νωρίτερα είχαν βγει κάποιες πωλήσεις που πήγαν η μετοχή μέχρι και τα 1,9350 ευρώ. Αμέσως μετά βέβαια πήγε πάλι υψηλότερα. Στο τέλος την έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και στα 2,06 ευρώ με άνοδο 5,64% και όγκο 24 χιλ. τεμάχια.

Δείτε πάλι το γράφημα. Πόσο «ταλαιπώρησε» η συσσώρευση τους επενδυτές της μετά τα χαμηλά του περσινού Μάρτη. Τώρα βέβαια είναι στο +100%.
Ελαστρον.jpg
REVOIL: Έκανε τη διόρθωσή της και τώρα κοιτάζει ξανά υψηλότερα. Τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά. Θέλουμε να μάθουμε και νεότερα για το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που είχε ανακοινωθεί λίγο καιρό πριν.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Έγραψε υψηλό ημέρας στα 7,03 ευρώ και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στα 6,72 ευρώ με απώλειες 2,89%. Ο όγκος μόλις 45 χιλ. τεμάχια.

ΚΛΜ: Σκέτη απογοήτευση…

ΑΣΚΟ: Την πάνε σιγά-σιγά χαμηλότερα. Μάλλον έχουν μάθει πως υπάρχει σημαντικός πωλητής και επιχειρούν χαμηλότερες πτήσεις, μήπως και τα πάρουν όσο πιο χαμηλά γίνεται. Λίγη παραπάνω προσοχή δίνουμε εδώ. Τα θεμελιώδη υποστηρίζουν την αποτίμηση, αλλά αν κάποιος μεγάλος θέλει να φύγει, μία πίεση θα την έχουμε.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης