Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτές είναι οι 35 εταιρείες του νέου δείκτη ESG – Ξεκινάει 2 Αυγούστου η διαπραγμάτευση

Αυτές είναι οι 35 εταιρείες του νέου δείκτη ESG – Ξεκινάει 2 Αυγούστου η διαπραγμάτευση
Ο δείκτης θα αναθεωρείται κάθε Νοέμβριο και θα σταθμίζεται κάθε εξάμηνο
Σχετικά Άρθρα

Με τιμή εκκίνησης τις 1000 μονάδες ξεκινάει στις 2 Αυγούστου η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη ESG με τη συμμετοχή 35 εταιρειών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Στόχος είναι σύμφωνα με τη διοίκηση του ΧΑ, η ευαισθητοποίηση περισσότερων εταιρειών για θέματα βιωσιμότητας και ήδη καταγράφεται σημαντική βελτίωση στην πληροφόρηση από τις εταιρείες.
Στο νέο δείκτη περιλαμβάνονται οι εταιρείες: Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Λύκος.
Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών ανέρχεται στα 15,6 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο βάρος έχουν Coca Cola, ΟΤΕ και Alpha Bank με 10% και ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με 9,3%.
Στόχος σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, Σωκράτη Λαζαρίδη και όσα ειπώθηκαν πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, είναι μελλοντικά (2023-25) ο ESG δείκτης να είναι γενικός δείκτης και να συμμετέχουν όλες οι εταιρείες που απαρτίζουν το γενικό δείκτη.
ESG.jpg
Τα κριτήρια

Ανάμεσα στα κριτήρια εισαγωγής στο δείκτη είναι οι εταιρείες να είναι της Κύριας Αγοράς, να έχουν ελεύθερη διασπορά 15% και άνω και η βαθμολογία τους στα κριτήρια ESG να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 0,30.
Ο δείκτης θα αναθεωρείται κάθε Νοέμβριο και θα σταθμίζεται κάθε εξάμηνο.
Σημειώνεται πως ο όρος «ESG» αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα.
Μέσω δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) αποτυπώνεται η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι επενδυτές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες ESG προκειμένου να καθορίσουν πόσο ανθεκτική και έτοιμη είναι μια εταιρεία να διαχειρίζεται τις αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται.
Βασικό κριτήριο για την επιτυχή δημοσιοποίηση πληροφοριών ESG είναι ο καθορισμός των παραγόντων που συνδέονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης να δημιουργεί αξία και είναι, επομένως, ουσιαστικοί για την επιχείρηση και τους μετόχους της.
Οι εταιρείες πρέπει να εντοπίζουν, να ιεραρχούν και να δημοσιοποιούν τα θέματα ESG που είναι περισσότερο ουσιαστικά για τη λειτουργία τους, καθώς και να εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο τα θέματα αυτά επηρεάζουν την εταιρική τους επίδοση και την ικανότητά τους να εφαρμόζουν τη στρατηγική τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης