Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διολισθαίνει χαμηλότερα με περιορισμένο τζίρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διολισθαίνει χαμηλότερα με περιορισμένο τζίρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Θα έχουμε μία εβδομάδα εξαιρετικά περιορισμένης ειδησεογραφίας, αλλά και χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς μπαίνουμε στην εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου. Πέρα από αυτό, στην Ελλάδα έχει συντελεστεί μία τεράστια καταστροφή τις προηγούμενες μέρες από τις πυρκαγιές. Θεωρούμε πως και αυτό θα επηρεάσει την πορεία της αγοράς.

Μιλάμε για ανυπολόγιστες καταστροφές αλλά ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Όμως σπίτια, δάση, υποδομές κ.α. έχουν γίνει στάχτη και θα πάρει χρόνια για να επανέλθει το τοπίο και να ξανασταθεί ο κόσμος στα πόδια του. Ας ελπίσουμε η πολιτεία να σταθεί τώρα δίπλα τους, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν σταθεροποιητικά και το ΧΑ, αφού απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις, θα λάβει κατεύθυνση από αυτές. Ο γενικός δείκτης άνοιξε με απώλειες και βρίσκεται στα πρώτα λεπτά κάτω από τις 890 μονάδες. Νομίζουμε πως οι καταστροφές επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία. Εξαιρετικά χαμηλές οι συναλλαγές. Στις 882 μονάδες η πρώτη στήριξη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Το πιο σημαντικό νέο αυτής της εβδομάδας, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI στις 11 Αυγούστου. Πάντα είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε να δούμε να αυξάνεται η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών. Δεν έχουμε όμως κάποιες πληροφορίες που να λένε ότι θα δούμε εισαγωγή κάποιας μετοχής.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Στις μετοχές που υποχωρούν δεν εντοπίζεται αξιόλογος όγκος. Η Alpha Bank χάνει κάτι λιγότερο από 1% με 26 χιλ. τεμάχια. Η Πειραιώς έχανε κάτι αντίστοιχο αλλά με μικρές αγορές γύρισε αμετάβλητη. Η Τέρνα Ενεργειακή άνοιξε στο -2,25% και στα 11,28 ευρώ με 327 τεμάχια αλλά οι αγοραστές είναι ήδη στα 11,44 ευρώ. Υποχωρεί 2,29% η Coca Cola και επηρεάζει τους δείκτες. Ανοδικά κινείται η ΕΥΔΑΠ, η Μυτιληναίος αλλά και η Ελβάλχαλκόρ αλλά όλες με μικρό όγκο.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σημειωθεί γιατί μπορεί να μην έγινε κατανοητό πως τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,7 εκατ. ευρώ από 893 χιλ. και έχουν επιβαρυνθεί από τον έκτακτο φόρο που είχε ανακοινώσει η εταιρεία. Δηλαδή τα προ φόρων ήταν στα 4,7 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ και ο φόρος συνολικά ήταν 1,98 εκατ. ευρώ. Καταλαβαίνετε που είναι τα καθαρά αν αφαιρέσουμε την έκτακτη φορολογική επιβάρυνση των 800 χιλ. ευρώ. Η μετοχή άνοιξε με σημαντική άνοδο άνω του 2% παρά το ράλι των προηγούμενων ημερών και με καλό όγκο με βάση τα όσα παρατηρούμε συνολικά για την αγορά στα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης. Από τις λίγες που ξεχωρίζουν.

INFORM ΛΥΚΟΣ: Θα λέγαμε πως τα κέρδη είναι φτωχά και ουσιαστικά φτωχά είναι τα EBITDA καθώς οι αποσβέσεις είναι υψηλές και μετά πέφτουν και οι τόκοι με αποτέλεσμα να μην μένουν αρκετά κέρδη στην τελική γραμμή. Μας αρέσει όμως από άποψη ιδίων κεφαλαίων αν και υπάρχουν και αρκετά άυλα, αλλά έχουμε και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Με μικρό όγκο υποχωρεί η μετοχή.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Όταν τα βαριά δεν έχουν όγκο, φαντάζεστε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε μετοχές να σχολιάσουμε. Η Παΐρης άνοιξε στο +6,70% με 510 τεμάχια και ο πρώτος πωλητής είναι λίγο χαμηλότερα. Η Centric με 1.000 τεμάχια άνοιξε στο +4% και εδώ όμως οι πωλητές έχουν κατέβει χαμηλότερα. Στην Κλουκίνας-Λάππας το ίδιο, στην Παπουτσάνης το ίδιο. Με μικρό όγκο υποχωρεί η Elinoil, η Autohellas, η Εκτέρ κ.α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης