Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέα κίνηση προς τις 900 μονάδες με πολλούς πρωταγωνιστές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Νέα κίνηση προς τις 900 μονάδες με πολλούς πρωταγωνιστές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Από το ξεκίνημα ανοδική και μάλιστα έκλεισε πολύ δυνατά έστω και αν ο τζίρος ήταν χαμηλός. Ήταν όμως και πάλι αναμενόμενος. Η απουσία πωλητών βοήθησε τα βαριά χαρτιά με αποτέλεσμα και οι 25 μετοχές του FTSE 25 να κλείσουν με άνοδο. Στις 897,44 μονάδες με άνοδο 1,62% και μια ανάσα από τις 900 μονάδες και πάλι. Συντηρείται το καλό κλίμα στο εξωτερικό και βοηθάει και τη δική μας αγορά, αφού δεν έχουμε κάποια σημαντική είδηση που να δώσει κατεύθυνση.

Χωρίς μεγάλες εντολές και χωρίς κάποια μετοχή να ξεχωρίζει ιδιαίτερα, η ώθηση στην αγορά δόθηκε από ΔΕΗ, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Εξαιρετικός και πάλι ο ΟΤΕ και φυσικά σε νέα πολυετή υψηλά. Ξύπνησαν και οι μετοχές του ομίλου Viohalco, δυνατή η Motor Oil αλλά και η Μυτιληναίος που έκλεισε κοντά στα ιστορικά υψηλά της και πάλι. Υστέρησαν Πειραιώς, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean αλλά έκλεισε με μικρή άνοδο.

ΔΕΗ: Το έδειχνε το γράφημα και η πορεία της στις τελευταίες συνεδριάσεις. Τώρα μένει να δούμε τι θα κάνει εκεί στις παρυφές των 10 ευρώ. Θα κάνει νέο υψηλό ή θα βγει αντίσταση και θα γυρίσει; Στα 9,72 ευρώ με άνοδο 4,18% και όγκο 443 χιλ. τεμάχια. Και με αγοραστές που ζητούσαν 50 χιλ. τεμάχια στην τιμή κλεισίματος.

ΟΤΕ: Τι να πει κανείς για αυτή τη μετοχή. Στην αρχή της χρονιάς όταν ήταν λίγο πάνω από τα 13 ευρώ, τον έλεγαν και ακριβό. Βέβαια, με όσα βλέπουμε στο υπόλοιπο ταμπλό μάλλον θα έχουν αναθεωρήσει. Σε νέα πολυετή υψηλά και στα 16,35 ευρώ με άνοδο 2,35%. Στις επιλογές της στήλης η μετοχή και πλησιάζει τη δίκαιη τιμή που πιστεύουμε πως πρέπει να έχει. Αν βάλουμε και το μέρισμα που έχει δώσει, την έχει πιάσει. Μένουμε λίγο ακόμα στη μετοχή, καθαρά διαγραμματικά.

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ (απάντηση): Εδώ κολλάει «το προφίλ του κάθε επενδυτή». Δεν είναι όλοι ίδιοι μεταξύ τους. Άλλος παίρνει μεγαλύτερο ρίσκο, άλλος μικρότερο. Η στήλη είναι πιο επιφυλακτική με όσα ακούει. Κοιτάμε και το παρελθόν. Και θα σας πούμε πως για κάποιες που ακούγεται τώρα ότι θα κάνουν και θα δείξουν, είχαν ξανακουστεί τα ίδια και πριν αρκετά χρόνια. Και δεν έκαναν κάτι.

Τώρα βέβαια, μπορεί κάποιος επενδυτής να αγοράσει εγκαίρως αυτές τις μετοχές και να φύγει με μεγάλα κέρδη, αδιαφορώντας τι θα κάνουν μετά και αν θα κάνουν. Όμως η στήλη πιστεύει πως πρέπει να επιβραβεύονται οι εταιρείες που έχουν κέρδη, που δίνουν μέρισμα, που υλοποιούν αυτά που λένε κτλ. Ο καθένας επενδύει με βάση το δικό του προφίλ.

Ή να αρχίσουμε να «λιβανίζουμε» τις τράπεζες και να ξεχάσουμε τη ζημιά που έχουν κάνει στους επενδυτές και στο ΧΑ τόσα χρόνια. Θεωρούμε πως έχουν αξία και κάποιες μπορούν να δουν υψηλότερα επίπεδα. Γι΄αυτό έχουμε και δύο στις επιλογές μας. Αλλά μέχρι εκεί.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μόνο Εθνική και Alpha είχε σήμερα το μενού. Ήπια ανοδικά οι άλλες δύο συστημικές. Δεν είναι βέβαια κίνηση αυτή για να ξεπεράσει η αγορά τις 900 μονάδες, αλλά μάλλον μπορεί να… προθερμαίνονται.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Θετική έκπληξη και η δική της αφύπνιση αλλά θέλουμε συνέχεια και πέρασμα ξανά πάνω από τα 2 ευρώ, για αρχή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τη γυροφέρνει τη διάσπαση. Οριακά υψηλότερα σήμερα και στα 1,5130 ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Εδώ μάλλον το σενάριο της ανοδικής διαφυγής έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από το γύρισμα σε χαμηλότερα επίπεδα. Αρκεί βέβαια να βοηθήσει η αγορά.

MOTOR OIL: Απλή επιβεβαίωση στήριξης έγινε στις προηγούμενες συνεδριάσεις και είδαμε αντίδραση. Θέλουμε συνέχεια και να πάει πάνω από τα 14 ευρώ.

PERFORMANCE: Όπως δείχνει και το ταμπλό, δε φοβούνται οι επενδυτές την αύξηση. Για να μην πούμε πως μπορεί να έχει ήδη βρει η εταιρεία τις εταιρείες ή την εταιρεία που θα εξαγοράσει. Στα 12,40 ευρώ και στο +4,20% που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Επιλογή για φέτος με τιμή τα 8,60 ευρώ και παραμένουμε και εδώ για να δούμε εξάμηνο.

SPACE HELLAS: Νέα πολυετή υψηλά.

ENTERSOFT: Στα 4,61 ευρώ και στο +6,22% που είναι νέα ιστορικά υψηλά.

BRIQ: Έπιασε μετά από 21 μήνες την τιμή εισαγωγής. Στα 2,30 ευρώ στο κλείσιμο με άνοδο 5,50%. Έχει δώσει καλή κίνηση στις τελευταίες συνεδριάσεις.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Τεράστιος ο όγκος συναλλαγών. Πρέπει να την προσέξουμε μάλλον λίγο τη μετοχή, γιατί και αυτή είναι σε συσσώρευση και ίσως δώσει κίνηση. Εδώ θέλουμε να ακούσουμε κάτι για την πορεία του τρίτου τριμήνου, γιατί όπως έχουμε ξαναγράψει τα αυτοκίνητα προς ενοικίαση έχουν γίνει ανάρπαστα και οι τιμές ενοικίασης είναι υψηλές. Στα 1,42 ευρώ και στο +0,35% με 433 χιλ. τεμάχια όγκο που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του συνόλου.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Σε εξέλιξη και εδώ η διάσπαση. Στα 1,82 ευρώ και στο +4,12% με όγκο 52 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης