Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δόθηκε η εξήγηση για την υποαπόδοση του ΧΑ το τελευταίο διάστημα

Δόθηκε η εξήγηση για την υποαπόδοση του ΧΑ το τελευταίο διάστημα
Μήπως θα πρέπει κάποιοι να ασχοληθούν με τον όγκο που έκανε η μετοχή όλες τις προηγούμενες μέρες;
Σχετικά Άρθρα

Όλη η αγορά αναρωτιόταν το τελευταίο διάστημα για την πορεία του ΧΑ.
Κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει τη συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου με τόσα θετικά νέα.
Οι αναλυτές σημείωναν πως η αγορά «καίει» τα καλά νέα και δεν ακολουθεί τις ξένες αγορές στις ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά υπερβάλει πτωτικά όταν αυτές υποχωρούν.
Με εκπληκτικό ΑΕΠ, με τρομερή προσφορά για τον ΔΕΔΔΗΕ, με άλμα στον τουρισμό, με αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, με ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου κ.α. και δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 930 μονάδες και να κινηθεί προς τις 950 μονάδες.
Η μετοχή της ΔΕΗ από την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΕΗ που έφτασε η καλύτερη προσφορά στα 2,1 δισ. ευρώ την ώρα που οι εκτιμήσεις έλεγαν για 1-1,3 δισ. ευρώ, άρχισε να υποχωρεί συμπληρώνοντας χθες 8 συνεχόμενες πτωτικές.
Η απάντηση δόθηκε χθες στην ενημέρωση της διοίκησης της ΔΕΗ για τα αποτελέσματα και στην επικαιροποίηση του επενδυτικού της πλάνου.
Η αύξηση κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ αποτελεί το λόγο που η αγορά ήταν στάσιμη και που η ΔΕΗ συνεχώς υποχωρούσε από τα υψηλά της.
Και το ερώτημα δεν είναι γιατί αποφασίσει η ΔΕΗ να κάνει αύξηση την ώρα που παίρνει περίπου 700 εκατ. ευρώ παραπάνω από όσα υπολόγιζε και περίμενε η αγορά λόγω της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ποιοι το ήξεραν και πουλούσαν τόσες μέρες;
Φυσικά και κάποιοι το ήξεραν και προφανώς το έμαθαν περισσότεροι χθες και γύρισε απότομα η αγορά και έκανε και πολύ μεγάλο όγκο η μετοχή.
Και η ενημέρωση για την υποχώρηση του ποσοστού του κράτους δίνει μία εικόνα για το που θα γίνει η αύξηση, αλλά από την άλλη μήπως θα πρέπει κάποιοι να ασχοληθούν με τον όγκο που έκανε η μετοχή όλες τις προηγούμενες μέρες;
Να μάθουν από ποια τερματικά έμπαιναν αυτές οι μεγάλες εντολές πώλησης και ποιοι πουλούσαν από τα 10,80 ευρώ μέχρι και τα 8,93 ευρώ που υποχώρησε χθες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό);
Να ερευνήσουν αν όλα έγιναν σύμφωνα με την νομοθεσία;
Να δείξουν και στην αγορά ότι οι αρμόδιες αρχές ερευνούν και προστατεύουν το θεσμό από ενδεχόμενες κινήσεις προνομιακής πληροφόρησης;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης