Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ –Περιορισμένο το ενδιαφέρον – Θετικοί και αρνητικοί πρωταγωνιστές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ –Περιορισμένο το ενδιαφέρον – Θετικοί και αρνητικοί πρωταγωνιστές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Δεν μπορεί κάποιος που κοιτάζει καθημερινά την αγορά μας να του αρέσει αυτό που βλέπει. Καιρό τώρα δε μας αρέσει η συμπεριφορά της. Βρίσκουμε όμως έως ένα σημείο δικαιολογημένη την απραξία. Η στήλη εδώ και καιρό έχει σημειώσει τις ανησυχίες της για τις τιμές των πρώτων υλών, των ναύλων, της ενέργειας.

Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η δική μας αγορά δεν ακολούθησε την καλή περίοδο των ξένων, μας κάνει να μη μας αρέσει αυτό που βλέπουμε εσχάτως. Χαμηλοί τζίροι, απουσία ρυθμού, αδύναμες μετοχές κ.α. Θέλουμε μία καλύτερη εικόνα για την αγορά μας. Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις. Και για να μην τα λέμε πως όλα είναι μαύρα, να πούμε πως μας άρεσαν πολλά εξάμηνα που είδαμε από εισηγμένες. Πρέπει με άλλα λόγια να συνεχίσουμε να είμαστε επιλεκτικοί.

Κοιτάμε όσες διόρθωσαν και που διαμορφώνονται τώρα οι δείκτες. Διατηρούμε ρευστότητα για καλύτερες τιμές και δεν ακολουθούμε φήμες και πληροφορίες. Πάμε μόνο με τα θεμελιώδη. Μικρή άνοδο κατέγραψε τελικά ο γενικός δείκτης με τις συναλλαγές να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βοήθησαν αρκετά στο γύρισμα της αγοράς. Ξεχώρισε η Εθνική και η Alpha Bank. Στο τέλος μπήκαν και κάποιες δυνατές εντολές αγοράς και έκλεισαν ακόμα υψηλότερα. Ο τραπεζικός είχε άνοδο άνω του 1%. Η Εθνική έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στο +2,21%, όπως και η Alpha Bank και κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς. Ανοδικά κινήθηκε και η Eurobank.

ΤΙΤΑΝ: Επιτέλους αντίδραση! Στα 14,60 ευρώ και στο +1,53% με υψηλό όγκο 56 χιλ. τεμαχίων. Έβαλε τέλος στο πτωτικό σερί, αλλά χρειάζεται συνέχεια.

ΔΕΗ: Ανοδικά και πάλι η μετοχή και βρίσκεται πλέον στα 8,65 ευρώ λόγω πληροφοριών ότι μπορεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια και άρα η αύξηση να γίνει σε υψηλότερη τιμή. Θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά η μετοχή θα παραμείνει στο επίκεντρο μέχρι τότε.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Συνεχίστηκε και σήμερα η πίεση σε συγκεκριμένες μετοχές. Βάσει των ονομάτων αυτών συνεχίζουμε να θεωρούμε πως μπορεί κάποιος μεγάλος παίκτης ή κάποιο «λόμπι» να είναι πίσω από αυτές και να προσπαθεί να αντλήσει ρευστότητα. Κάποιες από αυτές έχουν καλά θεμελιώδη, άλλες όχι. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι μπορεί να μην υπάρχει κάποια άσχημη είδηση πίσω από τις πωλήσεις. Χρειάζεται πάντως προσοχή, ειδικά για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Αρκετοί κωδικοί ιδιωτών επενδυτών βρίσκονται πίσω από τις πωλήσεις σε πολλά μικρά και μεσαία. Υπάρχουν και κάποιοι θεσμικοί οι οποίοι αγοράζουν ψηλά και στο πρώτο γύρισμα της αγοράς πουλάνε σημαντικά χαμηλότερα. Βλέπετε δεν διαχειρίζονται τα δικά τους λεφτά. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ: Πέρυσι λόγω πανδημίας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ζητήσει από τις εισηγμένες να δώσουν ενημέρωση για τα μεγέθη. Όχι με λογιστική κατάσταση αλλά μία πορεία τζίρου, EBITDA και κέρδη προ φόρων. Μακάρι να γινόταν και φέτος και να γινόταν και στο πρώτο τρίμηνο. Δεν είναι και κάτι δύσκολο για τις εταιρείες. Ή μη μας πείτε ότι δε ξέρουν τα νούμερά τους ανά μήνα.

ΣΙΔΜΑ: Τρομερό το ράλι της μετοχής. Ποιος θα πίστευε πριν από κάποιους μήνες ότι θα υπήρχε τέτοια βελτίωση στα μεγέθη; Αυτή όμως είναι και η ομορφιά του ΧΑ. Στα 2,96 ευρώ και στο +24,37% με όγκο 59 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 40,2 εκατ. ευρώ.

ΜΠΗΤΡΟΣ: Εδώ έχουν μετακομίσει τώρα οι προσδοκίες. Θα μπορέσει να γίνει νέα ΣΙΔΜΑ; Από τη συμμετοχή της πάντως στη ΣΙΔΜΑ είχε καλά κέρδη στο εξάμηνο. «Κλειδί» η αναδιάρθρωση του δανεισμού και πόσα θα μείνουν τελικά. Αν δηλαδή είναι βαθύ το κούρεμα θα μπορούσε να γυρίσει τα ίδια κεφάλαια. Προς το παρόν τα ίδια είναι αρνητικά κατά 59,4 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 116,3 εκατ. ευρώ. Στα 0,68 ευρώ και στο +19,30%. Η αποτίμηση στα 10,7 εκατ. ευρώ.

PERFORMANCE: Και πακέτα στα 15 ευρώ… Εκεί έκλεισε η μετοχή με άνοδο 3,45% και όγκο 103 χιλ. τεμάχια.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τι να σχολιάσουμε; Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά! Θυμίζουμε πως το gap που έχει χαμηλότερα. Αν είναι να τελειώσουν τα βάσανά της ας πάει εκεί να δούμε τι θα γίνει μετά. Στα 6,50 ευρώ και στο -4,41% με όγκο 80 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 284 εκατ. ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Στα θετικά ότι ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Είχε ερωτηθεί η διοίκηση στην τελευταία τηλεδιάσκεψη γιατί δεν αγόραζε. Ίσως τώρα να θεωρεί τις τιμές γύρω από τα 1,70 ευρώ ελκυστικές και να αγοράζει. Μεγάλες πωλήσεις έβγαιναν και σήμερα. Στα 1,6880 ευρώ και στο -2,99%.

INTRACOM: Ξεχώρισε από το ξεκίνημα λόγω ανόδου και όγκου. Υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για επικείμενη σημαντική ανακοίνωση. Η μετοχή ενισχύθηκε 8,17% και έκλεισε στα 2,1050 ευρώ.

FLEXOPACK: Αντέδρασε και αυτή επιτέλους και έκλεισε στα 7 ευρώ με άνοδο 4,48%.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Μέσα σε λίγες συνεδριάσεις από τα 4,90 ευρώ έχει πάει στα 3,90 ευρώ και απειλεί να σπάσει το ανοδικό κανάλι. Δηλαδή σήμερα το έσπασε, αλλά περιμένουμε επιβεβαίωση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης