Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Αντέδρασε μετά από 4 πτωτικές - Προσέγγισε τις 900 μονάδες

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Αντέδρασε μετά από 4 πτωτικές - Προσέγγισε τις 900 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Πήρε καλή ανάσα σήμερα η αγορά. Χαμηλός ο τζίρος, λόγω Αμερικής αλλά είδαμε καλές επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εισηγμένες που δημοσίευσαν καλό εννεάμηνο. Καλή κίνηση από Motor Oil, Aegean, ΟΤΕ Μυτιληναίο κ.α. Προσεγγίσαμε και πάλι τις 900 μονάδες, αλλά το θετικό είναι ότι δεν απειλήθηκε η στήριξη των 890 μονάδων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Βάσει των όσων διαβάζουμε από τις ενημερώσεις των εισηγμένων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έπραξε ορθά και ζήτησε να δημοσιεύσουν όλες τρίτο τρίμηνο. Η θέση της στήλης είναι πως αυτή η ενημέρωση πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Δε μιλάμε για δημοσίευση λογιστικής κατάστασης, αλλά για μία ενημέρωση των βασικών γραμμών. Έτσι κερδίζει αξιοπιστία το Χρηματιστήριο.

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: Είναι και κάτι περιπτώσεις που δεν μπορείς να μην σχολιάσεις. Δηλαδή προτιμούν οι επενδυτές εταιρείες υπερδανεισμένες που ανακοινώνουν ότι σκέφτονται να πουλήσουν δραστηριότητα και όχι άλλες που ανακοινώνουν ότι είναι αδάνειστες, με γεμάτο ταμείο, κέρδη και μερίσματα. Μακριά από εμάς αυτή η λογική. Παραμένουμε πιστοί στα θεμελιώδη, μας αρέσουν εταιρείες με κέρδη, μερίσματα και καλή διάρθρωση ισολογισμού.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Ένας λόγος να ενισχυθεί μία αποτίμηση της μετοχής είναι τα θεμελιώδη. Ένας άλλος είναι οι προοπτικές. Όμως σε ένα χρηματιστήριο σαν αυτό της Αθήνας, για να ενισχυθεί μία μετοχή χρειάζεται κεφάλαια και κάποιον να την προσέχει. Για να μην κρυβόμαστε, αν βάλει κάποιος λεφτά και φτιάξει ένα στόρι, μία μετοχή μπορεί να πάει στη στρατόσφαιρα, χωρίς να σημαίνει ότι το άξιζε 100%. Ο κάθε επενδυτής επιλέγει με βάση τα δικά του κριτήρια. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε όλοι.

MOTOR OIL: Η μετοχή εδώ και καιρό θα έπρεπε να είχε κινηθεί υψηλότερα και είναι από τις λίγες που δεν έχει προσεγγίσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Δυνατό το εννεάμηνο και έχει πρόσφατα δώσει προμέρισμα. Στα 14,29 ευρώ και στο +3,18%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιβεβαίωσε και πάλι τη στήριξη. Στα 1,3160 ευρώ και στο +3,46%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή εικόνα από την Εθνική, ενώ από τις άλλες συστημικές δεν είδαμε ενθουσιασμό. Νέο limit down από την Αττικής και τρομερή πτώση, αλλά αναμενόταν, στο δικαίωμα.

ΕΛΠΕ: Λογική και η δική της κίνηση. Φαίνεται προς το παρόν πως τα 6 ευρώ τα κρατάει και βρίσκει δυνάμεις για αντίδραση.

ΟΠΑΠ: Λόγω αποτελεσμάτων και τηλεδιάσκεψης λογική η ανοδική κίνηση. Στα 12,80 ευρώ και στο +2,07%.

ΑΒΑΞ: Ανακοίνωσε πως εξετάζει πρόταση για να πουλήσει τη Volterra, έπειτα σε σχετικό δημοσίευμα. Ανοδικά η μετοχή και στα 1,08 ευρώ με άνοδο 6,09%. Θεωρούμε πως η πώληση οφείλεται σε προσπάθεια βελτίωσης ρευστότητας και δανεισμού.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Συνεχίζει ανοδικά λόγω αποτελεσμάτων και μας δείχνει πως στις τελευταίες συνεδριάσεις γίνονται καλές τοποθετήσεις στη μετοχή. Στα 2,45 ευρώ και στο +6,52%.

LAVIPHARM: Και πακέτο 110 χιλ. τεμαχίων σήμερα στη μετοχή. Μόλις έφυγε ο ιδιώτης πήρε τα πάνω του ο τίτλος. Λες και τον περίμεναν κάποιοι… Στα 0,53 ευρώ και στο +8,16% με όγκο 198 χιλ. τεμάχια.

ΑΚΡΙΤΑΣ: Το τρίτο τρίμηνο ήταν κερδοφόρα, αλλά στο εννεάμηνο παρά την αύξηση των πωλήσεων και τη μεγαλύτερη αύξηση των EBITDA, απλά μείωσε σημαντικά τη ζημία προ φόρων. Με EBITDA 2,9 εκατ. ευρώ είχε ζημία προ φόρων 301 χιλ. ευρώ. Υψηλές και οι αποσβέσεις και οι τόκοι.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Λίγο πάνω ο τζίρος στο εννεάμηνο αλλά τα EBITDA μόλις στις 130 χιλ. ευρώ από 51 χιλ. ευρώ. Ζημιές και πάλι στην τελική γραμμή αλλά μειωμένες αφού στο τρίτο τρίμηνο είχε κέρδη, αλλά νομίζουμε πως έχει και έκτακτα.

CENTRIC: Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 2,25 εκατ. ευρώ από ζημία 1,64 εκατ. ευρώ με το ταμείο και τις επενδύσεις να ανέρχονται στα 27,1 εκατ. ευρώ και τα δάνεια στα 5,6 εκατ. ευρώ. Με αποτίμηση 29,5 εκατ. ευρώ, υπάρχει ταμείο 21,5 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε τα κέρδη πως προέρχονται από τις επενδύσεις. Η μετοχή αξίζει υψηλότερα, καθώς η διαφορά των 8 εκατ. ευρώ μάλλον αντιστοιχεί στο ξενοδοχείο στη Μύκονο. Έχει και κάποιες ακόμα συμμετοχές η εισηγμένη.

PLACEMENT: Αναμένεται από εισηγμένη πώληση ιδίων μετοχών, τις οποίες έχει με πολύ χαμηλή τιμή και θα γράψει σημαντική υπεραξία. Περίπου 3 ευρώ πιο κάτω από την τρέχουσα. Μάλιστα λόγω της διαρροής της πληροφορίας η μετοχή είχε 6 πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα κατάφερε να κλείσει με μικρή άνοδο. Σημειώνεται πως κατέχει περίπου 7-8% του συνόλου των μετοχών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης