Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βγάζει αντίδραση, ακολουθεί τις ξένες αγορές – Στήριξη από τα αποτελέσματα

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βγάζει αντίδραση, ακολουθεί τις ξένες αγορές – Στήριξη από τα αποτελέσματα
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με άνοδο. Ακολουθεί και το ΧΑ στα πρώτα λεπτά. Μεταβλητότητα συνεχίζουν να περιμένουν οι αναλυτές, ενώ τα καλά αποτελέσματα εννεαμήνου θα βάλουν κάποιες μετοχές στο επίκεντρο και ίσως μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την αγορά μετά την πρόσφατη υποχώρηση. Ο τζίρος χαμηλός στα πρώτα λεπτά. Η ανοδική κίνηση δίνει κάποια απόσταση στο γενικό δείκτη από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μεγάλος ο αριθμός των εισηγμένων που ανακοίνωσε χθες. Λείπουν λίγες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Συνολικά ο τζίρος στο εννεάμηνο των εταιρειών που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα ανέρχεται στα 40,7 δισ. ευρώ (πλην τράπεζες) ενισχυμένος κατά 25,3%. Τα EBITDA ανήλθαν στα 5,62 δισ. ευρώ από 3,53 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 59%. Μεγάλη είναι και η βελτίωση των κερδών, αλλά επειδή αρκετές εταιρείες έχουν δημοσιεύσει κέρδη προ φόρων και τόκων, άλλες προ φόρων και άλλες καθαρά δεν μπορούμε να βγάλουν ξεκάθαρη εικόνα. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη βελτίωση.

ALPHA BANK: Μεγάλες οι ζημιές σε δημοσιευμένη βάση (2,49 δισ. ευρώ). Σε προσαρμοσμένο επίπεδο το εννεάμηνο είχε καθαρά κέρδη 300 εκατ. ευρώ με τη διοίκηση να δίνει εκτίμηση για το σύνολο του έτους 320 εκατ. ευρώ. Ήπια ανοδικά κινείται η μετοχή.

ΔΕΗ: Ζημία μετά από φόρους 42,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο ενώ σε επίπεδο προ φόρων η ζημία ήταν μεγαλύτερη. Η διοίκηση διατήρησε την εκτίμηση για EBITDA κοντά στα 900 εκατ. ευρώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα που σημαίνει πως στο τελευταίο τρίμηνο θα έχει EBITDA 223 εκατ. ευρώ. Το ενεργειακό κόστος επηρέασε τα αποτελέσματα, με τη διοίκηση να αναφέρει πως οι αυξήσεις που έγιναν θα μετριάσουν την επίδραση στο τέταρτο τρίμηνο.

Η μετοχή υποχωρεί στο ξεκίνημα αλλά θεωρούμε πως οφείλεται στις χθεσινές τελικές δημοπρασίες όπου λόγω της ζήτησης από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCΙ έκλεισε υψηλότερα σε σύγκριση με το που ήταν όλη τη μέρα.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ισχυρό το τρίτο τρίμηνο και συνολικά στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 115,3 εκατ. ευρώ από 24,1 εκατ. ευρώ. Λόγω των αποτελεσμάτων ξεχωρίζει στο άνοιγμα με άνοδο σχεδόν 3%.

ΕΥΔΑΠ: Μείωση κερδών στα 34,8 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ αλλά και ταμείο καθαρό 440 εκατ. ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,10985 ευρώ ανά μετοχή μικτό ή καθαρό 0,10436 ευρώ διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές της εισηγμένης.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Συνεχίζει να δίνει ζημιές η κατασκευαστική δραστηριότητα στον όμιλο, με τη διοίκηση να δίνει εκτίμηση ότι περιμένει break even προς το τέλος του 2022.

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Με βάση το εννεάμηνο, έχει το ταμείο να δώσει το μεγάλο μέρισμα που ανακοίνωσε. Πάντως τα EBITDA υποχώρησαν 11% στα 1,94 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων 23% στα 1,13 εκατ. ευρώ. Στα 20,5 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Βελτιωμένα τα μεγέθη στο εννεάμηνο με τα κέρδη προ φόρων στα 1,34 εκατ. ευρώ από ζημία 264 χιλ. ευρώ πέρυσι.

LAVIPHARM: Το τρίτο τρίμηνο είχε μείωση τζίρου, αλλά βελτίωση EBITDA και κερδών προ φόρων και τόκων. Στο εννεάμηνο τα κέρδη προ φόρων και τόκων ήταν στα 5,36 εκατ. ευρώ από 4,55 εκατ. ευρώ. Με βάση τα ίδια κεφάλαια που είναι στα -8,8 εκατ. ευρώ από -12,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 και το εξάμηνο θεωρούμε πως τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο ήταν κοντά στα 3,3 εκατ. ευρώ. Χθες ένας επενδυτής αποφάσισε στο τέλος να πουλήσει market με αποτέλεσμα να κλείσει τη μετοχή στο -7,81% και στα 0,59 ευρώ. Με βάση την αποτίμηση το p/e για το σύνολο του έτους θα είναι μονοψήφιο. Έχουν τρέξει άλλες κι άλλες στην επιτήρηση με χειρότερα μεγέθη.

MEDICON: Με τέτοια μεγέθη στο εννεάμηνο δικαιολογείται απόλυτα και η νέα άνοδος της μετοχής. Κοιτάζει πλέον τα 4 ευρώ και με βάση την αποτίμηση παραμένει φθηνή. Εδώ τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το κούρεμα των ομολόγων από την Κυβέρνηση, η διοίκηση έχει κάνει ένα τεράστιο έργο. Όχι μόνο κράτησε όρθια την εταιρεία, αλλά την έβαλε ξανά στον ίδιο δρόμο και τώρα τη μεγαλώνει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης