Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με το δεξί το ξεκίνημα του 2022 αλλά και με λίγους πρωταγωνιστές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με το δεξί το ξεκίνημα του 2022 αλλά και με λίγους πρωταγωνιστές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Όπως έφυγε η χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει σύμφωνα με τους αναλυτές, δηλαδή με περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Η απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό, λόγω και της εορταστικής περιόδου δε βοηθάει. Η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί ανησυχίες όπως και οι πληθωριστικές πιέσεις. Από την άλλη οι αναλυτές στηρίζουν τις ελπίδες για μία καλή χρονιά στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην πορεία του τουρισμού και στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με άνοδο και θα στηρίξουν την εγχώρια αγορά. Ο DAX 40 βρίσκεται και πάλι πάνω από τις 16.000 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κοιτάζει στο ξεκίνημα τις 900 μονάδες που είναι και η πρώτη αντίσταση. Ξεχωρίζει το -9,21% της Σαράντης με όγκο 458 τεμάχια και τιμή 8,08 ευρώ. Αμέσως όμως μπήκαν εντολές υψηλότερα. Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές πλην ΕΤΕ που είναι αμετάβλητη.

ΑΝΑΛΥΤΕΣ: Η Optima Bank αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο: Κοιτάζοντας το 2022 περιμένουμε πως η διάθεση για μη ανάληψη κινδύνου θα διατηρηθεί τους πρώτους μήνες του έτους, οδηγούμενη από την εξέλιξη της πανδημίας, την επίδραση της αύξησης των τιμών ενέργειας στην κερδοφορία των εταιρειών και τις επίδρασης των πληθωριστικών πιέσεων στην κατανάλωση. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 6% οδηγούμενη από τις επενδύσεις σε πολλούς τομείς (κατασκευές, ενέργεια, real estate) και από την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι ελληνικές μετοχές θα παραμείνουν ελκυστικά αποτιμημένες σε σύγκριση με ομοειδείς του εξωτερικού αλλά και έναντι των ιστορικών αποτιμήσεων, κάνοντάς μας αισιόδοξους για το 2022.

H Merit αναφέρει: Εκτιμούμε ότι το 2022 θα είναι δύσκολη χρονιά για το ΧΑ με έμφαση στην επιλογή των σωστών μετοχών (stock picking). Οι επενδυτικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι η κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική, η διόρθωση στις διεθνείς αγορές, η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, νέο lockdown και πιθανές πρόωρες εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτικές επιλογές μας για την νέα χρονιά σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Μοτοδυναμικής και Byte.

Η Beta σημειώνει: Νέα αρχή με προσδοκίες για επιστροφή σε κανονικότητα αυτή τη χρονιά, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν. Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει μία χρονιά γεμάτη για πολλούς τομείς δραστηριότητας (κατασκευές, πληροφορική, τουρισμό) λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το ενεργειακό κόστος, τα κρούσματα Covid, οι γεωπολιτικές ανησυχίες μειώνουν την αισιοδοξία των επενδυτών. Πάνω-κάτω αυτά έχουν καθορίσει την πορεία του ΧΑ τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Ωστόσο περιμένουμε επιλεκτικό ενδιαφέρον για τη νέα χρονιά. Οι κορυφαίες μας πέντε επιλογές είναι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Quest, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική από την υψηλή κεφαλαιοποίησης αλλά και Autohellas, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ιντρακάτ και Fourlisw από τη μεσαία για το 2022.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Προφανώς κάποιος πέταξε στο άνοιγμα 458 τεμάχια και οδήγησε τη μετοχή στο -9,21% και στα 8,08 ευρώ. Αμέσως όμως μπήκαν αγορές υψηλότερα και πήγε η μετοχή σε δημοπρασία και επέστρεψε στα 8,90 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με το δεξί το ξεκίνημα και ανοδικά όλες πλην της Εθνικής που όμως είναι στα υψηλά της από το προηγούμενο κλείσιμο. ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ έχουν καλύτερους όγκους.

FOURLIS: Χρωστάει την κίνηση και δείχνει διαθέσεις. Λίγο πάνω από τα 3,90 ευρώ το ξεκίνημα της μετοχής. Φέτος λογικά θα δούμε και την ΑΕΕΑΠ να μπαίνει στο ΧΑ, αλλά αναμένουμε τις λεπτομέρειες.

ΤΙΤΑΝ: Με χαμηλό όγκο το ξεκίνημα της μετοχής και ανοδικά. Συνεχίζονται οι αγορές ιδίων αλλά και οι ανησυχίες από τις τιμές των ρύπων και το ενεργειακό κόστος. Νομίζουμε όμως πως κάπως οι πωλητές έχουν υπερβάλλει.

JUMBO: Για να δούμε αν θα βρεθεί η λύση το 2022, αν και η διοίκηση έχει μιλήσει για μία ακόμη χαμένη χρονιά. Με τέτοια μερίσματα όμως και κέρδη, μόνο χαμένη δεν είναι. Βέβαια, αν είχε προχωρήσει η ανάπτυξη και η εφοδιαστική αλυσίδα δεν είναι σπάσει, ίσως βλέπαμε άλλα νούμερα. Πάντως και εδώ μάλλον οι ανησυχίες έχουν αποτυπωθεί στην τιμή και με το παραπάνω.

PREMIA: Συνεχίζει να ξεχωρίζει η συμπεριφορά της στο ταμπλό. Στα 1,68 ευρώ και στο +3,70%.

ΕΧΑΕ: Πρέπει να δει υψηλότερα επίπεδα. Έχει βελτιώσει το τελευταίο διάστημα τη συμπεριφορά της αν και τα 227 εκατ. ευρώ δείχνουν ότι πρέπει να λυθούν αρκετά θέματα για να ανακάμψει το ΧΑ και να βελτιώσει έσοδα και κέρδη.

Καλή χρονιά με υγεία

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης