Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Γιατί η Κυβέρνηση «πυροβολεί» τα περιουσιακά της στοιχεία; - Η περίεργη απόφαση για την ΕΥΔΑΠ

tags :
Γιατί η Κυβέρνηση «πυροβολεί» τα περιουσιακά της στοιχεία; - Η περίεργη απόφαση για την ΕΥΔΑΠ
Η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου δεν έγινε έως και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20/1/2022, παρά τις σχετικές ενέργειες της Εταιρείας
Σχετικά Άρθρα

Εντύπωση προκαλεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΥΔΑΠ, μία εταιρεία στην οποία κατέχει άνω του 60% και ουσιαστικά θα περίμενε κάποιος να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που θα οδηγούσαν σε βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.
Ειδικά όταν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και η εταιρεία προσδοκούσε οφέλη από τα έργα ΣΔΙΤ.
Η εταιρεία όπως ανακοίνωσε στις οικονομικές της καταστάσεις και στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020 είχε αναφέρει ότι το πλαίσιο της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο «περιλαμβάνει τη ρύθμιση θεσμικών θεμάτων, όπως τη δυνατότητα συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ».
Επίσης στις οικονομικές καταστάσεις του Α' Εξαμήνου 2021 αναφέρθηκε ότι «με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της «Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ» και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. η συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας για τρία έτη.
Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. θα ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α' 232), στην οποία διαγωνιστική διαδικασία προτίθεται να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ.»
Με βάση τεκμηριωμένες μελέτες υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ αλλά και γνωμοδότηση εξωτερικού νομικού σύμβουλου, η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στο σχετικό διαγωνισμό είναι εφικτή μόνον εφόσον τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ έγινε πολύ πριν από την εφαρμογή Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ως εκ τούτου, δεν προβλέπει δυνατότητα της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ εκτός της Περιφέρειας Αττικής, όπου δραστηριοποιείται.
Η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου δεν έγινε έως και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20/1/2022, παρά τις σχετικές ενέργειες της Εταιρείας, και συνεπώς, η ΕΥΔΑΠ δεν δύναται να συμμετάσχει στην Α' φάση του ανωτέρω διαγωνισμού.
Για πιο λόγο η κυβέρνηση άφησε εκτός την ΕΥΔΑΠ, μία κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στη λειτουργία της.
Το θέμα έχει δημιουργήσει σύμφωνα με πληροφορίες δυσαρέσκεια και στην εταιρεία, αλλά και στο βασικό μέτοχο που είναι το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται να αυξήσει τις ανησυχίες κάποιων, όταν με την συμφωνία που έγινε με το δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος σημείωναν πως θα μπορούσε το κράτος να είχε πάρει κεφάλαια από το μεγάλο ταμείο της ΕΥΔΑΠ μέσω επιστροφής κεφαλαίου ή μερίσματος, χωρίς να δημιουργήσει εκροή απευθείας.
Διαβάστε και σχετικό θέμα στο BN από τον Νίκο Θεοδωρόπουλο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898