Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αναμονή και εγρήγορση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αναμονή και εγρήγορση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Η ανάλωση χρόνου μεταξύ 930 και 960 δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης
Σχετικά Άρθρα

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επιβράδυναν την ανοδική διάθεση των επενδυτών στο ΧΑ το οποίο εξακολουθεί να υπεραποδίδει έναντι των ξένων αγορών.
Η στάση αναμονής μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης εκφράζει αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των εμπλεκομένων και είναι λογικό σε μια συγκεχυμένη κατάσταση να παίρνονται αποστάσεις μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ωστόσο, η μείωση του ενδιαφέροντος στο ΧΑ δεν εκφράζεται τόσο σε εκροές όσο σε αποχή μειώνοντας έτσι την δυναμική των ρευστοποιήσεων που αναμενόμενα επικρατούν όταν κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση, γεγονός που αποτυπώθηκε στην συρρίκνωση του τζίρου προς το τέλος της εβδομάδας.
Την ίδια στιγμή η αλλαγή στάσης των ξένων προς το θετικότερο εκφράζεται πιο ανοικτά και στις αναλύσεις τους τόσο σε μάκρο όσο και σε μίκρο επίπεδο με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο.
Η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε από ένα θετικό ισοζύγιο εισροών στο ΧΑ τον Ιανουάριο και φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, υπονοώντας ότι μετά την εκτόνωση της κρίσης να υπάρξει εντονότερη δράση από την πλευρά του διεθνή παράγοντα.
Στο επιχειρηματικό τοπίο μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της ασφαλιστικής Ευρωπαϊκής Πίστης η κατάσταση παραμένει ζωηρή, με τον κλάδο τροφίμων να παίρνει την σκυτάλη στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Η κινητικότητα φαίνεται να ακουμπά και τις αλυσίδες λιανικής καθώς νέοι παίκτες δημιουργούν προϋποθέσεις συγκέντρωσης ενώ στην πληροφορική έχει ξεκινήσει νέος κύκλος ζυμώσεων για την δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων ενόψει των νέων έργων που βγαίνουν σε διαγωνισμούς.
Στον κατασκευαστικό κλάδο την επόμενη Τρίτη 22/02 θα έχουμε μπαράζ δημοπρατήσεων με την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών (210 εκατ. ευρώ), τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ (άνω των 430 εκατ. ευρώ) και το τμήμα Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ (190 εκατ. ευρώ).
Η ζωηρή δραστηριότητα που παρατηρείται είναι αναμενόμενο να κρατάει ζεστό το ταμπλό του ΧΑ καθώς η Αγορά τροφοδοτείται διαρκώς από νέα που μετριάζουν ή αποσβένουν πλήρως τους γεωπολιτικούς κραδασμούς.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι το βάθος της διόρθωσης σε πτωτικές ημέρες των διεθνών αγορών είναι αρκετά μετριοπαθές σε σχέση με το παρελθόν ενώ τα αντανακλαστικά αντίδρασης έχουν περιορίσει τις ευκαιρίες επανεισόδου σε πουλημένα χαρτοφυλάκια στους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και στο τέλος της εβδομάδας έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη Παρασκευή, προηγουμένως είχε δώσει νεότερο υψηλό 7 ετών.
Το χτίσιμο της ανόδου γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο, κατακτώντας κάθε φορά ένα υψηλότερο σκαλοπάτι και εν συνεχεία διορθώνοντας σχετικά ήπια χωρίς να διαταράσσονται κομβικά σημεία της τάσης.
Αν και ο ΜACD έχασε το αγοραστικό σήμα στην συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αγορασμένοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών δεν απειλήθηκαν ενώ και οι ταλαντωτές παρέμειναν σε ουδετερότητα διατηρώντας το ανοδικό περιθώριο των 990 μονάδων πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες.
Η ανάλωση χρόνου μεταξύ 930 και 960 δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης οι οποίοι μπορεί να έχασαν το momentum, έχουν όμως αποφορτίσει την έντονα ανοδική εικόνα του τραπεζικού κλάδου ο οποίος οδηγεί την αγορά.
Πιο σαφή εικόνα δίνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών το οποίο δείχνει ότι η αλλαγή επιπέδων που έχει επιχειρηθεί από τα μέσα Ιανουαρίου παραμένει σε ισχύ υποδηλώνοντας μια εν δυνάμει ανοδική εγρήγορση.
Προς το παρόν ο χρόνος ανάλωσης στα υψηλά των 7 ετών δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί τηρουμένων των αναλογιών που έχουν παρατηρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου επιστρέφουν στο προσκήνιο την ερχόμενη εβδομάδα. Entersoft και Coca Cola (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) την Τρίτη ανοίγουν την αυλαία ενώ την Πέμπτη ακολουθούν οι ΟΤΕ (πριν την έναρξη) και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Πέρα από τις εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Intrakat από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενώ την Τρίτη ολοκληρώνεται η διαδικασία αύξησης των Ευρωσυμβούλων (1ν/3π +€0,42).
Την προσεχή Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργηθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (προηγ. δημοπρασία: -0,53%).
Επισημαίνεται τέλος ότι την Δευτέρα οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές (ημέρα του Προέδρου).

Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης