Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πως ο Πούτιν έφερε ράλι – Η Eurobank βάζει τα θεμελιώδη στο επίκεντρο

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πως ο Πούτιν έφερε ράλι – Η Eurobank βάζει τα θεμελιώδη στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Έχουν αποκτήσει μεγάλη μεταβλητότητα οι αγορές, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο και το έχουμε βιώσει ήδη το τελευταίο διάστημα. Αυτό που παρατηρήσαμε σήμερα, είναι πως θέλουν μετά από τέτοια πίεση, να δουν καλύτερα επίπεδα οι μετοχές και βρήκαν την αφορμή στη δήλωση Πούτιν. Ας ελπίσουμε πως η Ρωσία επιθυμεί να λήξει αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε και για το δικό της καλό.

Αν όντως υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε λίγο την αισιοδοξία μας. Από την άλλη υπήρξαν και κάποιες ειδήσεις που ίσως οι αγορές αψήφησαν, όπως για τις πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση στο Τσερνόμπιλ ή τη συνέχιση της επέλασης των ρωσικών δυνάμεων. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο μέσω της Eurobank άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Η αναφορά για μέρισμα από τα κέρδη του 2022 αλλά και το πλάνο των κερδών για τις επόμενες χρήσεις, ικανοποίησε τους επενδυτές και έδωσε ώθηση στη μετοχή. Φυσικά και αυτή η εξέλιξη δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις άλλες συστημικές τράπεζες. Συνολικά είχαμε άνοδο 3,05% σήμερα και 0,76% σε επίπεδο εβδομάδας.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Η χαρά του trader λένε κάποιοι για τη μεταβλητότητα. Εμείς θα πούμε πως είναι η χαρά των χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίες κερδίζουν από τις κινήσεις των παικτών λόγω των προμηθειών. Θεωρούμε πως δύσκολα κάποιος διαβάζει με επιτυχία το τι θα γίνει. Μία πάνω, μία κάτω οι αγορές και ο κίνδυνος να χάσεις από το trading ίσως είναι μεγαλύτερος από το να βγάλεις μία καλή απόδοση. Προσοχή λοιπόν και όχι κυνήγι μετοχών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το μέρισμα της Eurobank αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία των κερδών των επόμενων χρήσεων έκαναν τους επενδυτές να κυνηγάνε τη μετοχή. Στο +9,54% με υψηλό όγκο συναλλαγών. Στο +5,04% ο τραπεζικός δείκτης. Ανοδικά αλλά με μεγάλη απόσταση και οι άλλες συστημικές. Η Εθνική δεν κατάφερε πάλι να ξεπεράσει τα 2,80 ευρώ και έκλεισε ανοδικά αλλά αρκετά χαμηλότερα από το συγκεκριμένο σημείο. Για να δούμε τη μεταβλητότητα αρκεί να αναφέρουμε πως την Τρίτη ο δείκτης υποχώρησε 5,03%, την Τετάρτη ενισχύθηκε 7,91%, την Πέμπτη υποχώρησε 4,38% και την Παρασκευή είχε άνοδο 5,04%. Συνολικά η εβδομάδα ήταν θετική κατά 2,94%.

ΟΠΑΠ: Το μέρισμα είναι η ασπίδα μας σε όσα βλέπουμε να γίνονται γύρω μας. Τουλάχιστον 1 ευρώ έχει πει η διοίκηση και άρα η μερισματική απόδοση είναι υψηλή. Φαίνεται πως οι επενδυτές εκμεταλλεύονται την πρόσφατη υποχώρηση για να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Στα 12,38 ευρώ και στο +4,83%.

ΑΔΜΗΕ: Πακέτα στη μετοχή και υψηλός όγκος συνολικά. Φαίνεται πάντως πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για καλή άνοδο και προσέγγιση επιπέδων που θα είναι πιο δίκαια. Με οριακή άνοδο έκλεισε σε τέτοια μέρα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Και εδώ μία σχετική αδυναμία την είδαμε. Στα 8,31 ευρώ και στο +1,09%.

COCA COLA: Πολύ καλή ανάκαμψη από τη μετοχή και έκλεισε πάνω από τα 19 ευρώ. Ο όγκος και πάλι υψηλός.

CENERGY: Όμορφη συμπεριφορά και καλή ανάκαμψη.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχώρισε και αυτή σήμερα καθώς ενισχύθηκε 7,04%. Έγραψε χαμηλό στα 7,16 ευρώ και υψηλό στα 7,74 ευρώ.

CENTRIC: Έβαλαν το πρωί κάτι κομμάτια στο -30%, τα ακύρωσαν στη συνέχεια και τελικά η μετοχή έκλεισε με καλή άνοδο περίπου 7%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης