Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές – Πιέσεις σε τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές – Πιέσεις σε τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Λόγω της περιορισμένης προόδου που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στις πληθωριστικές πιέσεις. Οι μετοχές στο εξωτερικό υποχωρούν, το πετρέλαιο υποχωρεί, ο χρυσός υποχωρεί, τα κρυπτονομίσματα υποχωρούν, ενώ το ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύεται.

Η δική μας συνεδρίαση άνοιξε με απώλειες και με την Alpha Bank να υποχωρεί 3% και να δοκιμάζει και πάλι το 1 ευρώ. Πιέζεται ο τραπεζικός δείκτης άνω του 2% και οδηγεί το γενικό δείκτη κάτω από τις 830 μονάδες με χαμηλό τζίρο. Πιέζεται επίσης η Coca Cola, η Τιτάν και η Μυτιληναίος μεταξύ άλλων.

ALPHA BANK: Καλά τα αποτελέσματα του 2021 και κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εκτίμηση για τα καθαρά κέρδη του 2022 είναι για 330 εκατ. ευρώ περίπου με ενσώματα ίδια κεφάλαια 5,9 δισ. ευρώ. Συνεχίζει να μειώνει τα έξοδά της και περιμένει επαναλαμβανόμενα έξοδα 920 εκατ. ευρώ. Στο 1 ευρώ περίπου η μετοχή με απώλειες άνω του 3%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σήμερα τα δικά της αποτελέσματα και η Eurobank Equities περιμένει να γυρίσει σε κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο (80 εκατ. ευρώ). Η Euroxx περιμένει κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 112 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της χρήσης περιμένει ζημιά 2,9 δισ. ευρώ. Απώλειες 1,80% για τη μετοχή στο ξεκίνημα.

ΟΛΠ: Έχουμε από τη μία τα εξαιρετικά αποτελέσματα και από την άλλη την απόφαση του ΣτΕ. Αναμένουμε απαντήσεις στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, αν και η εκτίμηση της στήλης είναι πως δεν μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά η απόφαση του Συμβουλίου. Θα λέγαμε επίσης, πως επιβεβαιώνεται ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του ΒΝ, αναφορικά με τα μεγέθη και νομίζουμε πως τόσο τα κέρδη, όσο το μέρισμα και συνολικά ο ισολογισμός μας κάνει να βλέπουμε τη μετοχή εξαιρετικά φθηνή. Με p/e λίγο κάτω από 11 φορές και με αρνητικό καθαρό δανεισμό.

ΟΤΕ: Με ήπια άνοδο και από τις λίγες που ξεχωρίζουν στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Στο +0,55% και στα 16,3450 ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Καθαρά κέρδη χωρίς την αποτίμηση των μετάλλων 80,1 εκατ. ευρώ περιμένει η Euroxx με EBITDA 171,7 εκατ. ευρώ. Σήμερα μετά το κλείσιμο και τα δικά της αποτελέσματα. Με ήπια άνοδο αλλά χαμηλό όγκο στο ξεκίνημα.

ΓΕΒΚΑ: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα αλλά φαινόταν από το εννεάμηνο. Μειώθηκε και ο καθαρός δανεισμός, αν και δεν ήταν σημαντικός. Καλή και η μερισματική απόδοση και μονοψήφιο το p/e.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Κοιτώντας τα αποτελέσματα των δύο πρώην μικρών εταιρειών, Entersoft και Epsilon Net, παρατηρεί εύκολα κάποιος πόσο μεγάλωσαν στις τελευταίες δύο χρήσεις. Ειδικά η Epsilon Net μεγάλωσε περισσότερο το 2021 και φάνηκε και στο ταμπλό. Οι εξαγορές βοήθησαν και αναμένεται και περαιτέρω ενδυνάμωση. Σημειώνουμε αποτίμηση 283 εκατ. ευρώ για ΕΠΣΙΛ και 145 εκατ. ευρώ για ΕΝΤΕΡ.

Και οι δύο εισηγμένες είχαν περίπου ίδια EBITDA και καθαρά κέρδη το 2020 αλλά το 2021 άλλαξαν σημαντικά. Από τζίρο 21,7 εκατ. ευρώ πήγε στα 50,5 εκατ. ευρώ η ΕΠΣΙΛ και τα καθαρά από 3,3 εκατ. ευρώ πήγαν στα 10,8 εκατ. ευρώ. Η ΕΝΤΕΡ από 3,5 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2020 πήγε στα 5,7 εκατ. ευρώ και τα EBITDA της από 5,8 εκατ. ευρώ πήγαν στα 8,9 εκατ. ευρώ.

ATTICA GROUP: Θα λέγαμε πως κρατάει σχετικά καλά το τελευταίο διάστημα παρά τις αβεβαιότητες και τη μεγάλη αύξηση του πετρελαίου. Στο 1 ευρώ σήμερα και στο -3,38%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης