Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρέασαν τους επενδυτές – Κράτησε τις 850 μονάδες

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρέασαν τους επενδυτές – Κράτησε τις 850 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η μετοχή του ΟΠΑΠ, όπως αναμενόταν ξεχώρισε σήμερα, ενώ συνολικά θα λέγαμε πως κυριάρχησε η αβεβαιότητα. Και με το δίκιο τους οι επενδυτές καθώς τα πράγματα, κατά την άποψή μας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι Ρώσοι, έχουμε την εντύπωση πως δεν έχουν διάθεση να υποχωρήσουν. Αντιθέτως, απειλούν και ίσως επιθυμούν και άλλα εδάφη.

Το πετρέλαιο καλπάζει, οι τιμές των πρώτων υλών επίσης, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αντί να λύνονται αυξάνονται και συνολικά δεν ξέρουμε πως θα τελειώσει όλο αυτό. Περιμένουμε καλή πορεία στον τουρισμό φέτος, λένε πολλοί και μέχρι πριν λίγο καιρό το συμμεριζόμασταν και εμείς. Μπορεί να πάει καλά, όμως θα αφήσει κέρδη; Με αυτές τις τιμές θα βγάλουν κέρδη οι ξενοδόχοι; Και δεν είναι μόνο το ενεργειακό. Τα τρόφιμα θα επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος. Από την άλλη, καράβια και αεροπλάνα με τέτοιες τιμές μπορούν να βγάλουν κέρδος;

Δημόσια έργα, επενδύσεις κ.α. μπορούν να γίνουν με αυτές τις τιμές στα υλικά; Κατασκευαστές λένε ότι δεν μπορούν να ρίξουν άσφαλτο γιατί μέσα σε λίγες μέρες αυξήθηκε τρομερά το κόστος. Χαλυβουργίες στο εξωτερικό μειώνουν παραγωγή. Τα τσιμέντα έχουν υψηλά κόστη παραγωγής και αυξάνονται και εκεί οι τιμές. Το μίγμα συνολικά θα πούμε πως είναι εκρηκτικό. Θεωρούμε επομένως πως η επιφυλακτική στάση απέναντι στις μετοχές είναι επιβεβλημένη.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,46% με χαμηλό τζίρο και κράτησε τις 850 μονάδες. Ανάλογες και λίγο υψηλότερες ήταν οι απώλειες στις τράπεζες. Η ΛΑΜΔΑ πιέστηκε σημαντικά, όπως και η Coca Cola. ΕΛΧΑ και ΟΤΕ είχαν επίσης αξιόλογες απώλειες. ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ έκλεισαν με άνοδο από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΡΕΥΣΤΟ: Όποιος είχε ρευστό τόσους μήνες είχε μηδενικό επιτόκιο, αλλά δεν είχε τέτοιο πληθωρισμό. Τώρα με τέτοια ακρίβεια το χρήμα χάνει αξία κάθε μήνα. Αλλά και που να επενδύσει κάποιος με τέτοια αβεβαιότητα;

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΟΡΟΣ: Την πρόθεση για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις ενέργειας που παρουσίασαν υπερκέρδη επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός. Η εξέλιξη αυτή είχε επισημανθεί από κάποιους αναλυτές και σήμερα είδαμε πίεση στις μετοχές του κλάδου. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι εξαγγελίες δεν αφορούν τις εταιρείες ΑΠΕ, όπως για παράδειγμα την Τέρνα Ενεργειακή, όπου είδαμε πίεση.

Οι ΑΠΕ αμείβονται με εγγυημένες τιμές και ό,τιδήποτε πάνω από τη συμφωνημένη τιμή πάει στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και μέσω αυτού δίνονται οι εκπτώσεις στα τιμολόγια. Και ο Πρωθυπουργός και ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά ΑΠΕ και μάλιστα ο κ.Τσίπρας είπε ότι συμφωνεί και με τα πλωτά αλλά να γίνει κάτι παραπάνω από σχέδια!!

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με βάση τα παραπάνω ίσως εδώ να είχαμε κάπως υπερβολική πίεση σήμερα ενδοσυνεδριακά, αλλά οι επενδυτές το κατάλαβαν αμέσως και αγόρασαν τη μετοχή περιορίζοντας αισθητά τις απώλειες. Πήγε μέχρι και το -6,58% η μετοχή αλλά έκλεισε στο -1,18%.

AEGEAN: Αρκετές αλλαγές έχει κάνει σε μισθώσεις, αγορές αεροσκαφών αλλά και στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Ικανοποιημένοι είναι κάποιοι αναλυτές από τα αποτελέσματα που έβγαλε και σημειώνουν τη ρευστότητα και τις λειτουργικές ταμειακές ροές. Στο -1,70% και στα 5,21 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Να ξεπεράσει τις μέσες εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg στοχεύει για το 2022 η διοίκηση και να έχει σημαντική αύξηση μεγεθών σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με όσα είπε στην τηλεδιάσκεψη. Πιο συγκεκριμένα εκτιμά πως θα μπορέσει να πετύχει τζίρο προ εισφορών 2,17-2,22 δισ. ευρώ και EBITDA 720-740 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως οι εκτιμήσεις είναι στο σενάριο να μην υπάρξουν περιορισμοί.

Καθαρός δανεισμός προς EBITDA 0,3 ή 0,4 μαζί με τις μισθώσεις. Καθαρός δανεισμός στα 183 εκατ. ευρώ. Tο τέταρτο τρίμηνο ήταν ένα από τα καλύτερα σε επίπεδα πωλήσεων προ εισφορών είπε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη. Τα βιντεολότο επηρεάστηκαν σημαντικά από την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά η διοίκηση θα συνεχίσει να επενδύει σε αυτήν την κατηγορία. Να σημειωθεί πως πριν υπάρξει το νέο περιοριστικό μέτρο, η κατηγορία ανέκαμπτε σε προ πανδημίας επίπεδα. Στο +3,43% και στα 12,97 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Δυνατή κίνηση σήμερα, αν και λόγω της πίεσης περιορίστηκε η άνοδος. Βγήκαν βέβαια και αρκετά κομμάτια στο δρόμο προς τα 1,80 ευρώ. Λογικό θα λέγαμε αφού σε μία μέρα με έντονο προβληματισμό κάποιοι αποφάσισαν να την πάνε προς τα υψηλά της. Με υψηλό στα 1,80 ευρώ έκλεισε στα 1,7260 ευρώ.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με τέτοια κέρδη και η μετοχή έκλεισε με απώλειες 4,08% και στα 8 ευρώ.

LAVIPHARM: Νέες απώλειες σήμερα και κλείσιμο στα 0,53 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης