Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δυνατό το ξεκίνημα του 2022 για τη Fourlis – Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

tags :
Δυνατό το ξεκίνημα του 2022 για τη Fourlis – Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη
Το 2022 αν και ξεκίνησε πολύ αισιόδοξα, αλλά οι γεωπολιτικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία
Σχετικά Άρθρα

Για μία ακόμα χρονιά προκλήσεων αλλά ταυτόχρονα και παραγωγική για τον όμιλο Fourlis, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα του 2021.
Η κανονικότητα άρχισε να επιστρέφει και ως αποτέλεσμα ο όμιλος μπόρεσε να βελτιώσει όλες τις γραμμές του.
Τα Intersport βελτίωσαν τις διαδικτυακές πωλήσεις και το νέο logistic center θα βελτιώσει περαιτέρω την επίδοση.
Η συνολική επένδυση ανήλθε στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε πως οι πωλήσεις της Intersport ήταν υψηλότερες από αυτές του 2019 που ήταν μία κανονική χρονιά.
Η ΙΚΕΑ ανοίγει μεσαίου μεγέθους καταστήματα και αναπροσαρμόζει το μέγεθος των παλιών καταστημάτων (Λάρισα και Ιωάννινα).
Το κόστος λειτουργίας από τα 2 καταστήματα μειώνεται κατά 2 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η νέα δραστηριότητα με τη συμφωνία με τη Holland & Barrett κάνει αισιόδοξη τη διοίκηση, ενώ περιμένει σε σύντομο διάστημα την εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο. Έχει αυξήσει κατά 100 εκατ. ευρώ την αξία, ενώ για την εκτέλεση του σχεδιασμού που έχει γίνει τα κεφάλαια που έχει και η χρηματοδότηση επαρκεί μέχρι και τις αρχές του 2024.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός προβλέπει άντληση περί τα 110 εκατ. ευρώ προκειμένου να μεγαλώσει περαιτέρω η εταιρεία και να αποκτήσει και διασπορά.
Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα είναι κατάλληλη η στιγμή για την εισαγωγή, αλλά όταν γίνει θα φανεί η πραγματική αξία του ομίλου, επεσήμανε η διοίκηση.
Το 2022 αν και ξεκίνησε πολύ αισιόδοξα, αλλά οι γεωπολιτικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία όχι μόνο στην Ελλάδα και στις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος αλλά και σε όλο τον κόσμο.
«Ελπίζουμε να περιοριστούν οι επιπτώσεις και να προχωρήσουμε με βάση το σχεδιασμό μας», ανέφερε η διοίκηση.
Οι ελλείψεις επηρέασαν όπως και οι πληθωριστικές πιέσεις επηρέασαν και τους επενδυτές και τα κόστη της εισηγμένης.
Για το 2021 το ενεργειακό κόστος ήταν στα 6,5 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι στα 10 εκατ. ευρώ και μάλιστα ειπώθηκε πως οι τιμές τώρα είναι υψηλότερα, αλλά εκτιμά η διοίκηση πως θα υποχωρήσουν.
Για το 2022, είναι η χρονιά που βάζει η διοίκηση τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. Δεν περιλαμβάνει περιορισμούς η εκτίμηση της διοίκησης για φέτος και στηρίζεται πως τα μάκρο θα είναι αρκετά θετικά αν και τα κοιτάζει μαζί με το γεωπολιτικό ζήτημα.
Περιμένει ανάπτυξη μεγαλύτερη του ΑΕΠ για ΙΚΕΑ και αθλητικά είδη.
Θα είναι χρονιά που θα δει προσέγγιση κανονικών επιπέδων.
Ήδη το πρώτο τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το περσινό με υψηλή αύξηση πωλήσεων και προσέγγιση των πωλήσεων του 2019.
Και αυτό παρά το γεγονός πως υπάρχουν ακόμα ελλείψεις προϊόντων αλλά και περιορισμοί λόγω πανδημίας, ενώ και οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία και το βλέπει στη διάθεση των καταναλωτών.
Για το 2022 οι επενδύσεις στον κλάδο λιανικής αναμένεται να ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης