Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με ξένες αγορές και τράπεζες κινείται υψηλότερα – Χαμηλός ο τζίρος

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με ξένες αγορές και τράπεζες κινείται υψηλότερα – Χαμηλός ο τζίρος
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με καλή άνοδο άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης και ο γερμανικός δείκτης καταγράφει άνοδο πάνω από 1%. Μέσα σε αυτό το κλίμα, άνοιξε ανοδικά και η εγχώρια αγορά με τις τράπεζες να δείχνουν διαθέσεις για καλή αντίδραση, η οποία βέβαια πρέπει να διατηρηθεί μέχρι και το κλείσιμο. Ο τζίρος αρκετά χαμηλός στο ξεκίνημα, όπως αναμενόταν.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ: Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία σημαντική υποχώρηση των τιμών σε κάποια εμπορεύματα, όπως για παράδειγμα αλουμινίου άλλων μετάλλων κτλ. που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές. Ωστόσο, δεν παρατηρείται αξιόλογη υποχώρηση σε τρόφιμα. Επιπλέον βλέπουμε μία σταθεροποίηση και μικρή υποχώρηση στο πετρέλαιο. Θα μπορούσε να αποτελέσει παράθυρο αισιοδοξίας και να βελτιώσει τις αποτιμήσεις αυτή η εξέλιξη καθώς η υποχώρηση στα μέταλλα θα μπορούσε σε λίγες εβδομάδες να περάσει στις τιμές και να «αναπνεύσουν» οι εταιρείες αλλά και να προχωρήσουν κάποια έργα. Ας μη γελιόμαστε, έχει καθίσει η αγορά στα μεγάλα έργα και κανείς δε θέλει να εκτελέσει με τέτοιες τιμές. Από την άλλη η διατήρηση των τιμών στα τρόφιμα σε υψηλά επίπεδα δημιουργεί προβληματισμό

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Τα ΕΛΠΕ σήμερα έχουν κόψει 0,10 ευρώ, η Profile έχει κόψει 0,032 ευρώ και οι Μύλοι Λούλη 0,06 ευρώ ανά μετοχή.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Χαμός στα αεροδρόμια της χώρας με δεκάδες αφίξεις και αναχωρήσεις. Εξαιρετικά πηγαίνει ο τουρισμός, και μακάρι να συνεχίσει έτσι. Βέβαια, το έξοδο ανά τουρίστα μένει να φανεί που θα διαμορφωθεί καθώς οι εποχές είναι δύσκολες για όλους και όσοι έρχονται ανησυχούν για τον πληθωρισμό και το χειμώνα που έρχεται.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πάνω από 3% η άνοδος για Eurobank και κοντά στο 3% για την Εθνική η οποία ξεπέρασε και πάλι τα 3 ευρώ. Καλή εικόνα και από Alpha Bank αλλά και από Πειραιώς. Γενική Συνέλευση για τις 22 Ιουλίου έχει συγκαλέσει το Δ.Σ. της Πειραιώς με θέμα μεταξύ άλλων, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου σε είδος κατά 0,02 ευρώ με έκδοση μετοχών SUNRISEMEZZ.

ΑΔΜΗΕ: Έντονες είναι οι αντιδράσεις της διοίκησης λόγω της απόφασης της ΡΑΕ να καθορίσει το έσοδο στο 6,1% από 7,5% που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ. Το επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ ίσως δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμο με αυτό το WACC ενώ αθροιστικά τα κέρδη για την περίοδο 2022-25 θα μειωθούν κατά 100 εκατ. ευρώ. Αλλάζουν φυσικά και οι δείκτες net debt/EBITDA. Στα 2 ευρώ στο ξεκίνημα η μετοχή.

ΔΕΗ: Προσπαθεί να βγάλει και πάλι αντίδραση και ενισχύεται κοντά στο 2% με την τιμή να είναι στα 5,55 ευρώ. Συνεχίζονται και οι αγορές ιδίων μετοχών.

INTRAKAT: Έκλεισε με σημαντικές απώλειες την περασμένη Παρασκευή και άνοιξε με όρεξη σήμερα πηγαίνοντας γρήγορα στα 2,13 ευρώ, για να υποχωρήσει λίγο στη συνέχεια στα 2,09 ευρώ με άνοδο 2,20% και όγκο λίγο πάνω από 8 χιλ. τεμάχια.

INTRACOM: Βγάζει και αυτή αντίδραση αλλά με όγκο μόλις 100 τεμάχια. Στα 1,40 ευρώ και στο +3,7%.

EPSILON NET: Από τις λίγες μετοχές που υποχωρούν στο ξεκίνημα, αλλά οριακά και χωρίς μεγάλο όγκο.

ΕΚΤΕΡ: Την άνοιξαν με 2 τεμάχια στα 0,92 ευρώ και στο -3,16%. Η αποτίμηση στα 10,3 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε και δύο έργα το ένα είναι για την μετεγκατάσταση συλλόγων ΑΜΕΑ στο Ελληνικό ύψους 15,8 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ. Η ολοκλήρωση αναμένεται σε δύο χρόνια από τώρα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης