Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Συνέτριψαν τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ – Ετοιμάζονται για αναβαθμίσεις οι αναλυτές

tags :
Συνέτριψαν τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ – Ετοιμάζονται για αναβαθμίσεις οι αναλυτές
Τα υψηλά περιθώρια διύλισης, η πορεία του δολαρίου και η ανάκαμψη του τουρισμού συνέβαλαν στην έκρηξη κερδοφορίας
Σχετικά Άρθρα

Σημαντικά ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου των ΕΛΠΕ, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, λόγω των υψηλών περιθωρίων διύλισης (26,5 δολάρια ανά βαρέλι) αυξημένα κατά 142%.
Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν έσοδα 4 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 78% και προσαρμοσμένα EBITDA (χωρίς την αποτίμηση των αποθεμάτων) 535 εκατ. ευρώ με τους αναλυτές να κάνουν λόγω για λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ (μέσες εκτιμήσεις).
Η Eurobank Equities σημειώνει πως το τρίμηνο ήταν πολύ ισχυρό και θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εκτιμήσεων της αγοράς μ τον όμιλο να κινείται πως προσαρμοσμένα EBITDA άνω των 900 εκατ. ευρώ το 2022, με την εκτίμηση της χρηματιστηριακής να είναι στα 809 εκατ. ευρώ.
Τα βελτιωμένα αποτελέσματα οδηγούν σε χρονιά ρεκόρ σχολιάζει η Euroxx, λόγω του ισχυρού περιθωρίου, της βελτιωμένης κερδοφορίας στις εξαγορές αλλά και από τη σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς λόγω του τουρισμού.
Επιπλέον αναφέρει τη δήλωση του CEO πως αναμένεται η πώληση της ΔΕΠΑ να ολοκληρωθεί σύντομα και θα διανεμηθεί πρόσθετο μέρισμα στους μετόχους αφού θα έχει έσοδο πάνω από 250 εκατ. ευρώ.
Η Piraeus Securities αναφέρει πως τα προσαρμοσμένα EBITDA δευτέρου τριμήνου ξεπέρασαν κατά 54% τις μέσες εκτιμήσεις και κατά 34% τις δικές της, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν κατά 96% τις μέσες εκτιμήσεις και κατά 46% τις δικές της.
Σημειώνει πως η διοίκηση είπε πως στο τρίτο τρίμηνο θα δώσει εκτίμηση για το προσωρινό μέρισμα της χρήσης το οποίο θα είναι υψηλότερο λόγω της καλύτερης κερδοφορίας, ωστόσο σημείωσε πως οι ταμειακές ροές από τον κλάδο διύλισης θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Η Beta σημειώνει πως τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά και ξεπέρασαν κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η πορεία του κλάδου διύλισης, το υψηλό περιθώριο διύλισης αλλά και η πορεία του δολαρίου αντιστάθμισε τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες (ενέργειας, εκπομπές ρύπων κτλ).
Η ΑΧΕ περιμένει πως η μετοχή θα είναι στο επίκεντρο καθώς τα αποτελέσματα και οι προοπτικές του τρίτου τριμήνου αφήνουν περιθώριο για αναθεωρήσεις εκτιμήσεων.
Το μέρισμα της χρήσης 2022 θα είναι υψηλότερο του 2021 σύμφωνα με τη διοίκηση η οποία υποσχέθηκε να είναι γενναιόδωρη, αλλά θα αποφασιστεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης