Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αντοχή σε αντίξοες συνθήκες - Η τεχνική εικόνα

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αντοχή σε αντίξοες συνθήκες - Η τεχνική εικόνα
Γεγονός είναι ότι η εγχώρια Αγορά στάθηκε καλύτερα από το ύψος των περιστάσεων δεδομένης της καλπάζουσας τιμής του φυσικού αερίου και των έντονων ανατιμητικών τάσεων στην χονδρική τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας

Ο Αύγουστος ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες ενός ήσυχου χρηματιστηριακού μήνα με περιορισμένες συναλλαγές χωρίς ιδιαίτερα νέα.
Φαίνεται ότι το «ωφέλιμο» χρονικό περιθώριο της παύσης ανόδου των επιτοκίων από το τέλος Ιουλίου έως τα τον Σεπτέμβριο έδωσε την ευκαιρία για την ολοκλήρωση κάποιων εγχειρημάτων εξαγορών ή την υποδοχή των αποτελεσμάτων εξαμήνου χωρίς το θόρυβο άλλων εξωτερικών παραγόντων τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.
Στο εξωτερικό στο 96% των εταιριών του S&P που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου διαπιστώνεται ανθεκτικότητα σε έσοδα και κερδοφορία (+15,4%, +7,7%) με το 77% των εταιριών να σημειώνει καλύτερα μεγέθη έναντι των εκτιμήσεων της αγοράς υποστηρίζοντας τις αποτιμήσεις.
Σταδιακά πάντως η συζήτηση για το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιστρέφει με την αγορά να στρέφει το ενδιαφέρον της στις ανακοινώσεις για τα μεγέθη του Αυγούστου στις 13 Σεπτεμβρίου τα οποία θα έχουν και τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις της FED για τα επιτόκια στις 20 Σεπτεμβρίου.
Γεγονός είναι ότι η εγχώρια Αγορά στάθηκε καλύτερα από το ύψος των περιστάσεων δεδομένης της καλπάζουσας τιμής του φυσικού αερίου και των έντονων ανατιμητικών τάσεων στην χονδρική τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας.
Οι τουριστικές εισροές υποστηρίζουν φέτος τα έσοδα του κράτους, οι αφίξεις στους μήνες καλοκαιρινούς αιχμής κινούνται υψηλότερα (5-7%) από την περίοδο ρεκόρ του 2019 διαχέοντας σημαντική ρευστότητα τόσο γεωγραφικά όσο και σε μεγάλο αριθμό από βασικούς οικονομικούς κλάδους δραστηριότητας.
Παράλληλα η έως τώρα ανακοινωμένη εταιρική κερδοφορία και οι κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο τηρουμένων πάντα των εποχικών αναλογιών που παρουσιάζει ο Αύγουστος.
Χωρίς να παραγνωρίζεται η επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος φαίνεται ότι η φετινή χρονιά για κάποιους κλάδους μπορεί να διαφοροποιήσει δραστικά την χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά προς το θετικότερο αναδεικνύοντας τους ως επιλογές παντός καιρού.
Η διαφοροποίηση αυτή δεν είναι μια ασαφής έννοια αλλά «πατάει» πάνω στην εταιρική κερδοφορία και ιστορικά υψηλές επιδόσεις, σε μερίσματα και δείκτες αποτίμησης συναλλαγών στο εξωτερικό.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και η ανάλυση των προοπτικών για το υπόλοιπο της χρονιάς έχουν κάνει απόλυτα διακριτές αυτές τις περιπτώσεις.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε ανοδική αγορά παρά την αδυναμία διάσπασης των 900 μονάδων.
Ο βηματισμός έχει αλλάξει καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρούνται μικρού εύρους κινήσεις με χαρακτηριστικό γνώρισμα την κινητοποίηση των αγοραστών προς το κλείσιμο της ημέρας.
Η απόσταση ασφαλείας από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών αφήνει περιθώρια για την κατοχύρωση κερδών από το δίμηνο ράλι που έχει προηγηθεί χωρίς να χαλάσει το διάγραμμα.
Αν και οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών τα χρονικά περιθώρια των αγοραστών αρχίζουν να στενεύουν αφού οι ανερχόμενοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών αρχίζουν να προσεγγίζουν τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς.
Παρόλα αυτά το πλατύσκαλο συσσώρευσης ακόμα δεν έχει σπάσει προς κάποια κατεύθυνση, οι 900 μονάδες είναι η προφανής αντίσταση ενώ αντίθετα οι 850 μονάδες είναι το πρώτο ανάχωμα υποστήριξης των τιμών.
Για την ερχόμενη εβδομάδα οι πιθανότητες για την κατεύθυνση της τάσης φαίνονται μοιρασμένες, με τους αγοραστές να έχουν ακόμα τα τεχνικά σήματα υπέρ τους με σαφώς μικρότερη δυναμική από τις προηγούμενες εβδομάδες.
Με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου του ΟΠΑΠ το πρωί της Δευτέρας συνεχίζεται η ροή νέων από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών.
Την ίδια ημέρα ο ΑΔΜΗΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα (€0,068) του 2022, η Κλουκίνας Λάππας χωρίς το μέρισμα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων (€0,024) ενώ τα Πλαστικά Κρήτης χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 0,29 ευρώ/μετοχή.
Το απόγευμα της Τρίτης ακολουθεί η Motor Oil ενώ η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Την Τετάρτη το απόγευμα στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI, ενώ το μεσημέρι ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (Προηγ. Δημοπρ.: 0,45%).

Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης