Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Δυνατή ανοδική κίνηση με βοήθειες από τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Δυνατή ανοδική κίνηση με βοήθειες από τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι ξένες αγορές, αν και νωρίτερα τα παράγωγα έδειχναν συσσώρευση, άνοιξαν αρκετά καλά και δημιουργούν ελπίδες για μία καλή αντίδραση και στη δική μας αγορά. Σύμφωνα με κάποιες τεχνικές ενδείξεις θα μπορούσαμε να δούμε και καλύτερα επίπεδα από βδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι. Σήμερα, οι ξένες αγορές θα τραβήξουν τα βλέμματα, έχουμε όμως και κάποια αποτελέσματα, κάποιες τηλεδιασκέψεις που έγιναν και φυσικά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Όλα αυτά θα επηρεάσουν.

Με σημαντική άνοδο άνοιξε η εγχώρια αγορά και ο Γενικός Δείκτης είναι πάνω από τις 835 μονάδες (+1,2%). Ξεχωρίζουν οι τράπεζες και η Jumbo, η οποία πιέστηκε σημαντικά χθες. Ανοδικά επίσης ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος αλλά με μικρότερα ποσοστά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μπορούν να ηγηθούν της αντίδρασης. Άλλωστε σε αυτές επικεντρώνονται οι ξένοι. Αν η τεχνική αντίδραση συνεχιστεί βέβαια. Στο +2,15% ο τραπεζικός δείκτης με την Πειραιώς να έχει άνοδο πάνω από 3% και τις ΑΛΦΑ και ΕΤΕ πάνω από 2%. Λίγο κάτω από 2% η άνοδος για ΕΥΡΩΒ.

ΟΠΑΠ: Η προς τα κάτω αναθεώρηση της εκτίμησης για τα EBITDA του 2022 θα μπορούσε να επηρεάσει κάπως τη μετοχή, αν και αναλυτές σημειώνουν πως στα 700 εκατ. ευρώ ήταν έτσι κι αλλιώς οι μέσες εκτιμήσεις, δηλαδή λίγο πιο κάτω από τα 720 εκατ. ευρώ που είχε θέσει προηγουμένως η διοίκηση. Τώρα με τον πήχη να πηγαίνει από τη διοίκηση στα 700 εκατ. ευρώ, συμβαδίζουν… Ο τζίρος φέτος ίσως ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Δεν φαίνεται να επηρεάζεται η μετοχή και κινείται με καλή άνοδο στο ξεκίνημα, καθώς υπάρχει και το υψηλό προμέρισμα που αναμένεται. Σημειώνουμε πως η διοίκηση δεν είπε κάτι για το σύνολο του μερίσματος. Ρωτήθηκε από αναλυτή αν θα είναι μεγαλύτερο του περσινού, αλλά είπε πως είναι ακόμα νωρίς και πως θα είναι σίγουρα τουλάχιστον 1 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Πάνω ο τζίρος κάτω τα κέρδη στο εξάμηνο. Στα 213,4 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις από 195,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 11,5 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ. Στα 319,2 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις είναι κάπως αυξημένες, καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν έντονα αρνητικές κατά 15,5 εκατ. ευρώ από θετικές 7,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αντισταθμίστηκαν με τις θετικές ροές από επενδυτικές δραστηριότητες αλλά είχαμε και αύξηση στα νέα δάνεια. Η πώληση της Estee Lauder δίνει έκτακτο κέρδος 20,3 εκατ. ευρώ το οποίο προστίθεται στα 11,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε την εκτίμηση πως η εξαγορά της Stella Pack στην Πολωνία είναι κρίσιμη για τη χρήση 2023 καθώς θα συνεισφέρει στις πωλήσεις 65 εκατ. ευρώ και 8,5 εκατ. ευρώ στα EBITDA, ενώ με τις συνέργειες θα είναι στα 12 εκατ. ευρώ.

INFORM ΛΥΚΟΣ: Με άνοδο αλλά μικρό τζίρο η μετοχή στο ξεκίνημα. Το εξάμηνο ήταν ισχυρό και δείχνει πως μπορούν να αλλάξουν τα μεγέθη σε μία εισηγμένη με ένα νέο συμβόλαιο. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει στο χρηματιστήριο, όταν αρχίσουν αν πέφτουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

CENERGY: Θετική η έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής, την οποία μπορείτε να διαβάσετε σε άλλη κατηγορία του ΒΝ. Στα 2,76 ευρώ με άνοδο 1,85%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης