Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έφερε τα πάνω-κάτω ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Χαμένοι και κερδισμένοι

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έφερε τα πάνω-κάτω ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Χαμένοι και κερδισμένοι
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Τα πάνω-κάτω λόγω του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Κοντά στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο της αγοράς και έφυγε με δύναμη χαμηλότερα, μαζί βέβαια με τις άλλες αγορές. Μάλλον θα συνεχιστεί η επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Στις 840 μονάδες ο Γ.Δ. με απώλειες λίγο πάνω από 1% και με δεκάδες μετοχές να δέχονται πιέσεις.

Ξεκινάμε από τα διυλιστήρια που και σήμερα βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Οι τράπεζες παρά τις θετικές εκθέσεις πιέστηκαν αρκετά και απώλειες αξιόλογες είχε η ΔΕΗ. Από την άλλη με άνοδο έκλεισαν Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Η τελευταία δημοσιεύει σε λίγο αποτελέσματα.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε για δεύτερο μήνα, λόγω φθηνότερου αερίου, οι τιμές σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα ενισχύθηκαν. Αυτό δείχνει τι ακολουθεί και πως είναι δύσκολο να περιοριστεί γρήγορα, αφού υπάρχει μία αντίδραση με καθυστέρηση. Δηλαδή η αύξηση στο ενεργειακό κόστος δεν πέρασε ταυτόχρονα στα υπόλοιπα, αλλά αργότερα με αποτέλεσμα ακόμα να παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός παρά τη μείωσε σε αέριο, πετρέλαιο κ.α. Έχουμε ακόμα δρόμο επομένως και όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παντού όπου εντοπίζεται υψηλός πληθωρισμός.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Πιέσεις ξανά στις μετοχές, αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι πως ο όγκος τώρα δύο συνεδριάσεις στα ΕΛΠΕ, είναι πολλαπλάσιος του αντίστοιχου της ΜΟΗ. Η ελεύθερη διασπορά είναι πολύ μικρότερη στην πρώτη αλλά ο αριθμός μετοχών μεγαλύτερος. Τα ΕΛΠΕ έκλεισαν στο -3,04% και στα 6,37 ευρώ με τον όγκο να ανέρχεται στις 490 χιλ. τεμάχια και η Motor Oil έχασε 3,02% και έκλεισε στα 16,68 ευρώ με όγκο 277 χιλ. τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βουτιά 3,67% για ΑΛΦΑ, 3,37% για ΕΤΕ, 1,64% για Eurobank και καλύτερη η εικόνα της Πειραιώς η οποία έκλεισε με άνοδο 0,18%. Πολύ δυνατή έκθεση από JP Morgan ενώ και η Wood ακολούθησε. Δεν ήταν όμως αρκετές αφού μόλις βγήκε ο πληθωρισμός ο δείκτης από ανοδικός πήγε μέχρι και στο -3,21% για να κλείσει στο -2,49%. Υψηλό ημέρας στο +1%.

ΔΕΗ: Με αυτά που γίνονται στην ενέργεια η στήλη ήταν και παραμένει επιφυλακτική. Φυσικά και έχει λίπος να κάψει η Επιχείρηση, αλλά το θέμα για έναν επενδυτή δεν είναι να περιμένει πότε θα τελειώσει το λίπος, αλλά πότε θα πάρει μέρισμα. Στο -2,59% και στα 5,27 ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική και περιμένουμε τα αποτελέσματα αλλά κυρίως την αυριανή τηλεδιάσκεψη. Στα 1,3680 ευρώ και στο +1,63%.

ΟΛΠ: Πάλι καλά που έκλεισε αμετάβλητος γιατί δεν το είχε δύσκολο να γράψει άλλη μία μεγάλη πτώση. Παραμένει εξαιρετικά φθηνός και δεν μπορούμε με τίποτα να δικαιολογήσουμε την εικόνα που βλέπουμε μήνες τώρα. Αποτίμηση 374,5 εκατ. ευρώ. Τι να σχολιάσεις.

TRASTOR: Μας είχε κάνει εντύπωση πριν καιρό και είχαμε γράψει ότι αν και θέλει να παραμείνει η μετοχή στο Χ.Α. μετά τη δημόσια πρόταση, αν και το ποσοστό ελεύθερης διασποράς είναι ελάχιστο και παρά το γεγονός ότι τέλειωσε η δημόσια πρόταση, υπάρχει ακόμα εντολή αγοράς. Από τον Ιούνιο έχει τελειώσει η δημόσια πρόταση. Αύριο μπαίνουν προς διαπραγμάτευση δωρεάν μετοχές προς στελέχη της εταιρείας. Για να δούμε αν θα πουλήσουν στην εντολή και έτσι πάρουμε και εμείς τις εξηγήσεις μας. Περίπου 805 χιλ. μετοχές θα λάβουν τα στελέχη. Δύσκολα θα μπορούσαν να πουλήσουν κάπου αλλού…

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Αύριο θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 3,42 ευρώ ανά μετοχή. Προφανώς και κάποιοι λόγω της μεγάλης μερισματικής απόδοσης θα προσπαθήσουν να πουλήσουν στο -10%, άρα πιστεύουμε πως θα κάνει και δεύτερο -10%. Από εκεί και πέρα νομίζουμε πως όσοι έμειναν θα πρέπει να δουν το έργο… Γιατί τα μετρητά παραμένουν υψηλά.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (απάντηση): Λέμε καιρό πως για αυτές τις εταιρείες δεν κοιτάμε ξερά το p/e γιατί παίζουν οι τιμές των μετάλλων. Το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει η τιμή και αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα χρήσης. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι ρευστοποιούν. Θα μας πείτε «καλά και τη συγκεκριμένη, που είναι στην καλύτερη θέση από όλες;». Μάλλον ναι. Δεν βρίσκουμε άλλη εξήγηση. Η μόνη που έδωσε τέτοια μερισματάρα που έβγαλε τέτοια κέρδη και έχει όμορφη διάρθρωση ισολογισμού, αλλά βλέπετε πολλές φορές οι επενδυτές κοιτάνε κι άλλα. Εδώ έτρεχαν πίσω από εταιρείες που ήθελαν αύξηση και έβγαζαν ζημιές. Τι να πούμε…

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, μας λένε, πίσω από το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον που είδαμε σήμερα στη μετοχή. Τουλάχιστον στο γνωστό θέμα όπου υπάρχει η… εκκρεμότητα. Ίσως το γεγονός ότι πιέστηκε το προηγούμενο διάστημα, να έκανε κάποιους να θελήσουν να τη… φροντίσουν. Εξαιρετικά υποτιμημένη πάντως η μετοχή με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει. Στο +7,12% και στα 0,5720 ευρώ με όγκο 33 χιλ. τεμάχια.

ΑVE: Γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί η αποτίμηση και το έχουν πετύχει θα λέγαμε. Βρίσκεται σε πολυετή υψηλά με την αποτίμηση στα 84 εκατ. ευρώ.

FRIGOGLASS: Ξανά κάτω από τα 0,10 ευρώ και πάλι με όγκο. Θα πούμε πως δεν έχουμε κάποιο νέο για όσα είχε πει στην τελευταία τηλεδιάσκεψη αναφορικά με τα νέα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ίσως έχουμε σύντομα.

EUROXX: Συνεχίζεται η ανοδική κίνηση. Νέο limit up και αποτίμηση 20,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης