Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βγάζει αντίδραση, ακολουθεί τις ξένες αγορές – Τα αποτελέσματα στο επίκεντρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βγάζει αντίδραση, ακολουθεί τις ξένες αγορές – Τα αποτελέσματα στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι αποτιμήσεις μετά το πρόσφατο sell off έχουν βελτιωθεί και τραβούν κάποια επενδυτικά βλέμματα στο εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για τις δικές μας αποτιμήσεις. Από την άλλη οι κίνδυνοι παραμένουν. Βγάζουν αντίδραση οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς κλείνει και το τρίτο τρίμηνο και αναμένουμε κάτι ανάλογο και για εμάς. Την ίδια ώρα ολοκληρώνονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων. Λίγο θα ασχοληθούμε με την αγορά και περισσότερο με τα αποτελέσματα.

Εκτίμηση της στήλης είναι πως το δεύτερο εξάμηνο ίσως να έχει χειρότερα αποτελέσματα. Θα πάμε σε επικαιροποίηση των μετοχών που έχουμε στις επιλογές μας με βάση τις ταμειακές ροές, τον καθαρό δανεισμό και τα περιουσιακά στοιχεία. Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση και προς τις 795 μονάδες, αν και λείπει ο ενθουσιασμός. Ο τζίρος χαμηλός και ξεχωρίζουν λίγες μετοχές.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Αντίδραση από Aegean που έγραψε νέα χαμηλά, από ΑΔΜΗΕ που επίσης είχε βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα 31 μηνών, κίνηση από ΟΤΕ, ξανά από Μυτιληναίο και τράπεζες.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Συνεχίζει ανοδικά η Δομική Κρήτης, για να μειώσει το εκτιμώμενο premium που δίνει ο αγοραστής, ανοδικά η Κορδέλλου και η Ικτίνος και υποχωρεί η Κλουκίνας-Λάππας λόγω αποτελεσμάτων, η ΕΥΑΘ παρά το χθεσινό -10% και η Φουρλής.

LAMDA: EBITDA προ αποτιμήσεων 25 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ. Το NAV της μετοχής στα 7,69 ευρώ. Ζημιές η τελική γραμμή λίγο μεγαλύτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΟΛΘ: Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα μεγέθη.

REDS: Βελτιωμένα τα μεγέθη, προφανώς λόγω επιστροφής στην κανονικότητα και γύρισε σε κέρδη 407 χιλ. ευρώ από ζημία 496 χιλ. ευρώ.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Όπως αναμενόταν από τις ανακοινώσεις προηγούμενων περιόδων, στο εξάμηνο που πέρασε θα εμφανιζόταν η βελτίωση από τις αυξήσεις που έγιναν. Έτσι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,03 εκατ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ούτε εδώ πήγαν καλά οι ταμειακές ροές και αυξήθηκε ο δανεισμός.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Μεγάλη η μείωση στο EBITDA, λόγω αύξησης στα κόστη. Γύρισμα σε ζημία. Δεν ικανοποιούν τα αποτελέσματα.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Καλά εδώ τα μεγέθη και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στις 449 χιλ. ευρώ από 90 χιλ. ευρώ.

REVOIL: Πολύ δυνατά τα νούμερα. Δείτε και σχετικό θέμα που δημοσιεύσαμε νωρίτερα στη στήλη.

ΚΛ.ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Τα μεγέθη του εξαμήνου ήταν τα καλύτερα των τελευταίων ετών και οφείλονται κυρίως στη ραγδαία άνοδο της τιμής του βάμβακος από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο 2022, αναφέρει η εταιρεία. Επίσης ολοκλήρωσε τις εργασίες εκσυγχρονισμού της παραγωγικής της μονάδας και η νέα γραμμή παραγωγής νημάτων compact τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στις αρχές Ιουλίου.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη των μεγεθών για το 2022 είναι αδύνατη, καθώς οι παρούσες συνθήκες χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα . Το υψηλό κόστος ενέργειας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική βιομηχανία , καθώς οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις είναι εκ των πλέον ενεργοβόρων.

Δυστυχώς οι κρατικές επιδοτήσεις δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την υπέρογκη αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας και μέχρι και αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή όσων μέσων θα έδιναν λύση στα θέματα υποδομών και θα άνοιγαν το δρόμο για την υλοποίηση φωτοβολταϊκού σταθμού 1,9 mw για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).

Πολλά κλωστήρια σε χώρες όπως η Τουρκία και το Βιετνάμ έχουν περιορίσει τη λειτουργία των παραγωγικών τους μονάδων στο 40-50% της δυναμικότητάς τους λόγω της απουσίας παραγγελιών, ενώ ευρωπαίοι πελάτες μας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης ή και παύσης εργασιών αν δεν υπάρξουν αντίμετρα στην ενεργειακή κρίση, σημειώνεται στη λογιστική κατάσταση.

Η συσσώρευση αποθεμάτων υψηλού κόστους, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών πώλησης, την αύξηση στα κόστη των σταδίων επεξεργασίας σε όλα τα κλωστοϋφαντουργικά είδη αλλά και τη μείωση των παραγγελιών, αναμένεται να επιβαρύνει τα αποτελέσματα του β εξαμήνου καθώς το κόστος ενέργειας δε μπορεί να μετακυληθεί στους αγοραστές. Τα καθαρά κέρδη στις 872 χιλ. ευρώ και ίσως θα μπορούσαν να δώσουν μία καλύτερη αποτίμηση, έχοντας βέβαια ενσωματώσει και όσα αναφέρει η διοίκηση.

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Βελτιωμένα τα αποτελέσματα αλλά ο δανεισμός είναι υψηλός κατά τη γνώμη μας. Δε βοήθησαν οι ταμειακές ροές. Στις 682 χιλ. ευρώ τα καθαρά κέρδη από 354 χιλ. ευρώ.

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μείωσε τις ζημιές, αλλά και εδώ τα αποτελέσματα είναι φτωχά.

ΑΝΕΚ: Εκτέλεσε 15% λιγότερα δρομολόγια φέτος, αλλά αύξησε τζίρο. Οι ζημιές βέβαια πήγαν στα 22,5 εκατ. ευρώ από 12,1 εκατ. ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Τίποτα το σπουδαίο το εξάμηνο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης