Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σταθεροποιητικές τάσεις, ελάχιστο το επενδυτικό ενδιαφέρον

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σταθεροποιητικές τάσεις, ελάχιστο το επενδυτικό ενδιαφέρον
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με διαθέσεις συσσώρευσης οι ευρωπαϊκές αγορές, κινούνται οριακά χαμηλότερα και ανάλογη κίνηση καταγράφει στο άνοιγμα ο γενικός δείκτης. Βέβαια, η απουσία επενδυτών και άρα τζίρου σε εμάς, μπορεί εύκολα να αλλάξει το πρόσημο ή να διευρυνθούν οι απώλειες, από μια-δυο κινήσεις. Δεν υπάρχουν πολλά να σχολιάσει κάποιος ακόμα και στα βαριά χαρτιά, αφού έχουν ανοίξει με μικρό όγκο και πέριξ του χθεσινού κλεισίματος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι δηλώσεις του κ.Σκρέκα αναμένεται να επηρεάσουν τον κλάδο, λένε οι αναλυτές. Όπως είπε τον Νοέμβριο θα γίνει ο καταλογισμός της έκτακτης εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για το 9μηνο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022. Έκτακτη εισφορά θα καταβάλουν τον επόμενο χρόνο για τα υπερβάλλοντα κέρδη του 2022 και τα διυλιστήρια με τη ΔΕΠΑ. Στα σκαριά επίσης είναι ένας νέος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των παρόχων ρεύματος, που θα προκύψει από το ισοζύγιο των ζημιών και των κερδών που αποκόμισαν από τις νέες τιμές προμήθειας που ισχύουν από τον Αύγουστο. Τον μηχανισμό αυτό θα αναλάβει να ετοιμάσει η ΡΑΕ.

ΕΥΔΑΠ: Υπάρχει εξέλιξη στο θέμα που μας είχε απασχολήσει κάποιους μήνες πριν δηλαδή στο ποιος θα έχει τη συντήρηση του δικτύου και οι εργαζόμενοι είχαν αντιδράσει καθώς αν το αναλάμβανε ιδιώτης εκτός ΕΥΔΑΠ, υποστήριζαν ότι θα δημιουργούσε προβλήματα. Λογική η άποψή τους και φαίνεται πως το ίδιο υποστηρίζει και το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αποφάσισε πως δεν μπορεί να είναι ξεχωριστά κομμάτια, η παροχή νερού και η συντήρηση. Πρέπει να γίνεται από την ίδια την εταιρεία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κάνει λίγο παραπάνω όγκο από τις άλλες η Πειραιώς και υποχωρεί αλλά λιγότερο από 1% και ακολουθεί η Alpha Bank με οριακές απώλειες. Οι όγκοι πάντως είναι χαμηλοί.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (απάντηση): Πολλά τα θέματα που θέτετε. Αρχικά θα πούμε πως το γεγονός ότι η διοίκηση, έστω κάποιος, δε βγαίνει στο τηλέφωνο να σας απαντήσει στα ερωτήματά σας, αν και έχετε σημαντικό ποσοστό, είναι αδικαιολόγητο. Μία εισηγμένη θα έπρεπε να μιλάει με όλους τους μετόχους. Εντάξει, όχι σε σημείο να μην κάνουν άλλη δουλειά, αλλά μία ενημέρωση τη δικαιούστε. Από την άλλη δεν έχει καμία υποχρέωση αν πέφτει η μετοχή να βγει να αγοράσει, για να μη χάσει κάποιος επενδυτής ή για να πουλήσει.

Στα αποτελέσματα τώρα και αν μας ανησυχούν: Η εταιρεία είχε πωλήσεις 19 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 26% περίπου, αλλά τα EBITDA μειώθηκαν στα 1,4 εκατ. ευρώ από 2,33 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 613 χιλ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ (-67%). Τα ίδια κεφάλαια είναι στα 10,7 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 15,7 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα έχουν πολλά από αυτά που μας κάνουν να βλέπουμε τον κλάδο με κάποια επιφύλαξη. Αρχικά θα πούμε πως η πτώση της μετοχής είναι υπερβολική και η αποτίμηση χαμηλή. Όμως το βλέπουμε σε πολλές μετοχές, δεν πέφτει μόνο η δική σας. Από την άλλη ο κλάδος, δημιουργεί κέρδη, αλλά αυξάνει δανεισμό και δεν εισπράττει. Έτσι όταν αλλάζει η τάση, γράφει μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κόστη, ζημιές από την αποτίμηση κ.α. Τα μεγέθη εδώ ενσωματώνουν μία αλλαγή στην εικόνα της αγοράς, αλλά όχι σε σημείο που να μας ανησυχεί τόσο. Θέλει πάντως προσοχή.

CENTRIC: Δεν είχαν πάλι άλλη δουλειά φαίνεται και μόλις ξεκίνησε η προσυνεδρίαση έβαλαν 10.000 τεμάχια για πώληση στο -30%. Προφανώς κάποιοι δεν θέλουν να δει άσπρη μέρα η μετοχή και κάνουν τα πάντα για να διώξουν τους μικρομετόχους. Φυσικά και την ακύρωσε λίγο πριν ανοίξει η αγορά.

PHOENIC VEGA MEZZ: Φαίνεται πως το θέμα με τους πλειστηριασμούς έχει να κάνει με νομικό κενό, κάτι που οι τράπεζες, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια και το υπουργείο Οικονομικών είναι σε συζητήσεις προκειμένου να το λύσουν. Λογικά, πρόκειται για μία χρονική καθυστέρηση και όχι για ζήτημα που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Η στήλη βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των εισηγμένων με βάση τα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να δούμε πρώτα κάποιους κλάδους, ώστε να επιλέξουμε τους καλύτερους από τον καθένα. Όμως δεν είναι λίγες οι φθηνές με βάση τα εξάμηνο. Δείτε και σχετικό θέμα στην κατηγορία Χρηματιστήριο που έχουμε σήμερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης