Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Επιφυλακτικότητα και επενδυτική αναστολή - Τουρκία και αυξανόμενη ανησυχία

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Επιφυλακτικότητα και επενδυτική αναστολή - Τουρκία και αυξανόμενη ανησυχία
Η σταθερά κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας παραμένει ψηλά στην ροή νέων αυξάνοντας την ανησυχία για τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν
Σχετικά Άρθρα

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης πήρε ανάσα ανακτώντας τα επίπεδα των 800 μονάδων.
Το βλέμμα της ελληνικής αγοράς παρέμεινε σταθερά εστιασμένο στην τάση των ξένων χρηματιστηρίων που είχαν ανάλογη πορεία ενώ επιμέρους ξεχώρισαν εταιρίες που έδειξαν ένα καλό εξάμηνο ή υποσχέθηκαν καλύτερα μεγέθη για την συνέχεια.
Από την άλλη πλευρά η εικόνα των συναλλαγών δείχνει ότι η ως τώρα ανοδική αντίδραση παραμένει χωρίς πολλούς πιστούς οπαδούς καθιστώντας εύθραυστη την προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς.
Στους ήδη χιλιογραμμένους λόγους που συνιστούν επιφύλαξη ή δισταγμό (πόλεμος, ενεργειακό κόστος, επιτόκια, πανδημία) προστέθηκε εσχάτως και ο γεωπολιτικός παράγοντας.
Η σταθερά κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας παραμένει ψηλά στην ροή νέων αυξάνοντας την ανησυχία για τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.
Σίγουρα η στάση αυτή δεν ξαφνιάζει ωστόσο η επιμονή με καθημερινές αναφορές σε νέες διεκδικήσεις κάθε άλλο παρά αποφορτίζει το κλίμα επηρεάζοντας και την διάθεση ανάληψης ελληνικού ρίσκου.
Όλο αυτό μεταφράζεται χρηματιστηριακά για τις εισηγμένες εταιρίες περισσότερο σε επενδυτική αναστολή και λιγότερο σε μείωση έκθεσης.
Τα καλά αποτελέσματα, η πορεία των δημοσιονομικών εσόδων και οι προσδοκώμενες επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν βάλει ένα φρένο στην δυναμική της πτώσης, δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σταθεί κάτι περισσότερο από συμπαθητικά μετά το ξεπούλημα που έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο σε όλες τις βασικές χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη.
Όσο θα πλησιάζουμε προς το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών η επιφυλακτικότητα θα εντείνεται επομένως η εικόνα δύσκολα θα αλλάξει εκ των έσω διατηρώντας σφιχτά την πρόσδεση με τις ξένες αγορές έστω και με κάποιο μειωμένο συντελεστή ολίσθησης.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από υποτιμημένες ζώνες τιμών φθάνοντας μια ανάσα (4 μονάδες) από τα χαμηλά έτους.
Η δυναμική της ανόδου εκτονώθηκε πολύ γρήγορα αφού ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να κάνει κάτι πολύ φιλόδοξο διασπώντας γρήγορα και χωρίς στάση την αντίσταση των 825 μονάδων.
Η φούρια ωστόσο των αγοραστών άφησε διαγραμματικές εκκρεμότητες μεταξύ 804 – 810 μονάδων.
Το εν λόγω χάσμα τιμών αποτελεί την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη της αγοράς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να καλυφθεί από μια κίνηση του Δείκτη χαμηλότερα. Ο MACD έχει γυρίσει ανοδικός από τις 4 Οκτωβρίου και είναι η μοναδική τεχνική ένδειξη που υποστηρίζει προς το παρόν τους αγοραστές.
Η αντίσταση των 825 μονάδων θα ξαναδοκιμαστεί την ερχόμενη εβδομάδα αφού ακόμα το σενάριο της αντίδρασης δεν έχει ακυρωθεί και διατηρεί κάποιες πιθανότητες επέκτασης προς το επόμενο σημείο προσφοράς που είναι οι 840 μονάδες.
Η Autohellas έχει προγραμματισμένη έκτακτη συνέλευση την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου με θέμα την έγκριση επιστροφής κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή.
Την ίδια ημέρα η Entersoft θα δώσει μια πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Στα κυριότερα προγραμματισμένα γεγονότα του εξωτερικού ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο σε Γερμανία (Εκτ. 10%) και ΗΠΑ (Εκτ. 8,1%) την προσεχή Πέμπτη.
Την Παρασκευή εκκινούν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ με κυριότερες ανακοινώσεις από τις Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo.

Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης