Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι αλλάζει με τη μη ενοποίηση της Λητώ από την ΕΛΒΕ

tags :
Τι αλλάζει με τη μη ενοποίηση της Λητώ από την ΕΛΒΕ
Βελτίωση αναμένεται στην εικόνα του ισολογισμού τόσο στα κέρδη όσο και στο ταμειακό, ενώ ο τζίρος θα μειωθεί σημαντικά
Σχετικά Άρθρα

Η Λητώ ήταν μία εταιρεία την οποία λόγω των προσώπων που ήταν στη διοίκηση, η ΕΛΒΕ την ενοποιούσε.
Ωστόσο, στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις εμφάνισε ζημιές, ενώ για χρόνια υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε κάποια κονδύλια του ισολογισμού, λόγω της συμμετοχής της ΕΛΒΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Λητώ, που δημιουργούσαν δικαιώματα μειοψηφίας σε ίδια κεφάλαια και κέρδη.
Με την χθεσινή ανακοίνωση και την αποχώρηση από το Δ.Σ. της ΕΛΒΕ του Ronald Barkshire ο οποίος κατέχει το 39,999% της ΛΗΤΩ Α.Ε και τη διακοπή της συνεργασίας αναμένεται να σταματήσει να την ενοποιεί η ΕΛΒΕ.
Ουσιαστικά αν δει κάποιος τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου, η ΕΛΒΕ δεν έχει άλλη θυγατρική.
Ενοποιούσε ακόμα κάποιες εταιρείες με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης, αλλά ήταν όλες θυγατρικές της Λητώ, τις οποίες επίσης θα πάψει να ενοποιεί.
Αντικείμενο της ΕΛΒΕ Α.Β.Ε.Ε, είναι η παραγωγή στολών εργασίας δημοσίων φορέων και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών , μετά δε την συγχώνευση της στις χρήσεις 2013 , 2016 , 2017 και 2018 , με απορρόφηση , των κατά 100% θυγατρικών εταιρειών " ECOJOULE SOLAR Α.Ε." , " EΣHE A.E." , " ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΗΝΕΙΑΣ 1 ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και ΚΑΡ.ΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ αντίστοιχα και η παραγωγή και εκμετάλλευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Το πιο λογικό επομένως πλέον να μην υπάρχει δραστηριότητα σε επίπεδο ομίλου, αλλά μόνο μητρική.
Στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου η μητρική είχε καθαρά κέρδη 757 χιλ. ευρώ και ο όμιλος 656 χιλ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της μητρικής ήταν 20,3 εκατ. ευρώ και του ομίλου 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων της μητρικής ήταν 2,9 εκατ. ευρώ και του ομίλου 17,2 εκατ. ευρώ.
Η μητρική είχε ταμείο και επενδύσεις 5,7 εκατ. ευρώ περίπου, άρα πλέον θα έχει καλύτερη εικόνα ο ισολογισμός, αλλά με μικρότερες πωλήσεις, αφού ο όμιλος είχε 13,5 εκατ. ευρώ και η μητρική 5,8 εκατ. ευρώ.
Εκτίμηση της διοίκησης ήταν πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 «σε επίπεδο μητρικής αναμένεται αύξηση πωλήσεων , που αποδίδεται στον κλάδο των στολών εργασίας. Αντίθετα για τη θυγατρική αναμένεται μείωση πωλήσεων, καθώς αυτές αφορούν τη λιανική αγορά».
Η ΕΛΒΕ κατέχει το 30,333 της Λητώ με αξία κτήσης 766 χιλ. ευρώ και εύλογη αξία 1,36 εκατ. ευρώ, ένα ποσοστό που μάλλον θα αναταξινομήσει. 
Η ΕΛΒΕ έχει αποτίμηση 16,5 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο.
Όπως αναφέρεται τέλος στη λογιστική κατάσταση στην περίοδο 1/1-30/6/2022 χορηγήθηκε από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου θυγατρικής εταιρείας ταμιακή διευκόλυνση προς την εταιρεία αυτή ποσού ευρώ 46.506,00, η οποία μέχρι 30/6/2022 δεν είχε επιστραφεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης