Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα εννεαμήνου της Αλουμύλ και το παράδοξο με τις μικρομεσαίες εισηγμένες

Μια ματιά στα αποτελέσματα εννεαμήνου της Αλουμύλ και το παράδοξο με τις μικρομεσαίες εισηγμένες
Ίσως θα πρέπει να δούμε συνολικά τις αποτιμήσεις των μικρών εταιρειών κάποια στιγμή και να δεχθούμε ότι δεν μπορούν να «παίζουν» με δείκτες αντίστοιχους των μεγάλων.
Σχετικά Άρθρα
Η μετοχή της Αλουμύλ ίσως να αποτελεί μία ακόμη περίπτωση αδικημένης εισηγμένης, όπου διαπραγματεύεται με εξαιρετικούς δείκτες, έχει υψηλή ανάπτυξη, αλλά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, δεν μπορεί να ξεπεράσει συγκεκριμένα επίπεδα και να έχει μία καλύτερη αποτίμηση.
Μετά την αναδιάρθρωση των δανείων, ο όμιλος άφησε πίσω τα αρνητικά και έχει γυρίσει σελίδα.
Αυτή η αλλαγή αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τη μετοχή να πηγαίνει από επίπεδα 0,20 ευρώ στα 2 ευρώ και άνω καταγράφοντας μία ιλιγγιώδη βελτίωση.
Τα αποτελέσματα ήρθαν να δικαιολογήσουν αυτήν την άνοδο, αλλά τα μεγέθη που δημοσιεύονται τώρα ίσως να δείχνουν ότι η άνοδος ήταν μικρή!
Η αναζήτηση λόγων για την πορεία της μετοχής έχει μάλλον τα ίδια χαρακτηριστικά και με άλλες φθηνές εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Κίνδυνος εγκλωβισμού λόγω εμπορευσιμότητας, διάρκεια των καλών αποτελεσμάτων και στη συγκεκριμένη υψηλός δανεισμός, επίδραση από την αποτίμηση των αποθεμάτων, χρόνος είσπραξης αποτίμησης, ελεύθερες ταμειακές ροές κτλ.
Κανείς βέβαια δεν αναφέρει ότι τα ίδια μπορούν να συμβούν και στις εταιρείες του FTSE 25, όπου εκεί μεγάλοι επενδυτές κάνουν ένα και δύο μήνες να αποχωρήσουν ή που υποχωρούν και εκεί τα θεμελιώδη σε περιπτώσεις κρίσης.
Ίσως θα πρέπει να δούμε συνολικά τις αποτιμήσεις των μικρών εταιρειών κάποια στιγμή και να δεχθούμε ότι δεν μπορούν να «παίζουν» με δείκτες αντίστοιχους των μεγάλων.
Να βλέπουμε δηλαδή ζημιές και παράλληλα ενθουσιασμό από τους αναλυτές.
Η Αλουμύλ εμφάνισε αποτελέσματα που δείχνουν από τη μία ότι το τρίτο τρίμηνο έχει επηρεαστεί από την αποτίμηση των αποθεμάτων (μία από τις ανησυχίες των επενδυτών και της στήλης) αλλά από την άλλη τα κέρδη σε σύγκριση με την αποτίμηση προκαλούν.
Πιο αναλυτικά, ο τζίρος στο τρίτο τρίμηνο κινήθηκε ανάλογα με τα προηγούμενα τρίμηνα και αυξήθηκε 24% φτάνοντας τα 98,8 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο ανήλθε στα 304,6 εκατ. ευρώ από 220 εκατ. ευρώ.
Τα EBITDA στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν 17% και στα 12,6 εκατ. ευρώ αλλά στο εννεάμηνο είναι στα 52,4 εκατ. ευρώ από 34,8 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων μειώθηκαν στα 9,8 εκατ. ευρώ από 12,5 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο στα 43,8 εκατ. ευρώ από 26,6 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η εταιρεία η μείωση στο τρίτο τρίμηνο έχει να κάνει με την απομείωση των αποθεμάτων και την υποχώρηση της τιμής του αλουμινίου.
Θα ήταν χρήσιμο να έδινε και κέρδη προ φόρων η εταιρεία καθώς ο δανεισμός ανέρχεται στα 179 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι η καθαρή κερδοφορία αναμένεται εξαιρετική.
Υπενθυμίζεται πως στο εξάμηνο είχε καθαρά κέρδη 20 εκατ. ευρώ την ώρα που η αποτίμηση είναι στα 68 εκατ. ευρώ.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης