Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Ο μακρύς κατάλογος των μαύρων κύκνων συνεχίζεται

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Ο μακρύς κατάλογος των μαύρων κύκνων συνεχίζεται
Τα τραγικά γεγονότα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν επιδράσει στην δυναμική της αγοράς καθώς διαφαίνεται μια συνολική αναθεώρηση των δεδομένων που καθορίζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των επερχόμενων εκλογών
Σχετικά Άρθρα
Το ανοδικό ρεκόρ των 11 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων του Γενικού Δείκτη ισοφαρίστηκε ωστόσο το πολιτικό ρίσκο επανήλθε στην εικόνα της εγχώριας αγοράς υπερτερώντας άλλων θετικών αναγνώσεων από το οικονομικό μέτωπο.
Τα τραγικά γεγονότα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν επιδράσει στην δυναμική της αγοράς καθώς διαφαίνεται μια συνολική αναθεώρηση των δεδομένων που καθορίζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Η αναμονή -προκειμένου να μετρηθεί η επίδραση των γεγονότων στο εκλογικό σώμα- φαίνεται να υιοθετείται προς ώρας ενώ ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών απέκτησε εκ νέου αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας.
Η αγορά ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις θα αναπροσαρμόσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες και καθώς το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών είχε σημαντικά κέρδη και υπεραξίες η αναδίπλωση σε συντηρητικότερες στρατηγικές από μέρος του επενδυτικού κοινού έβγαλε ρευστοποιήσεις στο τέλος της εβδομάδας σε όλο σχεδόν το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.
Η έλευση του Μαρτίου με ή χωρίς τους μαύρους κύκνους που συστηματικά σχεδόν εμφανίζονται από το 2020 και μετά σηματοδοτεί την έναρξη μιας απρόβλεπτης περιόδου που η αγορά θα κληθεί να αξιολογεί μέρα με την ημέρα.
Οι επόμενες 90 ημέρες έχουν έντονο και πυκνό περιεχόμενο νέων και εξελίξεων.
Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την στάση που θα τηρήσουν τα χαρτοφυλάκια πριν και μεταξύ των δύο εκλογών, την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2022 αλλά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2023.
Το σκηνικό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε δύο συνεδριάσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και Αμερική.
Όλα τα παραπάνω εκφράζονται σε αύξηση της μεταβλητότητας, αφού σε μια αγορά που έχει τρέξει 20% από την αρχή του έτους τα αντανακλαστικά αποκτούν διαφορετικούς βαθμούς ευαισθησίας ειδικά σε αστοχίες που αφορούν οικονομικά δεδομένα.
Η διαγραμματική εικόνα δείχνει βραχυπρόθεσμη αλλαγή τάσης η οποία έχει και το άλλοθι της μακράς παραμονής σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Για πρώτη φορά μέσα στο 2023 έχουμε ενεργοποίηση σήματος πώλησης από τον MΑCD το οποίο έρχεται σε συμφωνία με το καθοδικό χάσμα (1.122 – 1.119) της 2ας Μαρτίου, ένδειξη εκκίνησης καθοδικής κίνησης. Την ίδια ένδειξη δίνει και ο σχηματισμός της εβδομάδας ο οποίος υποδηλώνει τοπική κορυφή που ακολουθείται από βραχυπρόθεσμο γύρισμα ως το μέσον του εύρους της πρόσφατης ανόδου.
Οι 1.032 μονάδες συγκεντρώνουν αυτή την στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης της διορθωτικής κίνησης από τα υψηλά της περασμένης Τρίτης (1.140,96 μονάδες) διατηρώντας το ανοδικό σενάριο σε ισχύ.
Η δομή της πτώσης και οι τζίροι που θα ακολουθήσουν θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το βαθμό εκτόνωσης της προσφοράς.
Για την ερχόμενη εβδομάδα οι πωλητές έχουν το τεχνικό πλεονέκτημα με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 1090 (23,6% διόρθωση της ανόδου) και δεύτερο τις 1.056 μονάδες (38,2% διόρθωση της ανόδου).
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών επιστρέφουν στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Την Τρίτη η Ελβαλχαλκόρ και η E-Net θα ανακοινώσουν αποτελέσματα χρήσης, ενώ την Τετάρτη ακολουθεί η Cenergy.
Την Πέμπτη ανακοινώνουν ο όμιλος Βιοχάλκο, η Eurobank και η Μυτιληναίος (πλήρες σετ).
Την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει το πως κινήθηκε το ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο.
Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση της Jumbo με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,155 ευρώ ανά μετοχή ενώ την Πέμπτη ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης για το Πλαίσιο.
Στο εξωτερικό ξεχωρίζει η ανακοίνωση των επιδομάτων εργασίας στις ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή.
Στο τέλος της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS η οποία έχει το ελληνικό αξιόχρεο ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒ, σταθερή προοπτική).

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης
Βeta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης