Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Jan Karas (CEO ΟΠΑΠ): Τίποτα λιγότερο από μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά – EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ το 2023

Jan Karas (CEO ΟΠΑΠ): Τίποτα λιγότερο από μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά – EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ το 2023
Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική πορεία των λειτουργικών ταμειακών ροών, με εισροές 600 εκατ. ευρώ που σχεδόν μηδένισαν τον καθαρό δανεισμό
Σχετικά Άρθρα
Με μοχλό ανάπτυξης τη δραστηριότητα online αλλά και με δεδομένη τη θέληση των πελατών να διασκεδάσουν μετά από όσα πέρασαν την περίοδο της πανδημίας, ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να χτίζει το μέλλον περιμένοντας μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά.
Η διοίκηση του Οργανισμού στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα χρήσης 2022 εμφανίστηκε αισιόδοξη για το 2023 τονίζοντας πως τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.
Μάλιστα εκτίμησε πως θα πετύχει έσοδα προ εισφορών μεταξύ 2,06 δισ. ευρώ και 2,14 δισ. ευρώ και EBITDA μεταξύ 740 εκατ. ευρώ και 760 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον και ανατροπές στο ρυθμιστικό καθεστώς και τη φορολογία.
Σημειώνεται πως το 2022 πέτυχε EBITDA 763 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που είχε δώσει για 720 εκατ. ευρώ με το παγκόσμιο κύπελλο να συνεισφέρει στο τέλος του έτους.
Ο CEO Jan Karas ανέφερε πως είναι ενθουσιασμένος από την πορεία του online αλλά και από τη νέα πλατφόρμα που άρχισε να λειτουργεί πριν μερικές μέρες και είναι πιο γρήγορη, προσφέρει πιο προσωποποιημένο περιεχόμενο, παιχνίδια δημοφιλή στους νέους και κλείνει το χάσμα που είχε με τον ανταγωνισμό.
Παράλληλα προχωράει περαιτέρω η ψηφιοποίηση των καταστημάτων βελτιώνοντας την εμπειρία των παικτών.
Η δραστηριότητα VLTs στο τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε ρεκόρ και ξεπέρασε την πορεία που είχε προ πανδημίας.
Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική πορεία των λειτουργικών ταμειακών ροών, με εισροές 600 εκατ. ευρώ που σχεδόν μηδένισαν τον καθαρό δανεισμό και ο οποίος τώρα είναι μόλος στις 0,08 φορές σε όρους net debt/EBITDA.
Παράλληλα τα δάνεια έχουν αντισταθμιστεί όσα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και σχεδόν όλα έχουν «κλειδώσει» σε μέσο επιτόκιο 2,4%.
Ο ΟΠΑΠ επιβραβεύει τους μετόχους με συνολική αμοιβή 1,45 ευρώ, που ήταν σημαντικά ανώτερη από την εκτίμηση των αναλυτών.
Αφαιρώντας την προσωρινή διανομή (0,30 ευρώ), αναμένεται να δώσει τελικό μέρισμα 0,70 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ.
Σε ερώτηση αναλυτή για τη μερισματική πολιτική του 2023 η διοίκηση είπε πως και για την τρέχουσα χρήση η δέσμευση για διανομή πάνω από 1 ευρώ διατηρείται.
Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2022 ανέρχονταν στα 724 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού ανήλθαν στα 592 εκατ. ευρώ με τα επαναλαμβανόμενα στα 436 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση του κέρδους από την πώληση της Betano) και έχουν ωφεληθεί και από τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης