Το Παρασκήνιο της Αγοράς

XA: Ξεκινάει δύσκολη εβδομάδα – Οι εξελίξεις στη Credit Suisse για μετόχους και ομολογιούχους στο επίκεντρο

XA: Ξεκινάει δύσκολη εβδομάδα – Οι εξελίξεις στη Credit Suisse για μετόχους και ομολογιούχους στο επίκεντρο
Δημιουργείται επομένως μία αβεβαιότητα και μπορεί να επηρεάσει την πορεία των μετοχών.
Σχετικά Άρθρα
Μία δύσκολη εβδομάδα ξεκινάει για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και για τις αγορές συνολικά αφού οι εξελίξεις στο θέμα της Credit Suisse μόνο καθησυχαστικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για τους επενδυτές.
Και αυτό γιατί μπορεί να «εξαγοράστηκε» ή καλύτερα να σώθηκε με το τίμημα που δίνει η UBS στους μετόχους, αλλά οι ομολογιούχοι (κάτοχοι τίτλων ΑΤ1) έχασαν όλα τους τα κεφάλαια, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες.
Πρώτες πληροφορίες από στελέχη της αγοράς αναφέρουν, πως οι ομολογιούχοι και ειδικά αυτοί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (η Credit Suisse διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ) δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, γιατί θεωρούν πως τα ομόλογα στη βαθμίδα είναι υψηλότερα από τις μετοχές και δε θα πρέπει να χαθούν 17 δισ. δολάρια.
Δεν αποκλείουν αγωγές, αλλά τα ίδια στελέχη τονίζουν πως αυτή η εξέλιξη βάζει σε κίνδυνο ανάλογα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από άλλες τράπεζες (και ελληνικές).
Δημιουργείται επομένως μία αβεβαιότητα και μπορεί να επηρεάσει την πορεία των μετοχών.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται θα μπορέσουν να διαφοροποιήσουν κάποιες μετοχές, αν και η κατάσταση πλέον είναι ευμετάβλητη.
Η αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας από τη Moody's σε θετικές από σταθερές θα μπορούσε να προσφέρει κάποια στήριξη. 
Εκτός λοιπόν, από τις τράπεζες που θα είναι σήμερα στο επίκεντρο, βλέμματα θα τραβήξει και ο ΟΛΠ λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων και αυξημένου μερίσματος.

Eurobank Equities
Σήμερα τα ευρωπαϊκά παράγωγα δείχνουν αρνητικό άνοιγμα καθώς το κλίμα παραμένει εύθραυστο όσον αφορά την ευρωστία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος παρά τη συμφωνία UBS-CS.

Piraeus Securities
Οι εξελίξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο και η απόφαση της FED για τα επιτόκια θα καθορίσουν τον τόνο στις αγορές αυτήν την εβδομάδα.
Η αλλαγή των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές από τον οίκο Moody’s θα μπορούσε να στηρίξει την εγχώρια αγορά εν μέσω ενός επιφυλακτικού κλίματος στο εξωτερικό, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις επιπτώσεις της συμφωνίας UBS-CS.
Σε αυτό το περιβάλλον επαναλαμβάνουμε την προτίμησή μας σε αμυντικές μετοχές με καλά θεμελιώδη που διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ.

Optima Bank
Περιμένουμε ότι το Χ.Α θα παραμείνει ευάλωτο στο διεθνές κλίμα μείωσης του κινδύνου και θα κινηθεί παράλληλα με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Euroxx
Περιμένουμε η πίεση και η νευρικότητα να συνεχιστούν.

Beta
Παρά την ανακοίνωση συμφωνίας UBS-CS κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και την πρόθεση αποκλιμάκωσης των φόβων για εξάπλωση του συστημικού κινδύνου, η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί για μία ακόμη μέρα.
Η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε στενή επαφή και συσχέτιση με τα κυριότερα χρηματιστήρια στη σημερινή συνεδρίαση.

Κύκλος
Την Τρίτη ο Φουρλής ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσµατά του ενώ την Πέµπτη παίρνει τη σκυτάλη η ∆ΕΗ. Ενδιάµεσα, την Τετάρτη η Federal ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τα παρεµβατικά επιτόκια, µε όλον τον πλανήτη να επικεντρώνει τα βλέµµα του προς αυτήν. Στις 1.003 µονάδες πλέον η εγγύτερη στήριξη του Γ.∆. στο Χ.Α. και στις 1.045 η εγγύτερη αντίσταση.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης