Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς όγδοη συνεχόμενη ανοδική με βοήθειες από το εξωτερικό

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς όγδοη συνεχόμενη ανοδική με βοήθειες από το εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Ανοδικά ξεκίνησαν οι αγορές του εξωτερικού και ανοίγουμε και εμείς υψηλότερα, μετά τις αργίες. Τρεις συνεδριάσεις θα έχει αυτή η εβδομάδα και η επόμενη τέσσερις. Τα αποτελέσματα είναι στο επίκεντρο και έχουμε αρκετά που δημοσιεύτηκαν, ενώ μετά το κλείσιμο δημοσιεύουν Jumbo και Motor Oil.

Στις 1.080 μονάδες το άνοιγμα με κέρδη 0,65% και θα λέγαμε ικανοποιητικές συναλλαγές με δεδομένη την περίοδο. Ξεχωρίζει η Μυτιληναίος που έπιασε τα 28 ευρώ (νέα ιστορικά υψηλά) και οι τράπεζες καθώς όλες οι συστημικές έχουν άνοδο άνω του 1%. Καλό ξεκίνημα και από Jumbo (19,56 ευρώ με άνοδο 1,35%). Αν κλείσει με άνοδο ο Γ.Δ. και σήμερα θα είναι η όγδοη συνεχόμενη.

ΟΛΘ: Με αποτίμηση 253 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη των 18,6 εκατ. ευρώ δίνουν p/e 13,6 φορές το οποίο δεν είναι μεγάλο, αλλά μπροστά στου ΟΛΠ νομίζουμε πως έχει σημαντική υστέρηση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ο ΟΛΠ είχε και έκτακτες επιβαρύνσεις. Καλό το μέρισμα των 1,45 ευρώ, ισχυρός ισολογισμός, αλλά νομίζουμε πως το λιμάνι του Πειραιώς είναι πιο φθηνό.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Αύξηση κόστους 10 εκατ. ευρώ αντιμετώπισε το 2022 στις πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας. Μέσω αυξήσεων κάλυψε το 80%. Το ενεργειακό επιβάρυνε 1,8 εκατ. ευρώ και δε μετακυλίθηκε ειδικά στις τιμές πώλησης προϊόντων τρίτων. Επίσης αυξήθηκε και το χρηματοοικονομικό κόστος. Είχε και κάτι άλλα έκτακτα.

Σε κάθε περίπτωση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σημαντικό μέρος των υλών που χρησιμοποιεί η Εταιρεία για την παραγωγή των προϊόντων της, έχει σημειωθεί μείωση των τιμών και αναμένεται να διαπιστωθεί αν θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία τους. Αντίστοιχα, οι τιμές της ενέργειας – ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο - παρόλο που παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της προ-πανδημίας εποχή, είναι σαφώς βελτιωμένες από τα υψηλά του 2022.

Αντίστροφη πορεία επιδεικνύει το χρηματοοικονομικό κόστος λόγω των συνεχών αυξήσεων του Euribor. Ο συνδυασμός των παραπάνω λειτουργεί θετικά στηνκερδοφορία της Εταιρείας και άρα, εφόσον οι παραπάνω τάσεις παραμείνουν, αναμένεται βελτίωση της κερδοφορίας το 2023. Προφανώς και τα 3 εκατ. ευρώ κέρδη είναι λίγα, για την αποτίμηση των 64 εκατ. ευρώ. Έχει ενημέρωση η διοίκηση και περιμένουμε.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Η διαχείριση δεν ήταν καλή και ενώ η πλειονότητα των εισηγμένων είχε αύξηση πωλήσεων, εδώ είχαμε μείωση. Προφανώς και δεν οφείλεται στον πόλεμο όπως λέει η εταιρεία, αφού η χρονιά ήταν εξαιρετική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά πωλήσεις για εκατοντάδες άλλες εταιρείες. Αλλά και πιο κάτω βλέπουμε μεγάλη υποχώρηση μεγεθών και ζημιές. Υπήρχαν και έκτακτες ζημιές. Ευτυχώς, πουλήθηκε η εταιρεία και οι μικροεπενδυτές πήραν μία καλή σχετικά τιμή. Εντός του Απριλίου αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση ότι θα οριστικοποιηθεί η πώληση των μετοχών της οικογένειας Λάππα στην Intracom. Σημειώνουμε πως ο όμιλος πουλήθηκε κάτω από τα ίδια κεφάλαια και μάλιστα σημαντικά, αλλά και κάτω από την αξία όλων των ακινήτων.

ΕΛΓΕΚΑ: Εδώ έχουμε πάλι τα δικαιώματα μειοψηφίας να παίρνουν σχεδόν όλα τα κέρδη και παρά το γεγονός ότι η διοίκηση ανακοινώνει κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ, αυτά που πάνε στους μετόχους της μητρικής είναι μόλις 247 χιλ. ευρώ, και φυσικά αυτά τα κέρδη ενδιαφέρουν. Το ίδιο συμβαίνει και στα ίδια κεφάλαια. Τα συνολικά είναι θετικά, αλλά λόγω των μη ελεγχουσών συμμετοχών. Τα αποδιδόμενα στους μετόχους της μητρικής είναι αρνητικά κατά 1,2 εκατ. ευρώ.

INTRALOT: Πωλήσεις 392,8 εκατ. ευρώ από 414 εκατ. ευρώ, EBITDA 122,9 εκατ. ευρώ από 110,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 11,9 εκατ. ευρώ από 17,4 εκατ. ευρώ (σύνολο δραστηριοτήτων). Το 2021 είχε έκτακτα. Αρνητικά κατά 107,9 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια.

ENTERSOFT: Το δικό της άνοιγμα ξεχώρισε καθώς έκανε όγκο 14 χιλ. τεμάχια στο +4%.

PROFILE: Καλό και το δικό της ξεκίνημα αν και με μικρότερο όγκο. Στο +3% με 3 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης