Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πάει για την ένατη συνεχόμενη – Δοκιμάζει τις 1.100 μονάδες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πάει για την ένατη συνεχόμενη – Δοκιμάζει τις 1.100 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Το σταθεροποιητικό προς ήπια ανοδικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, βοηθάει τη δική μας αγορά να κινηθεί εκ νέου ανοδικά και να δοκιμάσει τις 1.100 μονάδες. Δεν αποκλείουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών οι αναλυτές μετά τις 8 συνεχόμενες ανοδικές, αν και τα ισχυρά αποτελέσματα μπορούν να βάλουν πλάτη. Βλέπουν όλο και περισσότεροι οίκοι αναβάθμιση στις 21 Απριλίου και πολλοί ξένοι τρέχουν να λάβουν θέσεις. Το ρίσκο των εκλογών μάλλον θα πάει προς τις μέρες των εκλογών, καθώς υπάρχει ακόμα χρόνος.

Ξεχωρίζουν στο ξεκίνημα Profile, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Εθνική και Alpha Bank. Ισχυρά τα αποτελέσματα της Jumbo, δυνατά τα νούμερα της Motor Oil αν και στο τέταρτο τρίμηνο οι αναλυτές περίμεναν κάπως καλύτερα νούμερα. Καλή η εικόνα και του ΟΤΕ στο άνοιγμα. Ο συνολικός τζίρος είναι υψηλός στο ξεκίνημα και πάλι.

ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Μπορεί ο γενικός δείκτης να έχασε πάνω από 6% το Μάρτιο και οι τράπεζες 18% αλλά οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούνται στο Χ.Α. Τα ισχυρά αποτελέσματα, η προοπτική αναβάθμισης, η ανάπτυξη που αναμένεται και το 2023 φαίνεται πως συνεχίζουν να προσφέρουν λόγους για τοποθετήσεις. Στο πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. είχαν καθαρές εισροές 267 εκατ. ευρώ ενώ μόνο το Μάρτιο είχαν εισροές 63 εκατ. ευρώ.

JUMBO: Θετικά βλέπουμε την κίνηση να αποπληρώσει το ομόλογο και να γλιτώσει τόκους. Μία αύξηση επιτοκίων 0,5% επιβαρύνει τα αποτελέσματα του ομίλου κατά 2,5 εκατ. ευρώ λέει η εταιρεία στη λογιστική κατάσταση. Από την άλλη θα πούμε πως τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ανήλθαν στα 248,6 εκατ. ευρώ. Προσέξτε τώρα και κάτι άλλο: Μία διοίκηση που βγάζει αυτά τα κέρδη παίρνει αμοιβή 1 εκατ. ευρώ. Άλλοι δε βγάζουν ούτε τα μισά και πληρώνονται πλουσιοπάροχα. Και έχει και ταμείο γεμάτο, δηλαδή αρνητικός καθαρός δανεισμός 522 εκατ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο πάει καλύτερα επίσης από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και κάποιοι σημειώνουν πως υπάρχει ανοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις τους. Δηλαδή θα πρέπει να αναμένουμε αναβαθμίσεις. Στα 20 ευρώ η μετοχή και αν προσθέσουμε και το πρόσφατο μέρισμα πάει ακόμα πιο ψηλά.

MOTOR OIL: Στο τέταρτο τρίμηνο τα προσαρμοσμένα EBITDA ήταν στα 360 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και μάλιστα κατά 29%. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν στα 7 εκατ. ευρώ μαζί όμως με τον έκτακτο φόρο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 31 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της χρήσης τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 1,62 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 917 εκατ. ευρώ. Δε διαφέρουν πάντως σημαντικά τα προσαρμοσμένα από τα δημοσιευμένα αφού τα κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων ήταν 65 εκατ. ευρώ. Υπόλοιπο μερίσματος 1,20 ευρώ (έχει δώσει 0,40 ευρώ ήδη). Σταθεροποιητικό το άνοιγμα.

PROFILE: Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή και μετά το χθεσινό ράλι σήμερα άνοιξε με άνοδο άνω του 5% και στα 3,39 ευρώ. Καλός και πάλι ο όγκος. Τα χθεσινά πακέτα έχουν μάλλον να κάνουν με κινήσεις θεσμικών.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συνεχίζει και αυτή ανοδικά και πιάνει πάλι το επίπεδο που συνήθως τη δυσκολεύει. Για να δούμε αυτή τη φορά. Στα 12,38 ευρώ και στο +4,5% με καλό όγκο συναλλαγών.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Αν και με μικρό όγκο άνοιξε με άνοδο και βέβαια έχει χτίσει και απόσταση ασφαλείας από τα 3 ευρώ. Στα 3,24 ευρώ και η αποτίμηση είναι στα 95 εκατ. ευρώ. Ακόμα είναι φθηνή η μετοχή, παρά τη μεγάλη άνοδο που έχει σημειώσει.

ΑΒΑΞ: Δεν έχουμε ενημέρωση αν τελικά είναι σε συζητήσεις, αλλά δε νομίζουμε ότι ισχύουν στην παρούσα φάση οι φήμες.

CENERGY: Στα 4,11 ευρώ με τις τοποθετήσεις στη μετοχή να συνεχίζονται λόγω θεμελιωδών μεγεθών, παραγγελιών αλλά και προοπτικών.

ΕΚΤΕΡ: Συνεχίζει και αυτή ανοδικά και έχει φτάσει στα 1,75 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης