Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μέσω Campus διαθέτει χαμηλό p/e η Εβροφάρμα – Ο πληθωρισμός βαρίδι για το 2023

Μέσω Campus διαθέτει χαμηλό p/e η Εβροφάρμα – Ο πληθωρισμός βαρίδι για το 2023
Η Campus αναλαμβάνει έναντι αμοιβής τον σταβλισμό, τη διαχείριση και την σίτιση των κοπαδιών
Σχετικά Άρθρα
Σε δυνατό χαρτί για την Εβροφάρμα εξελίσσεται η θυγατρική Campus, ο ισολογισμός της οποίας δε γνωρίζει τι θα πει ζημιά όλα αυτά τα χρόνια που έχει παρουσία στον όμιλο.
Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει κέρδη και το 2022 κατάφερε να επαναφέρει τον όμιλο σε κερδοφορία και μάλιστα δείχνοντας ότι η αποτίμηση είναι χαμηλή.
Μέσω του ομίλου, φαίνεται πως ωφελούνται και συνδεδεμένες ή συγγενικές επιχειρήσεις στην ακριτική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Πέρα των ιδιόκτητων βιολογικών περιουσιακών στοιχείων, η θυγατρική της Εβροφάρμα, Campus, δημιούργησε σύστημα προκειμένου να συστεγάζει και ζώα άλλων (τρίτων) κτηνοτρόφων.
Με το σύστημα αυτό η Campus αναλαμβάνει έναντι αμοιβής τον σταβλισμό, τη διαχείριση και την σίτιση των κοπαδιών.
Στα πλαίσια της ενθάρρυνσης τόσο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσο και από το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, να δημιουργούνται ομάδες παραγωγών, η Campus, όπως είναι γνωστό προ ετών πήρε την πρωτοβουλία και με άλλους συστεγασμένους κτηνοτρόφους, σύστησε την Ομάδα Παραγωγών Γάλακτος Αλ.μαρώ ΙΚΕ. Σύμφωνα δε με την νομοθεσία του Υπουργείου, κάθε μέλος υποχρεούται να κατέχει το πολύ έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ομάδας και να διακινεί μέσω της ομάδας την παραγόμενη ποσότητα γάλακτος.
Παράλληλα όμως, οι ομάδες κτηνοτρόφων και τα μέλη τους επωφελούνται από σημαντικές συνέργειες στη λειτουργία τους και λαμβάνουν θεσμικά και οικονομικά κίνητρα για να πραγματοποιούν επενδύσεις.
Επίσης επιχορηγούνται ώστε να εφαρμόζουν μέσω εκπαίδευσης καινοτόμες πρακτικές προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή και να βελτιώσουν την ποιότητα, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι.
Η συνολική ημερήσια παραγωγή από ιδιόκτητα βιολογικά περιουσιακά στοιχεία αλλά και άλλων κτηνοτρόφων ανέρχεται σε σχεδόν 50 τόνους γάλα ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 3% της εγχώριας παραγωγής νωπού αγελαδινού γάλακτος.
Η οργάνωση σε ομάδα αποτελεί την πλέον αξιόλογη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αύξησης της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος.

Χαμηλή η αποτίμηση

Η Εβροφάρμα εμφάνισε πωλήσεις 45,38 εκατ. ευρώ από 36,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,42 εκατ. ευρώ από ζημία 355 χιλ. ευρώ. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 10,5 εκατ. ευρώ και δίνει p/e 7,4 φορές, ενώ η καθαρή θέση είναι επίσης σημαντικά υψηλότερη από την αποτίμηση δίνονται p/bv 0,75x.
Η πορεία στηρίχθηκε στη συνεχιζόμενη κερδοφορία της Campus και τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών από 3,192 εκατ. το 2021 σε 4,467 εκατ. ευρώ το 2022. Η διοίκηση είναι επιφυλακτική για το 2023, λόγω του πληθωρισμού και στοχεύει σε βελτίωση των εξαγωγών, οι οποίες ίσως επηρεάσουν τις τιμές πώλησης, αλλά επιθυμεί να αντισταθμίσει την απώλεια με μειώσεις στα κόστη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι λειτουργικές ταμειακές ροές πήγαν αρκετά καλά βελτιώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα, αν και οι τραπεζικές υποχρεώσεις «απαιτούν» περαιτέρω βελτίωση των ταμειακών ροών.

Οι… συνέργειες

Το συγκρότημα βιοαερίου της συνδεδεμένης Εταιρείας Βιομέστη ΜΙΚΕ, που επεξεργάζεται, με τη μέθοδο της αναερόβιας θερμόφιλης ζύμωσης, κοπριά, τυρόγαλο και βιομάζα για την συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1MW, απαλλάσσει τη θυγατρική Εταιρεία Campus Μονοπρόσωπη Α.Ε. από τις δαπάνες συγκέντρωσης και ξήρανσης και εν γένει διαχείρισης της κοπριάς, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η επιβάρυνση από το τυρόγαλο της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της Εβροφάρμα, δημιουργώντας ταυτόχρονα άμεσα και έμμεσα σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον Όμιλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμόφιλη ζύμωση καθιστά ακίνδυνο και ασφαλές το υπόλειμμα το οποίο διοχετεύεται ως οργανική λίπανση στα χωράφια συμβεβλημένων αγροτών που καλλιεργούν ζωοτροφές για τις διατροφικές ανάγκες των αγελάδων μας.
Το εν λόγω συγκρότημα καθιστά τις παραγωγικές δραστηριότητες και γενικά τον Όμιλο Εβροφάρμα στις πλέον πράσινες και φιλοπεριβαλλοντικές Εταιρείες της χώρας, που εφαρμόζουν κυκλική οικονομία στην πράξη και λειτουργούν με εξαιρετικά μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης