Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2022 της Πλαστικά Κρήτης – Παραμένει εξαιρετικά φθηνή η μετοχή

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2022 της Πλαστικά Κρήτης – Παραμένει εξαιρετικά φθηνή η μετοχή
Παρά τις μεγάλες προκλήσεις κατάφερε να περιορίσει την απώλεια στο τελευταία τρίμηνο – Τι δείχνει το 2023
Σχετικά Άρθρα
Παρά τη μείωση της κερδοφορίας, μία λογική εξέλιξη και είχε ενημερώσει η διοίκηση σχετικά, η αποτίμηση της Πλαστικά Κρήτης με βάση τα αποτελέσματα χρήσης 2022 είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Δεν είναι μόνο πως στην αποτίμηση των 457 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 44,1 εκατ. ευρώ, άρα ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι οριακά πάνω από 10 φορές.
Ο όμιλος και πάλι δημιούργησε εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, οι οποίες κάλυψαν τις επενδυτικές και χρηματοδοτικές δραστηριότητες αυξάνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα.
Έτσι ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός κατά 80 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία το 2022 ήταν για τον όμιλό μια εξαιρετικά απρόβλεπτη και δύσκολη χρονιά.
Στις αρχές του χρόνου ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας οδήγησε σε απότομη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, που έφτασαν τον Απρίλιο στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς και σε ελλείψεις πολλών ειδών.
Η θυγατρική στη Ρωσία αντιμετώπισε για αρκετούς μήνες δυσκολίες και καθυστερήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών, που αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το καλοκαίρι και μετά.
Στα τέλη Μαρτίου διακόπηκε η παραγωγή του εργοστασίου μας στη Σαγκάη λόγω του lock-down που επέβαλλαν οι τοπικές αρχές για περιορισμό του Covid-19.
Αποκαταστάθηκε σταδιακά από τα τέλη Απρίλη χάρη στην προσπάθεια των στελεχών και των εργαζόμενών που διαμένοντας στο εργοστάσιο συνέχισαν την παραγωγή.
Οι σκληροί περιορισμοί που συνεχίστηκαν στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2022 οδήγησαν επίσης σε καθυστερήσεις στην έναρξη παραγωγής αγροτικών φύλλων στο νέο εργοστάσιο στην περιφέρεια Ανχούι, που ξεκίνησε τελικά το Μάρτιο του 2023.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επιβαρύνθηκε όπως και ολόκληρη η οικονομία από τη δραματική αύξηση του κόστους ενέργειας, η οποία μετριάστηκε λόγω της κρατικής επιδότησης.
Από τον Αύγουστο ξεκίνησε μια απότομη μείωση της ζήτησης, η οποία κλιμακώθηκε το τελευταίο 3μηνο.
Η υπεραποθεματοποίηση στην οποία είχαν προβεί οι πελάτες μας το πρώτο μισό του χρόνου για να προστατευτούν από τυχόν ελλείψεις αλλά και η μείωση της ζήτησης από τους τελικούς καταναλωτές λόγω του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της αβεβαιότητας για το μέλλον, οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.
Σημαντική μείωση του περιθωρίου κέρδους καταγράφθηκε στο τελευταίο 3μηνο και επηρέασε το συνολικό αποτέλεσμα της χρονιάς.

Η εικόνα το 2023

Το 2023 ξεκίνησε με μικρή ανάταση της ζήτησης σε κάποιες αγορές, χωρίς όμως να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2020-2021.
Φαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια μιας υποβόσκουσας ύφεσης.
Για τον Όμιλό υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία όπως η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στην Κίνα με το νέο εργοστάσιο και η νέα γραμμή παραγωγής
7-στρώσεων στο εργοστάσιο στη Γαλλία που θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο ήμισυ του χρόνου και αποτελεί σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού.
Από το Μάρτιο υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην τεράστια εσωτερική αγορά της Κίνας που βρισκόταν εδώ κι ένα χρόνο σε λήθαργο.
Η τεράστια αποκλιμάκωση των ναύλων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ, την Αυστραλία κλπ. έχει καταστήσει τα εργοστάσια στη Σαγκάη και στο Ανχούι εξαιρετικά ανταγωνιστικά. Δυστυχώς προέκυψε ο τεράστιος σεισμός στην Τουρκία που επηρέασε αρνητικά τη δραστηριότητα στη χώρα αυτή και ιδιαίτερα στην περιοχή του Γκαζιαντέπ που βρίσκεται το δεύτερο εργοστάσιο της θυγατρικής.
Εκτίμησή της διοίκησης είναι ότι, αν δεν προκύψει και πάλι κάτι απρόβλεπτο, το οικονομικό αποτέλεσμα του 2023 θα είναι καλύτερο από του 2022 χωρίς όμως να φτάσει το εξαιρετικό επίπεδο του 2021.
Για το μέλλον, εμφανίζονται αρκετές προκλήσεις, όπως η μείωση κατανάλωσης πλαστικού σε ορισμένες εφαρμογές, η δυσκολία στην εύρεση ειδικευμένων τεχνικών, ακόμα και στελεχών σε κάποιους τομείς, η ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού λόγω επενδύσεων που έγιναν στον κλάδο την περίοδο 2020-21 και η στρατηγική τοποθέτηση ορισμένων ανταγωνιστών της σε σημαντικές για την Πλαστικά Κρήτης αγορές.
Θα απαιτηθεί ακόμα πιο σοβαρή προσπάθεια στον τομέα του R&D, της εμπορικής ανάπτυξης, της εσωτερικής οργάνωσης και ενδεχόμενα στρατηγικής φύσεως κινήσεις για να ανταπεξέλθουμε τα επόμενα χρόνια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε αυτές τις προκλήσεις, σημειώνει η διοίκηση.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης