Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στα καλύτερά του ο όμιλος Avax στόχος 3 δισ ανεκτέλεστο σε έργα – Εστιάζει σε κατασκευές και παραχωρήσεις

Στα καλύτερά του ο όμιλος Avax στόχος 3 δισ ανεκτέλεστο σε έργα – Εστιάζει σε κατασκευές και παραχωρήσεις
Από μερίσματα και επιστροφές 100 εκατ. ευρώ θα εισπράξει από την Αττική Οδό αν δεν κερδίσει το νέο διαγωνισμό
Σχετικά Άρθρα
Στόχο τα 3 δισ. ευρώ έχει βάλει η διοίκηση της Avax για το ύψος του ανεκτέλεστου το 2023, σύμφωνα με όσα είπε ο CEO του ομίλου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Σήμερα το ανεκτέλεστο είναι περίπου στα 2,2 δισ. ευρώ και υπάρχει αισιοδοξία πως θα επικρατήσει σε κάποια έργα έναντι του ανταγωνισμού.
Ο όμιλος είναι εστιασμένος πλέον στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις.
Υλοποιεί αποεπένδυση από μη βασικές δραστηριότητες και ώριμες συμμετοχές σε παραχωρήσεις προκειμένου να ανακυκλώσει τα κεφάλαια σε νέα έργα παραχώρησης/ΣΔΙΤ με ανώτερη απόδοση.
Από τις προηγούμενες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μείωσε το δανεισμό στα 220 εκατ. ευρώ το 2022 από 328,3 εκατ. ευρώ το 2021 και 453,8 εκατ. ευρώ το 2020.
Έτσι βελτίωση και τη σχέση καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια στις 1,42 φορές, από 2,97 φορές.
Το 2023 ίσως κινηθεί λίγο υψηλότερα μεταξύ 1,5 και 2 λόγω των αναγκών σε νέα έργα, αλλά από την άλλη αναμένεται η πώληση του retail/wholesale business (Volterra) και είναι σε συζητήσεις η διοίκηση.
Επίσης τονίστηκε πως το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ πουλήθηκε διότι υπήρχαν ελκυστικές προτάσεις και όχι από ανάγκη.
Ο όμιλος δεν έχει ανάγκη αύξησης κεφαλαίου
Το πιθανό τίμημα είναι κοντά στα 25 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να έχει πλέον κέρδη και αξιόλογο χαρτοφυλάκιο πελατών.
Ο κ.Μιτζάλης τόνισε πως υπήρχε η αίσθηση τα τελευταία τρία χρόνια ότι ο όμιλος δεν πάει καλά και έχει υπερβολικό δανεισμό.
Όμως είναι η μόνη εταιρεία που παρέδωσε μεγάλα έργα και ξέρει τι πρέπει να κάνει.
«Νοιώθουμε δυνατοί στον τομέα της κατασκευής, αναλαμβάνουμε έργα, εκτελούμε και παραδίδουμε στην κοινωνία, χωρίς να αφήσουμε κάτι πίσω.
Δεν ήμασταν ποτέ καλύτερα από ότι είμαστε τώρα», είπε ο κ.Μιτζάλης.
Σε ερώτηση για το ανεκτέλεστο και αν είναι κερδοφόρο ειπώθηκε πως εξαρτάται η κερδοφορία από το είδος του έργου, αλλά υπάρχει αισιοδοξία για κέρδος.
Για την Αττική Οδό απαντώντας σε ερώτηση η διοίκηση είπε πως αν δεν κερδίσει το διαγωνισμό, θα πάρει πίσω περίπου 100 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου.
Στο διαγωνισμό συμμετέχει με την ΑΚΤΩΡ και την ARDIAN (γαλλικό fund).
Τέλος αναφορικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης με βάση τον όγκο των έργων που έρχονται τονίστηκε πως υπάρχει θέμα στην έκδοση εγγυητικών από τις τράπεζες, αλλά ο όμιλος έχει εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια και έχουν γίνει συμφωνίες και με τράπεζες από το εξωτερικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης