Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Επιστροφή στην κανονικότητα – Τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών ξανά στο προσκήνιο

Επιστροφή στην κανονικότητα – Τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών ξανά στο προσκήνιο
Η μέχρι τώρα εικόνα είναι πως το 2023 έχει διαθέσεις συνέχισης της καλής πορείας του 2022
Σχετικά Άρθρα
Μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και τη σαρωτική νίκη της Ν.Δ. με 20 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, η κανονικότητα επέστρεψε στο χρηματιστήριο.
Η επενδυτική βαθμίδα δεν αποκλείεται να έρθει μετά τις εκλογές και εντός δευτέρου εξαμήνου που περιμένουν οι αναλυτές και οι επενδυτές του εξωτερικού τοποθετούνται μαζικά στις δύο πρώτες συνεδριάσεις μετά τις εκλογές.
Η στάση αναμονής τελείωσε την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές δεν αμφισβητείται.
Έτσι παρά τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε ανοδικά αλλά ηπιότερα, όπως άλλωστε ανέμεναν από το πρωί οι αναλυτές.
Τα αποτελέσματα εισέρχονται ξανά στο προσκήνιο και η μέχρι τώρα εικόνα είναι πως το 2023 έχει διαθέσεις συνέχισης της καλής πορείας του 2022 και δεν φαίνεται πως η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά ρεκόρ που δε μπορεί να επαναληφθεί.
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ανώτερα των εκτιμήσεων χθες και έκλεισε έτσι ο κύκλος των τραπεζικών δημοσιεύσεων.
Ήδη στο ταμπλό έχει αποτυπωθεί η καλή πορεία από όλες τις συστημικές με κάποιες να προχωρούν σε αναβαθμίσεις εκτιμήσεων και άλλες να τις προαναγγέλλουν.
Φαίνεται πως το μέρισμα για τη χρήση 2023 θα δοθεί μετά και το πράσινο φως από τον SSM για την επαναγορά από τη Eurobank των μετοχών που έχει το ΤΧΣ.
Η πώληση μετοχών από το Υπερταμείο στις άλλες συστημικές θα γίνει και ίσως νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις των επενδυτών.
Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο και μειώνουν το discount έναντι των ευρωπαϊκών αφού πλέον η αβεβαιότητα έχει φύγει από το τραπέζι.
Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να κρατικοποιηθεί. Αντιθέτως, θα αναπτυχθεί σύμφωνα με το πλάνο και αύριο (25/5) θα δημοσιεύσει αποτελέσματα.
Αναλυτές περιμένουν σημαντική ενίσχυση των EBITDA στο πρώτο τρίμηνο (περίπου στα 270 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 60%).
Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ.
Αναλυτές τονίζουν πως η μετοχή έχει παρά το πρόσφατο ράλι σημαντικό περιθώριο ανόδου και εξακολουθούν να συστήνουν αγορά.
Μία μέρα νωρίτερα, σήμερα δηλαδή, θα δημοσιεύσει ο ΟΠΑΠ πρώτο τρίμηνο και οι αναλυτές περιμένουν δυνατό τρίμηνο λόγω των πολλών αθλητικών γεγονότων, την αύξηση της κίνησης στα καταστήματα PLAY και την ισχυρή πορεία των παιχνιδιών στα καταστήματα.
Σημειώνεται πως μέσα στον Ιούνιο θα κόψει μέρισμα 0,70 ευρώ και επιστροφή 0,45 ευρώ, ενώ έχει δώσει και 0,30 ευρώ ήδη.
Την ίδια μέρα με τον ΟΤΕ δημοσιεύουν Quest Συμμετοχών και Κρι-Κρι. Η Eurobank Equities περιμένει EBITDA 18,6 εκατ. ευρώ για την Quest αυξημένο κατά 10% με αύξηση πωλήσεων 12%. Για την Κρι-Κρι η Beta περιμένει διψήφια ποσοστά ανόδου σε όλες τις γραμμές.
Στις 25/5 δημοσιεύει τρίμηνο η Premia AΕΕΑΠ και στις 29/5 η ΕΧΑΕ, η οποία έχει καταγράψει αξιόλογο ράλι στις τελευταίες συνεδριάσεις, λόγω της προσδοκίας αναβάθμισης της αγοράς αλλά και του υψηλού τζίρου.
Εκτός από τις μετοχές που είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω ανόδου και επειδή ωφελούνται περισσότερο από το αποτέλεσμα των εκλογών πολλά βαριά χαρτιά είναι ελκυστικά αποτιμημένα βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Μεταξύ αυτών, Τιτάν, Jumbo, ΟΛΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ.α.
Το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξει διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που διαθέτει δεκάδες φθηνές μετοχές, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον εδώ και μήνες είναι ελάχιστο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης