Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – «Σκούπα» οι long με μαζικές εισροές – Η εβδομάδα +7,8% και το έτος +31,3%

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – «Σκούπα» οι long με μαζικές εισροές – Η εβδομάδα +7,8% και το έτος +31,3%
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε άλλο αέρα την εβδομάδα που πέρασε ενώ βελτίωσε και τις προοπτικές της χώρας συνολικά αλλά και του χρηματιστηρίου. Άνοιξε το δρόμο για επενδυτική βαθμίδα, έδιωξε το ρίσκο και τώρα μπορούμε να έχουμε ήρεμα χρόνια μπροστά μας. Το εξωτερικό περιβάλλον μόνο έχουμε να κοιτάμε. Ελπίζουμε να μη δούμε τίποτα τρελές καταστάσεις πάλι. Μας «χρωστάει», σε όλους εμάς που παρακολουθούμε το Χ.Α., πολλά τα τελευταία χρόνια. Να βλέπεις τα ξένα σε ιστορικά υψηλά και εμείς να βουλιάζουμε. Πρέπει να πάρουμε… το «αίμα» μας πίσω. Μια πρώτη γεύση από τις εισροές που έχουν γίνει ή που θα γίνουν την πήραμε την εβδομάδα που πέρασε.

Η στήλη πιστεύει ότι έχει επιστρέψει η κανονικότητα και τα θεμελιώδη είναι ξανά οδηγός μας. Δεκάδες οι φθηνές μετοχές από όλες τις κατηγορίες. Σε αυτές στρέψτε το βλέμμα σας. Οι βραχυπρόθεσμοι λένε πως κάνουν «καταδρομικές». Μπαίνουν δηλαδή με ορίζοντα λίγων ημερών σε κάποια χαρτιά και πουλάνε μετά από 2-3 συνεδριάσεις. Έχει απ΄όλα η αγορά αυτήν την περίοδο. Οι εισροές από το εξωτερικό είναι μεγάλες. Όσοι δεν είχαν μετοχές αγοράζουν ό,τι βρίσκουν στις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ όσοι είναι από παλιά και έχουν μεγάλα κέρδη, δίνουν κάθε μέρα και από λίγο αυξάνοντας τη ρευστότητα. Ολοκληρώθηκε μία εντυπωσιακή εβδομάδα με υψηλούς τζίρους και μεγάλες αποδόσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ημερήσια άνοδο 1,54% και στις 1.220,89 μονάδες, ήτοι σε νέα υψηλά 9 ετών. Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη ανέρχονται στο 7,8% και από την αρχή του έτους έχει άνοδο 31,3%. Πάνω από τις 1.000 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Πάρα πολλές οι μετοχές που ξεχώρισαν σήμερα, αφού οι ανοδικές ήταν τριπλάσιες από τις πτωτικές.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Με το 7 μπροστά η νέα τιμή στόχος από την Piraeus Sec. η οποία είδε τα αποτελέσματα να είναι σημαντικά ανώτερα των εκτιμήσεων αλλά και λόγω της αναμενόμενης επενδυτικής βαθμίδας δίνει τώρα τα 7,10 ευρώ από 5,25 ευρώ. Στα 6,1220 ευρώ το κλείσιμο της μετοχής.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλύπτει μέρος από την υστέρηση έναντι των άλλων συστημικών η Alpha Bank και έκλεισε στα 1,4450 ευρώ με άνοδο 6,25%. Η Eurobank στα 1,5395 ευρώ με άνοδο 2,63% και η Πειραιώς με αρκετή μεταβλητότητα έκλεισε με απώλειες 0,57% και στα 2,80 ευρώ. Λογικό να έχει μεγάλη μεταβλητότητα αφού είναι 100% πάνω από την αρχή του έτους. Η Alpha Bank είναι στο 45% περίπου.

ΔΕΗ: Στα 9,76 ευρώ και στο +4,33% λόγω αποτελεσμάτων και νέας εκτίμησης.

ΟΤΕ: Την ψυχή θα βγάλει στους πιστούς του φίλους.

LAMDA Συνέχισε ανοδικά και έκλεισε στα 6,35 ευρώ με άνοδο 3,76%.

ΕΧΑΕ: Απολύτως λογική εξέλιξη η υπέρβαση των 5 ευρώ.

FOURLIS: Δυνατή κίνηση και από εδώ. Νομίζουμε πως ψάχνουν χαρτιά που έχουν μείνει πίσω οι επενδυτές και αυτό το χαρτί είναι ένα από τα υπερβολικά ταλαιπωρημένα. Στα 4,28 ευρώ και στο +4,39%.

ΑΔΜΗΕ: Πήγε στα 1,90 ευρώ και έκανε πάνω από 1 εκατ. τεμάχια.

LAVIPHARM: Με άνοδο 7,98% και τιμή 0,46%, στις επάλξεις και αυτή. Πάνω από 900 χιλ. τεμάχια ο όγκος. Εγκρίθηκε από τη Γ.Δ. το stock option που έχει βάθος έως 6 έτη, αλλά ξεκινάει από τα 2. Έως 5% του συνόλου θα είναι η έκδοση νέων μετοχών.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (διόρθωση): Με αφορμή την ανακοίνωση για τη γενική συνέλευση η διοίκηση είπε πως το EBITDA στο εξάμηνο αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι από την παραδοσιακή δραστηριότητα. Επειδή δεν είπε νούμερο ανατρέξαμε στη λογιστική κατάσταση αλλά δεν αφαιρέσαμε τη δραστηριότητα που έχει να κάνει με τα προϊόντα Covid. Έτσι γράψαμε 30 εκατ. ευρώ αντί του ορθού που είναι 25 εκατ. ευρώ. Δεν αλλάζει κάτι, πάλι τσάμπα είναι η μετοχή.

MEVACO: Έχει κάνει μία τρομερή τριετία χρηματιστηριακά η μετοχή και σχεδόν έχει τριπλασιάσει την τιμή της. Σε κλείσιμο είναι σε υψηλά 23 ετών. Υπάρχουν και αυτές οι μικρούλες που κάνουν θαύματα και αφήνουν γλυκιά γεύση στους μετόχους τους. Η μετοχή είναι στις επιλογές μας και παρά τα υψηλά δε μας πάει το χέρι να γράψουμε ότι την αφαιρούμε. Το p/e παραμένει χαμηλό.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Διόρθωση): Σύμφωνα με την ατζέντα της γενικής συνέλευσης οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών θα λάβουν προνομιακή καταβολή μερίσματος 16% της ονομαστικής αξίας. Το προνόμιο έχει ονομαστική αξία 0,10 ευρώ (και όχι 0,44 ευρώ που γράφαμε νωρίτερα) άρα θα δώσει 0,016 ευρώ ανά μετοχή και όχι 0,07 ευρώ. Πήραμε τα στοιχεία από το Ημερήσιο Δελτίο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά προφανώς είναι λάθος. 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Θέμα για επιστροφή κεφαλαίου υπάρχει στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης.

FLEXOPACK: Απίστευτο! Όχι βέβαια ότι δεν έχει ξαναγίνει. Χθες στο άνοιγμα είδαμε όγκο 1.700 τεμάχια που έγιναν στα 8 ευρώ και γράψαμε "ελπίζουμε να μην ήταν πώληση από μέτοχο που πήρε τις μετοχές μέσω stock option". Τελικά ήταν... Τι να πούμε.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ: Είναι κάποια διαγράμματα (μηνιαία) που μετά τη βουτιά του 2000 έχουν κάνει μία μεγάλη συσσώρευση και κινούνται τα τελευταία χρόνια υψηλότερα. Δείχνουν πως πάνε να ζωγραφίσουν μία κούπα για να το πούμε απλοϊκά. Το έχουμε ξαναγράψει πριν μήνες σαν προβληματισμό. Δηλαδή κάποιες μετοχές έχουν μισοσχηματίσει ή σχεδόν ολοκληρώσει το σχηματισμό της κούπας και άλλες είναι τώρα στην αρχή. Δηλαδή σπάνε τη μακροχρόνια συσσώρευση ή δείχνουν πως πάνε να τη σπάσουν. Λέτε να δούμε κανένα πάρτι τους επόμενους μήνες σε αυτές τις μετοχές; Δίνουμε μερικά παραδείγματα: Μοτοδυναμική, Μουζάκης, Centric, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΧΑΕ, Έλαστρον, Κορδέλλου και πολλές ακόμα.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης