Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Παραμένει καλή η ψυχολογία – Το φρέσκο χρήμα και οι κινήσεις profit taking

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Παραμένει καλή η ψυχολογία – Το φρέσκο χρήμα και οι κινήσεις profit taking
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ:
Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με ήπια άνοδο στον απόηχο της αρχικής συμφωνίας για το ύψος του ανώτατου χρέους στις ΗΠΑ. Δεν περίμενε βέβαια κάποιος ότι δε θα υπήρχε συμφωνία. Όλοι τα ξέρουν τα πολιτικά αυτά παιχνίδια. Όμως οι αγορές παίρνουν λίγες ανάσες αφού είχαν βρει μάλλον αφορμή να διορθώσουν από τα υψηλά τους λόγω της συζήτησης για το χρέος.

Για την τρέχουσα εβδομάδα, στα σημαντικά, έχουμε να σημειώσουμε πως αύριο δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Motor Oil, στο τέλος του μήνα έχουμε την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI άρα θα δούμε ξανά αύξηση μεταβλητότητας και τζίρου, ενώ έχουμε στο ξεκίνημα του Ιούνη τη γενική συνέλευση της Μυτιληναίος, όπου θα δοθεί αναλυτική εκτίμηση για την πορεία των αποτελεσμάτων.

Η εγχώρια αγορά άνοιξε με αξιόλογη άνοδο και σε νέα υψηλά. Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών που έχει κάνει πράξη είναι με άνοδο. Δεν μπορούν όμως να αποκλειστούν και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Το φρέσκο χρήμα προσπαθεί να απορροφήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών όσων έχουν μπει νωρίτερα. Οι αναλυτές σημείωναν στα πρωινά τους σχόλια πως επειδή σήμερα οι αγορές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι κλειστές λόγω αργίας, θα δούμε χαμηλές συναλλαγές. Ο τζίρος στα πρώτα λεπτά είναι σχετικά καλός.

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ: Μεγάλα τα κέρδη των μετοχών την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τη Beta ΑΧΕΠΕΥ, η ΔΕΗ είχε άνοδο 20,5%, η Alpha Bank 20,4%, η Quest 18,4%, η Τράπεζα Πειραιώς 18,1%, η Aegean 16,5%, η Viohalco 15% όπως και η Lamda, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 14,5% και η Εθνική 14,2%. Όλες οι άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν άνοδο μικρότερη του 10%. Σε ετήσια βάση τώρα, ξεχωρίζει η Πειραιώς με άνοδο 94,7%, η Aegean με 76%, η Εθνική Τράπεζα με 63,4% και η ΔΕΗ με 48,9%.

MOTOR OIL: Όπως μπορείτε να διαβάσετε σε άλλο θέμα του ΒΝ η εξαγορά που έκανε και έτσι συμμετέχει σε έργα που είναι σε διάφορα στάδια με 51%, το άλλο 49% το έχει η ΔΕΗ. Η εταιρεία δεν έδωσε πληροφορίες για τίμημα, αλλά η Piraeus Sec. εκτιμά πως για τα πρώτα έργα 0,5GW οι δύο εταιρείες θα χρειαστεί να επενδύσουν πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Καλό σχολιάζει η χρηματιστηριακή πως είναι το deal και για τις δύο εταιρείες αλλά με ήπια επίδραση στην αποτίμηση μέχρι να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Αύριο δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Η Optima Bank περιμένει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 265 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ και δημοσιευμένα 210 εκατ. ευρώ από 197 εκατ. ευρώ. Η Eurobank Equities περιμένει δημοσιευμένα κέρδη 228 εκατ. ευρώ επηρεασμένα από απώλειες λόγω αποθεμάτων ύψους 65 εκατ. ευρώ. Με άνοδο κοντά στο 2% η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζουν υψηλότερα και πάνω από τις 1.000 μονάδες. Καλύτερη κίνηση από ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Διορθώνει λίγο η Εθνική.

ΕΧΑΕ: Σήμερα, μετά το κλείσιμο της αγοράς τα δικά της νούμερα. Το περσινό τρίμηνο είχε επηρεαστεί θετικά από φορολογικές διαφορές και οι αναλυτές περιμένουν παρόμοια κέρδη στο φετινό αλλά με καλύτερα έσοδα, λόγω του τζίρου της αγοράς. Με άνοδο 2,5% στο ξεκίνημα και στα 5,19 ευρώ.

ΑΒΑΞ: Επιμένουν κάποιες πληροφορίες ότι θα έχουμε είδηση από τη συγκεκριμένη εταιρεία και θα έχει η είδηση να κάνει με τη γνωστή φήμη που υπάρχει εδώ και μήνες, αλλά λένε πως τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Στο +2% η μετοχή.

AS COMPANY: Περιμένουμε με βάση τα όσα μας είπε η διοίκηση να δούμε ένα καλό εξάμηνο και γιατί όχι μία ακόμα καλή χρονιά. Θεωρούμε ότι η μετοχή αδικείται στα τρέχοντα επίπεδα. Θα δώσει καθαρό μέρισμα 0,11 ευρώ και η τιμή ήταν την περασμένη Παρασκευή 2,32 ευρώ. Άλλες με υπερδιπλάσια τιμή και με το ζόρι φτάνουν το δικό της μέρισμα. Στα 2,34 ευρώ στο ξεκίνημα με χαμηλό όγκο.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Ξαναγράφουμε πως το προνόμιο θα λάβει προνομιακή καταβολή πρώτου μερίσματος προς 16% της ονομαστικής αξίας που είναι 0,10 ευρώ ανά μετοχή και όχι 0,44 ευρώ που γράψαμε την Παρασκευή, επειδή έτσι αναφέρεται στο ημερήσιο δελτίο που δημοσιεύει η ΕΧΑΕ. Κάποιος από εκεί πρέπει να δει όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα στην ΕΧΑΕ και να τα διορθώσει. Να μην κοιτάνε μόνο τις αποδοχές που τις πήγαν στη στρατόσφαιρα.

LAVIPHARM: Είχε μεγάλες εντολές πώλησης από τα 0,4570 ευρώ και πάνω στην προσυνεδρίαση.

PREMIA: Κανονικά θα έπρεπε να είχε ενοχληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να έχει σχολιάσει δημοσίευμα του ΒΝ για το Athens Heart που νοικιάστηκε στην ΑΑΔΕ. Σήμερα, το ανακοίνωσε η εταιρεία…

AUSTRIACARD: Δυνατό άνοιγμα από τη μετοχή και οι αγοραστές βγαίνουν στα 12,60 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης