Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αντίδραση μετά τη διόρθωση των τριών ημερών – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αντίδραση μετά τη διόρθωση των τριών ημερών – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Το κλίμα στο εξωτερικό είναι καλό και οι επενδυτές τοποθετούνται μετά τη συμφωνία για το χρέος ενώ περιμένουν και από τη FED ότι θα κάνει μία παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων. Η δική μας αγορά μετά από 3 μέρες υποχώρησης σήμερα μπορεί να βγάλει αντίδραση, βοηθούμενη και από το κλίμα στο εξωτερικό. Επίσης υπάρχουν αρκετά καλά επιχειρηματικά νέα που δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται. Ο Γ.Δ. ξεκίνησε αρκετά υψηλότερα με άνοδο περίπου 0,80% και οι τράπεζες δίνουν καλή αντίδραση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζονται οι αναβαθμίσεις από τους αναλυτές, οι οποίοι τοποθετούν τις δίκαιες τιμές για τις συστημικές σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Η Εθνική κάνει καλή κίνηση σήμερα με άνοδο περίπου 2%, η Πειραιώς παραμένει με εξαιρετική συμπεριφορά και άνοδο 1,3% και από κοντά ακολουθούν και οι άλλες δύο συστημικές.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Έχει γίνει μεγάλο θέμα εδώ και μήνες ο πόλεμος τιμών στη σταθερή τηλεφωνία (από τη Nova), με τους αναλυτές να βλέπουν πίεση στα κέρδη του ΟΤΕ και να δικαιολογούν την πορεία της μετοχής λόγω της συγκεκριμένης εξέλιξης. Έχουμε την εντύπωση πως γίνεται κάτι ανάλογο και στην κινητή με τη Vodafone να δίνει τρομερές εκπτώσεις που για παράδειγμα δεν μπορεί να τις δώσει η Nova. Ο ΟΤΕ ξεκίνησε ανοδικά, αλλά ήπια. Τεχνικά είναι στην πάνω μεριά του πλαγιοκαθοδικού καναλιού. Αν το σπάσει θα μπορούσε να δει καλύτερα επίπεδα και να αφήσει πίσω του την αρνητική αυτή εικόνα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Η εκτίμηση της διοίκησης για EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι ανώτερη των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών. Η Piraeus Sec. για παράδειγμα περιμένει 914 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η εκτίμηση σε συνδυασμό με το μεγάλο project στον Καναδά δίνει σημαντικό περιθώριο αύξηση της τιμής στόχου των 34,50 ευρώ που έχει δώσει. Το project στον Καναδά έχει και σημαντικά φορολογικά κίνητρα. Το μέρισμα θα είναι στα 1,23 ευρώ. Η Optima Bank λέει πως το όφελος από το φόρο στη νέα επένδυση είναι 1,85 ευρώ ανά μετοχή. Με καλή άνοδο ξεκίνησε η μετοχή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δημοσίευσε πριν από λίγο αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και έχει τις κατασκευές στις διακοπείσες δραστηριότητες. Θα σχολιάσουμε αρχικά πως η κατασκευή είχε και πάλι μεγάλες ζημιές και δε βλέπουμε να ισιώνει το καράβι αν και το 2022 είχε δείξει βελτίωση. Οι συνεχιζόμενες έχουν σημαντικά κέρδη που προέρχονται από τις παραχωρήσεις κυρίως και λιγότερο από το περιβάλλον και ακίνητα. Ενώ δηλαδή η κατασκευή από θετικό ΕΒΙΤDΑ 26,9 εκατ. ευρώ πέρυσι φέτος είχε αρνητικό κατά 5,4 εκατ. ευρώ, οι άλλες δραστηριότητες είχαν 44,7 εκατ. ευρώ από 31,4 εκατ. ευρώ πέρυσι αυξημένο κατά 42%. Στα 13,2 εκατ. ευρώ από ζημία 7,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη από παραχωρήσεις και ζημιά 10,7 εκατ. ευρώ από κέρδη 14,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη από κατασκευή.

ΟΠΑΠ: Σήμερα κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,70 ευρώ (καθαρό 0,665 ευρώ) οι κάτοχοι μετοχών. Την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα.

QUEST: Η πρόταση της διοίκησης είναι για συνολική διανομή 0,20 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,19 ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2022 αλλά και προηγούμενων χρήσεων. Απόδοση 3,3% (μικτή). Είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία για κάτι καλύτερο.

PROFILE: Και νέα ανοδική κίνηση από τη μετοχή στο σημερινό ξεκίνημα με την αποτίμηση πλέον στα 99 εκατ. ευρώ. Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή.

MEVACO: Πάλι πάνω και η συγκεκριμένη και στα 4,16 ευρώ αλλά με χαμηλό όγκο.

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Η κατηγορία έτσι κι αλλιώς δε συγκεντρώνει ιδιαίτερα επενδυτικά βλέμματα. Οι περισσότερες πάνε από το κακό στο χειρότερο άρα ή δύο ή τέσσερα call auction δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Κάποιες έκαναν αύξηση κεφαλαίου στο παρελθόν (βλ.Lavipharm) και βγήκαν, άλλες παλαιότερα βελτίωσαν τις υποχρεώσεις (βλ.Δομική Κρήτης) και επίσης βγήκαν, αλλά πολλές έχουν στρογγυλοκαθίσει και δεν βλέπουμε μέλλον. Sato, Βιοτέρ, Μπήτρος, Επίλεκτος, Οίκος Σπύρου, Τρία Άλφα κ.α. δε μας έχουν δώσει κάποιο νέο. Αναμένει η Μπήτρος διαγραφή δανείων, όπως και η Βιοτέρ, η ΑΝΕΚ θα συγχωνευτεί με την Attica Group, η Ακρίτας θα διαγράψει δάνεια όπως ανακοίνωσε άρα θα βελτιώσει τα ίδια κεφάλαια και πάει λέγοντας.

Η Intralot κάνει υψηλότερους όγκους και έχει ενδιαφέρον γιατί οι επενδυτές περιμένουν να εισαχθεί η θυγατρική στις ΗΠΑ και να αποκτήσει υπεραξίες και με αυτόν τον τρόπο να βγει από την επιτήρηση. Η Frigoglass κάνει επίσης όγκους αλλά πλέον δεν έχει μείνει κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα. Θα σημειώσουμε πως δεν έχουμε δει κάποια απόφαση από το Χ.Α. για έξοδο από την επιτήρηση κάποιας εταιρείας μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2022. Υπενθυμίζεται πως η ΒΙΣ είχε κάνει αύξηση κεφαλαίου που όμως ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης