Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι μας δείχνουν τα γραφήματα; - Οι πιθανότητες για ένα απίστευτο ράλι στις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Τι μας δείχνουν τα γραφήματα; - Οι πιθανότητες για ένα απίστευτο ράλι στις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Για να δούμε εκρηκτικό ράλι θα πρέπει να δικαιολογείται από τα θεμελιώδη. Η εμφάνιση «κούπας» στα διαγράμματα υπάρχει ήδη σε κάποιες μετοχές
Σχετικά Άρθρα
Τι θα μπορούσε να συμβεί στις μετοχές αν πάμε σε μία σταθερή κυβέρνηση με διάθεση για μεταρρυθμίσεις, αν η αναπτυξιακή πορεία της χώρας συνεχιστεί, αν τα εταιρικά κέρδη συνεχίσουν να βελτιώνονται και αν με λίγα λόγια όλα πάνε θετικά;
Ρίχνοντας μία ματιά στα μηνιαία γραφήματα των εισηγμένων εταιρειών παρατηρεί κάποιος πως για πολλά χρόνια οι μετοχές συσσώρευαν.
Ήταν οι εποχές των μνημονίων και της αβεβαιότητας.
Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το σκάσιμο της φούσκας του 1999.
Οι εισηγμένες λιγόστεψαν, γιατί τα «κανόνια» ήταν πολλά και όσες έμειναν, είδαν δύσκολα χρόνια.
Κάποιες ξεπέρασαν τις δυσκολίες πιο γρήγορα από κάποιες άλλες και αυτό αποτυπώθηκε στις τιμές των μετοχών και άρα και στα γραφήματα.
Μετά από πολλά χρόνια συσσώρευσης κάποιες κατάφεραν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα ιστορικά υψηλά, άλλες βρίσκονται σε καλό δρόμο (πολυετή υψηλά) και άλλες ακόμα δεν έχουν διασπάσει τη συσσώρευση.

Τι είναι αυτή η συσσώρευση;

Όπως θα δούμε και στα γραφήματα, φαίνεται η κίνηση στο μηνιαίο εντός στενών ορίων.
Αυτά τα όρια όμως στην πραγματικότητα δεν είναι μικρά.
Αν πάρουμε για παράδειγμα μία μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα δούμε πως μετά τα υψηλά του 1999 (πάνω από 20 ευρώ) είχε καθίσει χαμηλά με κάποιες εξάρσεις μέχρι και πρόσφατα. Πήγε το 2007 στα 13 ευρώ ενώ είχε βρεθεί και στα 3 ευρώ. Μετά πήγε ακόμα και κάτω από 1 ευρώ και για καιρό ήταν στα δύο ευρώ.
Σταδιακά ξεκίνησε μία πορεία που σήμερα την έχει φέρει στα υψηλά του 2007, αλλά το γράφημα σε κάνει να φανταστείς τη συνέχεια. Το καλό σενάριο, αν πάνε δηλαδή όλα καλά δείχνει ακόμα και διπλασιασμό τιμής. Έχει δυνατότητες η εισηγμένη, αν κάνει τα έργα που έχει αναλάβει, πάρει την Εγνατία, πάνε καλά οι παραχωρήσεις και μπορέσει να κάνει τις ταμειακές ροές που έχει δεσμευτεί και τις διανομές. Βέβαια, το γράφημα θα μπορούσε να συνεχίσει και συσσωρευτικά και ακόμα να δούμε τη μετοχή σημαντικά χαμηλότερα, δηλαδή αυτό που έγινε μετά το 2007 να ξαναγίνει.


gek_terna.jpg
Ο ΟΠΑΠ είναι μία άλλη περίπτωση, με τη μετοχή το 2006 να έχει δει τιμές πάνω από τα 30 ευρώ και σήμερα να είναι σε πολυετή υψηλά αφού πέρασε αρκετό καιρό με τιμές από 5 έως 10 ευρώ. Και εδώ αν όλα πάνε καλά μπορούμε να δούμε υψηλότερα επίπεδα, αφού πλέον το Online αναπτύσσεται με τρομερούς ρυθμούς τα VLTs πάνε καλά και τα μεγέθη ισχυροποιούνται ενώ είναι υψηλές και οι διανομές στους μετόχους. Βέβαια, πρέπει να πάνε όλα καλά αλλιώς αντί να σπάσει προς τα πάνω θα μπορούσε να διορθώσει προς τα κάτω και να γυρίσει σε μία κατάσταση όπως φαίνεται ότι είχε τα προηγούμενα χρόνια στο γράφημα.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις τα γραφήματα είναι ακόμα πιο «όμορφα».
Θα σημειώσουμε εδώ πως επιλέξαμε τυχαία κάποιες μετοχές που παρακολουθούμε και έχουμε ξεχωρίσει λόγω βαθιάς συσσώρευσης.
opap.jpg

Βλέπουμε τη μετοχή της Κορδέλλου να είναι σε συσσώρευση από το 2010 μέχρι και σήμερα, έχοντας όμως μία μικρή βελτίωση διαγραμματικά. Βέβαια σε τιμές αυτή η κίνηση είναι από τα 0,16 ευρώ έως τα 0,70 ευρώ. Δηλαδή το γράφημα αν ήταν ημερήσιο θα έδειχνε μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Όμως στο μηνιαίο αυτό αποτυπώνεται ως μία συσσώρευση μεταξύ των δύο αυτών τιμών.
Τώρα τα σενάρια είναι είτε να συνεχίσει εντός αυτών των τιμών για καιρό ακόμα, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει πτώση της τιμής από τα υψηλά ή να σπάσει τη συσσώρευση και να δώσει τιμές που έχει δώσει στο παρελθόν όπως για παράδειγμα 1 ευρώ ή και 2 ευρώ. Σε ένα εξαιρετικό σενάριο μπορεί να δώσει και πάνω από 3,5 ευρώ.
kordellos.jpg

Ένα παράδειγμα μετοχής που έχει κάνει αυτή την κίνηση και πάει να σχηματίσει αυτό που λένε «κούπα» είναι η Μοτοδυναμική. Για καιρό έπαιζε από 0,30 ευρώ έως 0,80 ευρώ, έχοντας πέσει από τα υψηλά του 2007 που ήταν πάνω από 6 ευρώ. Το τελευταίο διάστημα η κίνηση της μετοχής είναι επιθετική και από τα 0,80 ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 πήγε στα 2,20 ευρώ στο τέλος του 2022 και σήμερα είναι στα 3,70 ευρώ. Είναι και άλλα γραφήματα, σε παρόμοια κίνηση όπως για παράδειγμα η Μεβάκο που έχει φτάσει σε πολυετή υψηλά.
motodynamiki.jpg

mevaco.jpg
Δύο ακόμα γραφήματα παρατεταμένης συσσώρευσης είναι των μετοχών της Τεχνικής Ολυμπιακής και της Intertech.

Η πρώτη θεωρούμε πως έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου αφού έχει κάνει επενδύσεις που αποδίδουν και σχεδιάζει και άλλες, όπως τα καράβια που αγόρασε σήμερα έχει αξία η συμμετοχής της 108 εκατ. ευρώ και η εταιρεία είχε βάλει περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει και σημαντική ακίνητη περιουσία που θέλει να αναπτύξει. Αν πετύχει τις αποδόσεις που θέλει η διοίκηση θα μπορούσε να δει υψηλότερα επίπεδα, ήτοι διπλασιασμό και τριπλασιασμό της τιμής. Η κούπα βέβαια για να φτιαχτεί θέλει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο και να πάει πάνω από 10 ευρώ. 
texniki.jpg

Για την Intertech, που επίσης έχει ίδιο γράφημα θα μπορούσαμε και εδώ να δούμε τρομερές τιμές, αλλά δεν έχουμε τα θεμελιώδη ώστε να δικαιολογήσουμε τις τιμές. Δεν έχουμε δει κάποια κίνηση από την εταιρεία τα τελευταία χρόνια.
Συμπερασματικά θα πρέπει για να δούμε τέτοια αύξηση τιμών και αποτιμήσεων, δυνατές αυξήσεις κερδών και ίσως εξαγορές που θα βελτιώσουν το ύψος των περιουσιακών στοιχείων και θα δικαιολογούν καλύτερα νούμερα. Κάποιες τα δικαιολογούν με βάση τα σημερινά κέρδη.

intertech.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης