Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι φοροαπαλλαγές που θα κάνουν πιο ελκυστικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο - Ποιοι φόροι μειώνονται μετά τις εκλογές

Οι φοροαπαλλαγές που θα κάνουν πιο ελκυστικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο - Ποιοι φόροι μειώνονται μετά τις εκλογές
Το υπουργείο Οικονομικών από την 1 Ιανουαρίου 2024 θα μειώσει δύο φόρους: Το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και το φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών
Σχετικά Άρθρα
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε βάλει από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης στο κάδρο το Ελληνικό Χρηματιστήριο και ήθελε να το αναβαθμίσει.
Αν και έγιναν διαβουλεύσεις και προγραμματισμοί, ίσως τα πράγματα πήγαν αρκετά πιο αργά από όσο θα ήθελαν όσοι παρακολουθούν την αγορά μας.
Τώρα σχεδιάζει και πάλι την ανάπτυξη της αγοράς και η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων που ήδη είχε αποδεχθεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πιο αναλυτικά, είχε αποδεχθεί από τον περασμένο Ιανουάριο μια σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν υπέρ της κεφαλαιαγοράς (π.χ. μηδενισμός του φόρου επί των τόκων των εταιρικών ομολόγων, μείωση στο 0,1% του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών), τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν μέσα στο β’ εξάμηνο του 2023 για να ισχύσουν από 1/1/2024.
Σύμφωνα με πηγές από την ΕΧΑΕ και το υπουργείο Οικονομικών, σε νέο σχέδιο νόμου πρόκειται να περάσουν μια σειρά από μέτρα υπέρ της Κεφαλαιαγοράς, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την διοίκηση του Χ.Α.

Το υπουργείο Οικονομικών από την 1 Ιανουαρίου 2024 θα μειώσει δύο φόρους: Το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, σε 0,2% από 0,5% με δημοσιονομικό κόστος 21,6 εκατ. ευρώ, και το φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, στο 0,1% από 0,2% με δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ.

Προωθείται επιπλέον η εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρικών ομολόγων για όλους τους επενδυτές με κόστος 7 εκατ. ευρώ και η παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για είσοδο στο χρηματιστήριο με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από το φόρο, με κόστος 1,6 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργείας, προωθείται μέσω της απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης στις μεγάλες μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και του σχεδιασμού, από το Χ.Α., ανταγωνιστικής διάρθρωσης για την εναλλακτική αγορά με σκοπό τη διευκόλυνση της εισόδου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και τη διευκόλυνση/μείωση του κόστους εισόδου εταιρειών γενικότερα.

Στην ΕΧΑΕ επιθυμούν και την επιστροφή των επενδυτών από το εσωτερικό και πιστεύουν πως τα φορολογικά κίνητρα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος, αλλά πρέπει να ισχύσουν το ίδιο και για τις εταιρείες.
Το Χρηματιστήριο, έχει αναπτύξει δυναμική το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τις εκλογές που έδειξαν ότι στις δεύτερες μπορεί να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας και τα εταιρικά κέρδη φέρνουν σημαντικές εισροές στο Χ.Α.
Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου δείχνουν ότι ανοίγουν νέοι κωδικοί και πως οι ενεργές μερίδες έφτασαν τις 26 χιλ., όταν στο τέλος του 2019 ήταν λιγότεροι από τους μισούς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης