Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επιστροφή αγοραστών στις τράπεζες – Ενισχυμένη η επενδυτική ψυχολογία

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επιστροφή αγοραστών στις τράπεζες – Ενισχυμένη η επενδυτική ψυχολογία
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στο Bloomberg και εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να έρθει αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης. Σύμφωνα με σχόλια αναλυτών οι αναφορές του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη, ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία.

Η χθεσινή κίνηση της αγοράς, ίσως βάζει τέλος στη διόρθωση και ίσως οι τράπεζες που δεν έκλεισαν το χάσμα να μην το κλείσουν. Θα δούμε πως θα κινηθούν στις επόμενες μέρες. Δυνατό το ξεκίνημα σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη με τη Eurobank να ξεχωρίζει περισσότερο λόγω και των εξελίξεων με την τιμή πώλησης. Λίγο πάνω από τις 1.251 μονάδες ξεκίνησε ο Γ.Δ. Δεν αποκλείεται μεταβλητότητα σήμερα και αύριο, λόγω λήξης εξαμήνου.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στα 1,51 ευρώ με άνοδο 3,39% η Eurobank και ακολουθεί με άνοδο 1,70% η Alpha Bank και 1,34% η Πειραιώς. Η Εθνική και αυτή έχει άνοδο άνω του 1%.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Με διαδικασίες εξπρές αποφασίστηκε, εγκρίθηκε και εκδίδεται. To χρονοδιάγραμμα του ομολογιακού έως 500 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ανακοίνωση του εύρους απόδοσης στις 3 Ιουλίου και την έναρξη της δημόσιας προσφοράς στις 4 Ιουλίου με διάρκεια δύο μέρες. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων ομολογιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου. Ποσό μέχρι 255 εκατ. ευρώ θα διατεθεί εντός 90 ημερών από την Ημερομηνία Έκδοσης για την πληρωμή οφειλής υφιστάμενου, τραπεζικού δανεισμού.

Ειδικότερα θα διαθέσει: Ποσό έως 100 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 9.12.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου. Ποσό έως 100 εκατ. στην Alpha Bank για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 15.7.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου. Ποσό έως 55 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 29.7.2022 Κοινού Ομολογιακού Δανείου. Ποσό μέχρι 236,2 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της Εκδότριας σε κεφάλαιο κίνησης, εντός έξι μηνών από την Ημερομηνία Εκδόσεως.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (απάντηση): Μας ρωτάτε τι θα κάνει η αγορά και μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε απάντηση. Αν το ξέραμε αυτό θα κάναμε άλλη δουλειά. Θα πούμε όμως πως κατά την άποψή μας ό,τι και να κάνει το δικαιολογεί. Δηλαδή και πάνω να πάει, το δικαιολογεί καθώς τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά, η προσδοκία επενδυτικής βαθμίδας, το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και κάποια διαγραμματικά δεδομένα το υποστηρίζουν. Όμως και χαμηλότερα να πάει πάλι το δικαιολογεί, καθώς τα κέρδη είναι μεγάλα για πολλές μετοχές, η συσσώρευση είναι κάτι που δε χαλάει τη μεγάλη εικόνα κ.α. Μεσομακροπρόθεσμα πάντως, με τα σημερινά δεδομένα περιμένουμε βελτίωση αποτιμήσεων.

INTRACOM: Προφανώς και η ανακοίνωση της εταιρείας δεν τιμά κάποιον από όλους τους εμπλεκόμενους. Προφανώς και τέτοιου μεγέθους εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν 500 εκατ. ευρώ οφείλουν να είναι πιο προσεκτικές. Προφανώς και οδηγούμαστε σε νέα ολιγοήμερη καθυστέρηση και ήδη έχει περάσει αρκετός χρόνος χωρίς να έχει ξεκινήσει η δημόσια πρόταση. Δεν μπορεί να έχεις κάνει δουλειές με μία χρηματιστηριακή και να της αναθέτεις την αποτίμηση της εταιρείας που αγόρασες. Προφανώς και αυτό δείχνει πως τίποτα δεν είναι τυχαίο και πως γι΄ αυτά που φωνάζουμε εδώ και χρόνια έχουμε δίκιο.

Δηλαδή οι εκθέσεις αποτίμησης που ζητάνε όλες οι εισηγμένες είναι κατά παραγγελία. Το έχουμε δει, το έχουμε καυτηριάσει, έχουμε φωνάξει, αλλά οι αρμόδιες αρχές σφυρίζουν αδιάφορα. Τέλος πάντων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η Beta ΑΧΕΠΕΥ που έκανε την έκθεση αποτίμησης της Κλουκίνας-Λάππας, δεν έπρεπε να την κάνει γιατί ήταν στο παρελθόν ειδικός διαπραγματευτής. Έτσι ανέθεσαν στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ να την κάνει. Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμη μας είπαν από τη χρηματιστηριακή. Αλλά μήπως να δούμε το θεσμικό πλαίσιο και οι εταιρείες να πληρώνουν την έκθεση αλλά να αποφασίζει ένας τρίτος φορέας ποιος θα την κάνει και να προστατεύονται περισσότερο οι επενδυτές;

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Όπως είχε γράψει η στήλη από την περασμένη Παρασκευή στο κλείσιμο, οι πληροφορίες έλεγαν ότι το deal ήταν έτοιμο να ανακοινωθεί. Μάλιστα την ίδια μέρα είχαν κυκλοφορήσει και άλλες φήμες που έλεγαν ότι ο κ.Κούτρας είχε αποχωρήσει από την Intrakat. Χθες ανακοινώθηκε η συμφωνία για το περίπου 30% στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή, ενώ έγινε γνωστή και η αποχώρησή του από την Intrakat. Η εκτίμηση της στήλης είναι πως το τίμημα είναι καλό, αλλά δεν πρέπει να συνδέσουμε την πορεία της μετοχής με το τίμημα, αλλά την πορεία της μετοχής πρέπει να τη συνδέσουμε με τη διαδρομή που έχει ο κ.Κούτρας στον κλάδο και τα σχέδια που έχει για την εταιρεία. Γιατί ο βασικός μέτοχος μέχρι σήμερα δεν είχε κάποια ιδιαίτερη παρουσία. Στο -4,90% και στα 0,9320 ευρώ.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Σήμερα διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα Fourlis και Έλτον. Η πρώτη δίνει 0,1045 ευρώ καθαρό ανά μετοχή και η δεύτερη 0,1140 ευρώ ανά μετοχή. Εκτός του ότι η μικρούλα Έλτον δίνει κάτι παραπάνω, έχει και υψηλότερη μερισματική απόδοση αφού χθες έκλεισε στα 2,87 ευρώ και η Fourlis στα 4,51 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης