Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Η κόπωση έφερε βαριά διόρθωση σε όλο το ταμπλό – Υψηλός ο τζίρος

Μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Η κόπωση έφερε βαριά διόρθωση σε όλο το ταμπλό – Υψηλός ο τζίρος
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η κόπωση των προηγούμενων ημερών έδωσε μία δυνατή διόρθωση σήμερα με επίκεντρο κυρίως τις τράπεζες, αλλά κάποια άλλα βαριά χαρτιά όπως Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ κ.α. Είδαμε την Πειραιώς να γράφει μέχρι και -5,66% μετά τη θετική είδηση της εισόδου στον MSCI. Αναμενόμενη βέβαια έως ένα βαθμό η εξέλιξη αφού ίσως είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό η είσοδος στο δείκτη. Είδαμε από την άλλη μεγάλη πτώση με όγκο για Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λόγω MSCI και deal πώλησης που μάλλον δε θα γίνει. Μπορεί να επηρέασαν και κάποιες εκθέσεις, όπως αυτή της Barclays, η οποία ανέφερε πως δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη η άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο τζίρος αν και χαμηλός στο ξεκίνημα, ενισχύθηκε στη συνέχεια και ειδικά μετά την αύξηση των απωλειών των ευρωπαϊκών αγορών. Στο τέλος ξεπέρασε τα 103 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 8 εκατ. ευρώ περίπου σε πακέτα, άρα για την εποχή είναι αρκετά μεγάλος. Οι απώλειες ανήλθαν στο 2,01% και πέσαμε κάτω από τις 1.300 μονάδες. Η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 2,48%. Μόνο η Motor Oil ανοδική από τα βαριά και η Aegean αμετάβλητη. Όλες οι άλλες με απώλειες έως 4,71%.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Όταν μία αγορά ανεβαίνει για μεγάλο διάστημα, χωρίς τις απαραίτητες ανάσες, οι διορθώσεις γίνονται πιο βίαιες. Προς το παρόν δε νομίζουμε πως πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές ειδικά εκείνοι που έχουν τοποθετηθεί πιο παλιά και που έχουν και μία ρευστότητα. Θα μπορούσαμε να δούμε δυνατή διόρθωση και μέχρι τις 1.200 μονάδες, χωρίς να χαλάσει κάτι διαγραμματικά. Η αγορά ακόμα και αυτές τις μέρες θέλει προσοχή…

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Δεν είναι μόνο η έξοδος από τον MSCI, είναι και το φημολογούμενο deal που έχει καθυστερήσει και υπάρχουν φήμες πως δε θα γίνει. Τόσους μήνες πάντως δεν είναι φυσιολογικό να μην κλείνει. Κάποιοι είχαν αγοράσει με την προοπτική να αντλήσουν ρευστότητα από τη δημόσια πρόταση. Από την άλλη υπήρχαν και αυτοί που δεν είχαν πεισθεί ότι μπορεί να φύγει από τον MSCI Greece Standard. Στα 16,60 ευρώ και στο -4,71% με όγκο 518 χιλ. τεμάχια.

AEGEAN: Εξαιρετική η συμπεριφορά της και είχε μεγάλους αγοραστές με αποτέλεσμα να κλείσει χωρίς μεταβολή στα 12,70 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δυνατή πτώση 4,04% για Εθνική, 2,98% για Alpha Bank, 2,77% για Πειραιώς και 1,71% για Eurobank. Πέντε συνεχόμενες πτωτικές για τον δείκτη των τραπεζών. Σήμερα υποχώρησε 2,84%, οι άλλες ήταν κάτω του 1%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με απώλειες άνω του 4%.

ΔΕΗ: Κάτω από 10 ευρώ.

ΟΤΕ: Δε θα έχαναν ευκαιρία… Τον πήγαν και κάτω από τα 14 ευρώ και φυσικά δεν έχει δώσει τα κέρδη άλλων μετοχών για να πέσει εύκολα σήμερα τόσο. Στα 13,86 ευρώ και στο -1,63%.

ΟΛΘ: Στις 8 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου σταθμού κρουαζιέρας. Η κρουαζιέρα έχει δώσει ώθηση στη Θεσσαλονίκη.

ΕΧΑΕ: Βγαίνουν αγοραστές στα 5,20 ευρώ, καθώς η μετοχή έχει κάνει δυνατή διόρθωση χωρίς να έχουν αλλάξει οι προοπτικές της χώρας και κατ’ επέκταση της αγοράς. Με όγκο πάνω από 240 χιλ. τεμάχια σήμερα έκλεισε στις τελικές δημοπρασίες στο χαμηλό ημέρας και στα 5,18 ευρώ (-1,33). Όλη μέρα έπαιζε πάνω από τα 5,20 ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Μεγάλος και σήμερα ο όγκος και μας κάνει εντύπωση πως πλέον έχει δυνατούς αγοραστές. Προφανώς και έχουν λόγους να τοποθετηθούν. Στα 2,36 ευρώ και στο -2,07% με 559 χιλ. τεμάχια.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Καθολική η πτώση. Ελάχιστες μετοχές έκλεισαν με άνοδο και οι περισσότερες από αυτές με μικρό όγκο. Δεν μπορούμε όμως να πούμε πως είδαμε πανικό, ή ότι δεν υπήρχαν αγοραστές, έστω και χαμηλά. Από την άλλη είδαμε και μεγάλους όγκους σε κάποιες μετοχές, που είχαν κάνει μία κίνηση το προηγούμενο διάστημα.

Η Χαϊδεμένος με τις μεγαλύτερες απώλειες 8,39%, ακολούθησε η Κυριακούλης με 6,42%, η Revoil με 6,39%, η Intertech με 6,08%, Ίλυδα 6,05%, Medicon 6% και Τεχνική Ολυμπιακή 4,95%. Ελάχιστες σήμερα οι ανοδικές. Η Frigoglass είχε άνοδο 8,26%, αλλά έκλεισε με πωλητές και με χαμηλό όγκο ενισχύθηκαν Ακρίτας, Κτήμα Λαζαρίδη, Κέκροψ και Moda Bagno. Με άνοδο 1,45% και καλό όγκο η Δομική Κρήτης.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης