Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Το 2024 μέρισμα στους μετόχους – Τι είπε για Άκτωρ και Smart Park

Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Το 2024 μέρισμα στους μετόχους – Τι είπε για Άκτωρ και Smart Park
Μέχρι το τέλος του έτους η απόφαση της Επ.Ανταγωνισμού για Άκτωρ – Προίκα 2,6 δισ. ευρώ στην Intrakat
«Είμαστε πιο κοντά στο σημείο, όπου η υπομονή των μετόχων θα ανταμειφθεί» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Ευθύμης Μπουλούτας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου.
Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σημειώνοντας πως στην επόμενη τηλεδιάσκεψη θα μπορέσει να πει πόσα από τα μετρητά που έχει πλέον ο όμιλος θα πάνε στους μετόχους.
Σε ό,τι αφορά στην πώληση της Άκτωρ, είπε πως είναι στο δεύτερο στάδιο του ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και περιμένει ότι θα δοθεί το πράσινο φως μέχρι το τέλος του έτους, για την πώλησή της στην Intrakat.
Η διοίκηση ενημέρωσε επίσης τους αναλυτές για τις εξελίξεις στο θέμα της πώλησης της Άκτωρ αλλά και του Smark Park της θυγατρικής Reds που όπως έχει ανακοινώσει είναι σε προχωρημένες και αποκλειστικές συζητήσεις με την Fourlis.
Έτσι, έχει κατατάξει και τα δύο περιουσιακά στοιχεία στα διακρατώμενα προς πώληση, ενώ τα αποτελέσματα εξαμήνου, η κατάσταση αποτελεσμάτων είχε διαχωριστεί σε συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες.
Ουσιαστικά χωρίς πλέον τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την κατασκευαστική δραστηριότητα.
Ειπώθηκε επίσης πως δεν στοχεύουν στο δεύτερο εξάμηνο σε άλλες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και πως εστιάζουν την προσοχή τους στα δύο περιουσιακά στοιχεία που έχουν ανακοινώσει.
Στην κατασκευή το ανεκτέλεστο της Άκτωρ στο τέλος Ιουνίου ήταν στα 2,2 δισ. ευρώ με 263 εκατ. ευρώ έργα να έχουν υπογραφεί στο πρώτο εξάμηνο όπως το Ριζόμυλος-Καλαμάτα (123 εκατ. ευρώ), Χερσόνησος-Νεάπολη (τμήμα του ΒΟΑΚ 49 εκατ. ευρώ) και το γήπεδο του Παναθηναϊκού 29 εκατ. ευρώ.
Αν υπολογιστούν και τα έργα στα οποία συμμετέχει και έχει ανακηρυχθεί η Άκτωρ και θυγατρικές προτιμώμενοι πλειοδότες συνολικής αξίας 415 εκατ. ευρώ τότε το ανεκτέλεστο ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα συμμετέχει ενεργά με ανταγωνιστικές προσφορές σε έργα συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ και είναι οι διαγωνισμοί σε διάφορα στάδια.
Σημειώνεται πως η κατασκευαστική δραστηριότητα εμφάνισε αύξηση 6% πωλήσεων αλλά και ζημία 9,6 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA, ενώ πέρυσι είχε καταφέρει να εμφανίσει μηδενικό αποτέλεσμα.
Η ζημιά οφείλεται σε έργα που δεν είναι κερδοφόρα σε Ελλάδα και Ρουμανία.
Ο όμιλος χωρίς τον Μορέα έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 180 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε στα 94 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο αυξημένο κατά 29%, ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 51%.
Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε σημαντικά λόγω της αυξημένης κίνησης των αυτοκινητοδρόμων και κυρίως της Αττικής Οδού.
Η κίνηση στην Αττική Οδό αυξήθηκε 11,8% σε σύγκριση με το περσινό εξάμηνο ή 10% αν συγκριθεί με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης