Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου – Βαριές απώλειες με χαμηλό τζίρο – Ποιες μετοχές τράβηξαν την προσοχή

Μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου – Βαριές απώλειες με χαμηλό τζίρο – Ποιες μετοχές τράβηξαν την προσοχή
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Βαριά υποχώρηση και εκεί που είχαμε πάρει ανάσες και βλέπαμε πως πάει να ισιώσει, βουτήξαμε ξανά. Ο τζίρος αρκετά χαμηλός, καθώς οι αγοραστές ήταν λιγοστοί και οι πωλητές λίγο πιο βιαστικοί. Είδαμε μεγάλες απώλειες πολλές μετοχές, αλλά είδαμε και αναλυτές που άρχισαν και πάλι να σημειώνουν τα ελκυστικά θεμελιώδη που έχουν αρκετά βαριά χαρτιά. Έχουμε κάποια αποτελέσματα στις επόμενες μέρες και ελπίζουμε να είναι καλά. Από τις μικρές που ανακοινώνουν αυτές τις μέρες δεν έχουμε δει κάποιο καλό. Ο Γ.Δ. πήγε μέχρι και τις 1.220 μονάδες (-2,54%) και τελικά έκλεισε στο -1,91% και στις 1.227 μονάδες. Ο τζίρος ο καθαρός στα 81 εκατ. ευρώ. 

CENERGY: Αύριο μετά το κλείσιμο τα αποτελέσματα εξαμήνου και μεθαύριο η τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών. Το σημαντικό είναι να δούμε που είναι το ανεκτέλεστο και αν χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή στην εκτίμηση της διοίκησης για EBITDA 180-200 εκατ. ευρώ. Έχει αναλάβει πολλά έργα το προηγούμενο διάστημα. Στο -1% και μάλλον πήγε καλά.

JUMBO: Η Optima Bank περιμένει πως ο τζίρος θα ξεπεράσει την εκτίμηση της διοίκησης (+15%) και για το πρώτο εξάμηνο περιμένει καθαρά κέρδη 93,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 19%. Διατηρεί τη σύσταση αγοράς που έχει δώσει και την τιμή στόχο των 31,10 ευρώ ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων μεθαύριο. Στο -3,55% και στα 26,12 ευρώ.

AEGEAN: Προφανώς και δικαιολογεί και μία βίαιη διόρθωση αφού έχει τρομερή απόδοση από την αρχή του έτους. Χωρίς τη σημερινή συνεδρίαση ήταν στο +130%. Στο -5,75% και στα 11,48 ευρώ και ήταν η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δυνατές απώλειες αλλά δε μπορούμε να πούμε ότι είδαμε μεγάλους όγκους. Έγραψε και -4,36% ο δείκτης αλλά τελικά έκλεισε στο -3,35%. Η ΕΤΕ στο -5,28%, η ΑΛΦΑ στο -4,79%, η ΠΕΙΡ στο -2,84% και η ΕΥΡΩΒ στο -0,87%.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Χαμηλό 12 μηνών έγραψε σήμερα. Έγραψε χαμηλό στα 15,22 ευρώ και έκλεισε στα 15,57 ευρώ και στο -3,59%.

ΟΤΕ: Κατάφερε σήμερα και έκλεισε με άνοδο, αν και μέχρι να τελειώσει η συνεδρίαση όλοι ήταν με την αμφιβολία. Δεν έχουν δει και λίγα. Μπήκε μεγάλη εντολή πώλησης αλλά οι αγοραστές τον έκλεισαν στο +0,60% με υψηλό στο +2,77%.

ΕΥΔΑΠ: Κάτω από 6 ευρώ σήμερα και μάλιστα με αξιόλογο πωλητή. Χαμηλό 42 μηνών.

ΟΛΠ: Είχε έξι συνεχόμενες πτωτικές και σήμερα παρά τις απώλειες που υπήρχαν δεξιά και αριστερά προσπάθησε να αντιδράσει ή έστω να κρατηθεί και τελικά τα κατάφερε. Στο +0,48% και στα 21,10 ευρώ.

MIG: Έχουμε την εντύπωση πως οι επενδυτές που οδήγησαν τη μετοχή σε αυτήν την άνοδο (+20,47%), παρασύρθηκαν από αυτό που ανακοινώθηκε στην Κύπρο, αλλά η συγκεκριμένη δεν έχει δεσμευμένο κάτι, από όσα έχουμε διαβάσει και από όσα θυμόμαστε από το ρεπορτάζ της εποχής. Εμπλέκεται βέβαια στην υπόθεση αλλά αν είχαν δεσμευτεί τα περιουσιακά της στοιχεία δε θα μπορούσε για παράδειγμα να πουλήσει την Attica Group.

Διαβάζοντας τη λογιστική κατάσταση βλέπουμε: Την 08/05/2013 εκδόθηκε μονομερώς Προσωρινό Διάταγμα (Ασφαλιστικά μέτρα) που, μεταξύ άλλων, διέτασσε και απαγόρευε μέχρι νεωτέρας διαταγής του στην MIG να μεταβιβάσει προς τους ή προς όφελος των Α. Βγενόπουλου, Ε. Μπουλούτα και Κ. Μάγειρα, οιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία (τα οποία κρατούνται για λογαριασμό ή προς όφελος αυτών), συμπεριλαμβανομένων χρημάτων, εκτός εάν η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων των τελευταίων χωρίς επιβαρύνσεις και άλλες εξασφαλίσεις («αξία χωρίς επιβαρύνσεις») υπερέβαινε το ποσό των 3,79 δισ. ευρώ.

Πιο κάτω αναφέρεται πως η Εταιρεία εξακολουθεί να θεωρεί πως η αγωγή εναντίον της είχε ως προφανή στόχο την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διαιτητική διαδικασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών συμβούλων της MIG, κατά το αρχικό αυτό στάδιο εκδίκασης, η αξίωση της CPB και κατά συνέπεια η έκβαση της υπόθεσης είναι ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης, υπό το πρίσμα τόσο των παρανόμων πράξεων ή παραλείψεων όσο και της ζημίας, λαμβανομένου υπόψιν και του συνόλου των συνθηκών της υπόθεσης, περιλαμβανομένων και άλλων παραλλήλων διαδικασιών. Υπήρξαν πάντως κάποιες μεγάλες εντολές αγοράς που πήγαν τη μετοχή μέχρι και τα 4,86 ευρώ αλλά τελικά έκλεισε στα 4,65 ευρώ με 96 χιλ. τεμάχια. Θυμίζουμε η δημόσια πρόταση είχε γίνει πιο ψηλά.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Οι "ομοειδείς" της Αλουμύλ πιέστηκαν σημαντικά, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι θα δούμε αντίστοιχα αποτελέσματα και από αυτές. Έτσι είδαμε μεγάλες απώλειες σε μετοχές όπως Τζιρακιάν, ΣΙΔΜΑ, Κορδέλου, Έλαστρον κ.α. Πιο αναλυτικά, η Αλουμύλ μετά το χθεσινό -22,67% σήμερα πάλι με μεγάλο όγκο υποχώρησε 13,13%. Η ΤΖΚΑ έχασε 8,87%, η ΣΙΔΜΑ 6,06% και η ΚΟΡΔΕ 5,61%. Βαριές βέβαια οι απώλειες σε πολλά μικρομεσαία όπως ΕΚΤΕΡ, ΕΛΤΟΝ, ΚΑΡΕΛ, ΠΛΑΘ κ.α. Η μοναδική εξαίρεση ήταν η Έλαστρον που αν και πήγε μέχρι τα 2,75 ευρώ στο τέλος την έκλεισαν στο +2,07% και στα 2,96 ευρώ.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Μετά από πολλά χρόνια έχουμε ανακοίνωση για έργο και μάλιστα ΑΠΕ, σύμφωνο με όσα είχε εξαγγείλει. Θα ξεκινήσει η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 500ΚW στη Φθιώτιδα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης