Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Αντίδραση από τράπεζες – Επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Αντίδραση από τράπεζες – Επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με άνοδο ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση καθώς και το κλίμα στο εξωτερικό είναι καλό και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το πρόσφατο sell off δε δικαιολογείται για πολλές μετοχές. Δείτε και σχετικό θέμα που έχουμε για τις πωλήσεις από funds στη στήλη. Αρκετά τα σχόλια για τις ελκυστικές αποτιμήσεις των τραπεζών και ξεκίνησαν καλά τη συνεδρίαση. Δεν αποκλείεται βέβαια νευρικότητα και πάλι καθώς σήμερα το βράδυ έχουμε επιτόκια από τη FED. Έχουμε και αποτελέσματα σήμερα και αύριο από μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters υπάρχει πληροφορία ότι η Ε.Ε. σκέφτεται να αυξήσει το όριο των κεφαλαίων που οι τράπεζες έχουν στην ΕΚΤ από 1% επί των καταθέσεων των πελατών στο 3% ή 4%. Σύμφωνα με την Optima Bank αυτή η αλλαγή, αν ισχύσει, θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη ανά μετοχή 4% το 2024 και 5% το 2025, σημειώνοντας πως η επίδραση είναι μικρή και επαναλαμβάνει πως συστήνει αγορά για τις ελληνικές τράπεζες λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων στα τρέχοντα επίπεδα, μετά και το μη δικαιολογημένο sell off. Η Eurobank Equities για το ίδιο θέμα περιμένει πως η επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή του 2024 θα είναι της τάξη του 4-6% και λίγο μικρότερη για το 2025. Το ΤΧΣ θα προχωρήσει τις πωλήσεις μετοχών μέχρι το τέλος του έτους. Καλή εικόνα από Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Οριακά υψηλότερα η Eurobank, η οποία όμως δεν είχε μεγάλη πτώση στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

OPTIMA BANK: Εγκρίθηκε η εισαγωγή της στο Χ.Α. μέσω αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης 21 εκατ. μετοχών. Η τράπεζα σκοπεύει να αντλήσει 140 εκατ. ευρώ με την αύξηση να λαμβάνει χώρα στις 27-29 Σεπτεμβρίου. Μετά από χρόνια έχουμε νέα εισαγωγή τράπεζας στο Χρηματιστήριο.

JUMBO: Αύριο τα αποτελέσματα εξαμήνου και θα δούμε φυσικά εξαιρετικά αποτελέσματα και ισχυρό ισολογισμό. Στα 26 ευρώ στο άνοιγμα και ίσως η πτώση από τα υψηλά των 29 ευρώ να είναι λίγο υπερβολική.

AEGEAN: Και εδώ είχαμε μία σημαντική διόρθωση και περιμένουμε καλή αντίδραση.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Μετά τη μεγάλη πτώση και τα όσα γράφθηκαν η διοίκηση έβγαλε ανακοίνωση αναφέροντας πως δεν έχει θέμα με τα δάνεια, αλλά απλά δυσχεραίνει την αλματώδη ανάπτυξή της η εμπλοκή των servicers. Με άνοδο 4% η μετοχή στο ξεκίνημα μετά τη μεγάλη πτώση των 2 προηγούμενων συνεδριάσεων.

LAVIPHARM: Αύριο θα μάθουμε τα δικά της αποτελέσματα εξαμήνου και σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά θα έχουν πολλές εκπλήξεις. Αρχικά τα EBITDA μάλλον θα είναι στο εξάμηνο, όσα είχε πει η διοίκηση για το σύνολο του έτους. Θα δούμε τις εξαγωγές να διπλασιάζονται, αλλά θα δούμε και κλείσιμο κάποιων εκκρεμοτήτων για τις οποίες βέβαια η διοίκηση είχε ενημερώσει πως θα έκανε μετά την αύξηση. Δηλαδή θα γίνει αναδιάρθρωση δανείων και δε θα υπάρχουν βραχυπρόθεσμα. Υπάρχει πλέον άλλη αντιμετώπιση από τις τράπεζες και είναι αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου που ισχυροποίησε τον ισολογισμό. Η εταιρεία έχει γυρίσει σελίδα για τα καλά και έχουμε την εντύπωση πως μόνο θετικά νέα θα έχουμε από ‘δω και πέρα. Αμετάβλητη στα πρώτα λεπτά.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Υπερβολική η πτώση σε πολλά το τελευταίο διάστημα. Συνολικά, επειδή βγαίνουν στα βαριά χαρτιά κάποιες πωλήσεις από funds που πουλάνε λόγω αναβάθμισης καθώς είχαν επενδύσει επειδή δεν ήμασταν ανεπτυγμένη αγορά και τώρα πάνε σε άλλες αναδυόμενες, έχουμε δει και τους μικρούς επενδυτές να γίνονται επιφυλακτικοί και να μην αγοράζουν. Όμως μετοχές όπως Τεχνική Ολυμπιακή, Έλτον, Μοτοδυναμική, AS Company, ΕΧΑΕ, Πλαστικά Θράκης, Πετρόπουλος, Έλαστρον και αρκετές ακόμα ίσως έχουν διορθώσει παραπάνω από αυτό που θα έπρεπε.

MIG: Με απώλειες 3,6% η μετοχή στο ξεκίνημα και όπως γράψαμε και χθες μάλλον οι επενδυτές δεν κατάλαβαν καλά την απόφαση του δικαστηρίου της Κύπρου. Εμείς ερμηνεύουμε ότι η απόφαση έχει να κάνει με τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται και όχι με τη συγκεκριμένη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης