Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Το πάλεψαν μέχρι το τέλος οι αγοραστές – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Το πάλεψαν μέχρι το τέλος οι αγοραστές – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Αξιόλογες απώλειες είχαν οι ευρωπαϊκές αγορές και εμείς ξεκινήσαμε με καλές απώλειες αλλά μετά παλέψαμε για την αντίδραση και μάλιστα μέχρι το τέλος. Αρκετές οι εναλλαγές προσήμων, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι πόσο έκλεισε ο Γ.Δ. αλλά πως αρκετές μετοχές απέκτησαν αγοραστές καθώς, έγιναν ελκυστικές από την πτώση των προηγούμενων ημερών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μετά από 3 πτωτικές συνεδριάσεις εκ των οποίων οι 2 τελευταίες είχαν απώλειες άνω του 3%, σήμερα ο δείκτης προσπάθησε να αντιδράσει, αφού πρώτα βρέθηκε να γράφει τιμές κάτω από τις 900 μονάδες. Πάει να κλείσει και αυτός το χάσμα από τις εκλογές, αλλά από τις 897 μονάδες περίπου περνάει και μία ισχυρή στήριξη που για πολλά χρόνια ήταν αντίσταση. Τελικά έκλεισε με μικρή άνοδο και στις 916 μονάδες. Η Alpha Bank έχει μπει μέσα στο χάσμα και έκλεισε ένα μεγάλο μέρος, αλλά έχει ακόμα. Η Πειραιώς το πλησίασε αλλά δεν άρχισε να το σβήνει. Η Εθνική είχε τη μεγαλύτερη άνοδο 1,13% και ακολούθησε η ΑΛΦΑ με +0,70%. Η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 1,85% και κοντά στο χαμηλό ημέρας και η Eurobank με οριακές απώλειες 0,07%.

AEGEAN: Βρέθηκε ακόμα και στα 10,34 ευρώ (-5,14%) αλλά ξαναβγήκαν αγοραστές στη μετοχή και τελικά έκλεισε αμετάβλητη στα 10,90 ευρώ. Πολύ καλή η εικόνα της.

ΟΤΕ: Ξεκινάει εκ νέου την κάλυψη η Optima Bank δίνοντας σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 15 ευρώ με περιθώριο ανόδου 13%. Πριν λίγες μέρες είχαμε θέμα για τη μετοχή του ΟΤΕ και τη συγκρίναμε με ομοειδείς. Το ίδιο κάνει και η Optima και σε όρους EV/EBITDA έχει discount αλλά είναι σε premium σε όρους P/E. Επίσης αν δεν πάρουμε το μέσο όρο των ευρωπαϊκών ομοειδών, αλλά συγκρίνουμε μία-μία θα δούμε πως οι επενδυτές που θέλουν μετοχές από το συγκεκριμένο κλάδο, έχουν άλλες φθηνότερες επιλογές με βάση και τους δύο δείκτες. Η Telekom Austria για παράδειγμα και η Proximus είναι οι σημαντικά φθηνότερες. Η μετοχή πάντως σήμερα βοήθησε αρκετά την αγορά και έκλεισε με άνοδο 2,41%.

CENERGY: Βελτιώνονται τα περιθώρια σε σύγκριση με το περσινό εξάμηνο. Ωστόσο, μειώθηκαν λίγο στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο λόγω του προϊόντικού μείγματος. Αυξάνεται επίσης το ανεκτέλεστο. Στον κλάδο των σωλήνων και στις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης αποδίδεται η αύξηση του δανεισμού, ενώ ο κλάδος των καλωδίων έχει καλές ροές χρήματος.

Όμως η εταιρεία περιμένει καλύτερη πορεία στο δεύτερο εξάμηνο και στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση ανέφερε πως θα μειωθεί ο καθαρός δανεισμός και κυρίως πως η μόχλευση στο τέλος του έτους θα είναι 3 φορές τα EBITDA. Διατήρησε την εκτίμηση η διοίκηση για EBITDA 180-200 εκατ. ευρώ το 2023. Σημειώνουμε πως από το συνολικό δανεισμό, το μεγαλύτερο μέρος ήτοι 428 εκατ. ευρώ έχει επιτόκιο 6,3%. Χρηματοοικονομικά έξοδα περιμένει στο δεύτερο εξάμηνο όσα και στο πρώτο. Στις τελικές δημοπρασίες την πήγαν στο υψηλό ημέρας και στα 6,79 ευρώ (+1,19%).

JUMBO: Μεταξύ των μετοχών που ξεχώρισαν και η συγκεκριμένη με +2,26%. Είχε διορθώσει αρκετά και χωρίς λόγο.

ΕΛΠΕ: Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στο +2,89%.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Αν κάποιος δεν κοιτάζει κλάδους, γιατί δε θέλει να επενδύσει σε κάποιο συγκεκριμένο και κοιτάζει δείκτες και αξίες δε μπορεί να μη δει τα 110 εκατ. ευρώ της Τιτάν στο εξάμηνο έναντι των 23,6 εκατ. ευρώ της Cenergy. Οι δύο αυτές έχουν διαφορά αποτίμησης 50 εκατ. ευρώ περίπου. Δεν μπορεί επίσης να μη δει τα κέρδη του ΟΛΠ σε σύγκριση με της Epsilon Net που επίσης είναι κοντά στην αποτίμηση.

EPSILON NET: Μία εισηγμένη με αποτίμηση 600 εκατ. ευρώ δεν είναι όμορφο να τη βλέπεις στο -30%. Στέλνει μηνύματα άσχημα. Τεράστιος ο όγκος για τη διασπορά της και έσπευσε να βγάλει και διευκρινιστική ανακοίνωση η εταιρεία. Επίδραση επίσης στο πρώτο εξάμηνο 2023 1,32 εκατ. ευρώ, στο δεύτερο 588 χιλ. ευρώ και στο πρώτο του 2024 387 χιλ. ευρώ.
Θα πούμε πως με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν 2,6 εκατ. μετοχές στην εταιρεία. Τις μεγαλύτερες θέσεις έχουν αμοιβαία της 3K με αρκετή διαφορά από τον δεύτερο, της Alpha Bank, της Triton και των ασφαλιστικών οργανισμών. Μετά τα πολλά πάνω-κάτω και τις βόλτες μεταξύ -30% και -9%, έκλεισε στα 9,77 ευρώ και στο -15,78% με όγκο πάνω από 600 χιλ. τεμάχια.

FOURLIS: Στην Trade Estates η Latsco Holding με 8 εκατ. ευρώ.

IDEAL: Δύο ακίνητα της Byte προτίθεται να πουλήσει αξίας 5 εκατ. ευρώ.

FLEXOPACK: Να βγάζεις τέτοια αποτελέσματα και να πουλάνε οι επενδυτές. Να έχεις δηλαδή p/e μόνο με τα κέρδη του εξαμήνου 11 φορές και να μην είναι ικανοποιημένοι. Στο -3,14% και στα 7,70 ευρώ.

LAVIPHARM: Δυνατά νούμερα, όπως άλλωστε τα περιμέναμε ειδικά σε επίπεδο EBITDA, τα οποία ανήλθαν στα 6,059 εκατ. ευρώ από 3,874 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 2,2 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ. Έχει επηρεάσει και η υψηλότερη φορολογία φέτος έναντι του 2022 και οι υψηλότερες αποσβέσεις λόγω του νέου διαδερμικού. Όπως αναφέρει η λογιστική κατάσταση και είχαμε επισημάνει αναχρηματοδότησε μέσω της Optima Bank δάνειο 10,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 2,46 εκατ. ευρώ υπόλοιπο θα το πληρώσει με τα ταμειακά διαθέσιμα, αφού το παλιό δάνειο ήταν 12,96 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης