Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πώς τα αποτελέσματα μίας εισηγμένης «χάλασαν» τη χρηματιστηριακή εικόνα σε άλλες τέσσερις

Πώς τα αποτελέσματα μίας εισηγμένης «χάλασαν» τη χρηματιστηριακή εικόνα σε άλλες τέσσερις
Η αποτίμηση των αποθεμάτων και τα αποτελέσματα της Αλουμύλ επηρέασαν την πορεία και του ευρύτερου κλάδου
Σχετικά Άρθρα
Μία δημοσίευση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου και κάποιες δηλώσεις από τον βασικό μέτοχο και επικεφαλής της διοίκησης στάθηκαν αφορμή να επηρεαστούν άλλες τέσσερις μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Ο λόγος για την Aλουμύλ, η οποία δημοσίευσε απογοητευτικά αποτελέσματα, με τα καθαρά κέρδη από 20 εκατ. ευρώ να περιορίζονται στα 1,5 εκατ. ευρώ και χωρίς να υπάρχει βελτίωση σημαντική στις ταμειακές ροές.
Βέβαια η πίεση λόγω των τιμών των αποθεμάτων κυρίως είχε φανεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 που δεν είχε την ίδια εικόνα με το πρώτο της ίδιας χρήσης.
Προφανώς και η αποτίμηση την ημέρας της δημοσίευσης που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ φάνταζε υπερβολική.
Όμως έγιναν και δηλώσεις (σημ. Mononews.gr) που ίσως παρερμηνεύτηκαν από την αγορά με αποτέλεσμα να βγάλει η εταιρεία ανακοίνωση που να λέει ότι δεν αντιμετωπίζει θέμα με τα δάνεια, απλά η συμπεριφορά των servicers δεν την αφήνει να μπει σε προγράμματα όπου θα στήριζαν την ανάπτυξη και θα είχε κάποια σημαντική επιδότηση.
Ο κ.Μυλωνάς εμφανίστηκε ότι ήθελε ένα κούρεμα των δανείων.
Κάποιες πληροφορίες που διακινήθηκαν χθες και προχθές, ωστόσο αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα ίσως υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα με τα εν λόγω δάνεια.
Η μετοχή στη συνεδρίαση της Δευτέρας 18/9 υποχώρησε 22,69% και στη συνεδρίαση της Τρίτης 13,13%. Στη συνέχεια έβγαλε αντίδραση, αλλά από τα 3,35 ευρώ έχει βρεθεί στα 2,41 ευρώ.
Όμως επειδή υπάρχουν και άλλες εισηγμένες που επηρεάζονται από την αποτίμηση των αποθεμάτων, οι επενδυτές θεώρησαν ότι και αυτές θα δημοσιεύσουν αρνητικά αποτελέσματα και έσπευσαν να μειώσουν θέσεις.
Ήδη μία υποχώρηση μεγεθών ήταν αναμενόμενη, αλλά ίσως η μεγάλη πτώση των κερδών της Αλουμύλ να μην ήταν αναμενόμενη, επομένως επηρεάστηκαν και οι άλλες του «ευρύτερου» κλάδου.
Έτσι για παράδειγμα η ΣΙΔΜΑ στις τελευταίες συνεδριάσεις υποχώρησε 1,49%, 6,06% και 5,24% αντίστοιχα, η Αφοί Κορδέλλου 1,38%, 5,61% και 1,12% αντίστοιχα, η Τζιρακιάν ήταν αμετάβλητη τη Δευτέρα, αλλά την Τρίτη υποχώρησε 8,57% και την Τετάρτη 4,69% και η Έλαστρον υποχώρησε 3,01%, στη συνεδρίαση της Τρίτης με εντολές στο κλείσιμο κατάφερε να γυρίσει θετική και να ενισχυθεί 2,07%, αλλά την Τετάρτη υποχώρησε 2,70%.
Χθες η ΣΙΔΜΑ υποχώρησε επιπλέον 2,55%, η Κορδέλλου ενισχύθηκε 0,75%, η Τζιρακιάν έμεινε αμετάβλητη και η Έλαστρον υποχώρησε 0,35%.
Σημειώνεται πως η Βιοκαρπέτ που είναι πιο κοντά στη δραστηριότητα της Αλουμύλ, είναι εκτός διαπραγμάτευσης λόγω της ζημιάς που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Επιπλέον τονίζεται πως η αγορά ήταν έντονα πτωτική στις τελευταίες συνεδριάσεις και μόλις χθες κατάφερε να βγάλει αντίδραση από τα χαμηλά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης